Pamirškite miltus, tešlą ir gruzdinimą aliejuje: yra geresnis būdas žuviai kepti

Vasaros vakarais vis daugiau laiko praleidžiant lauke ir prie kepsninės, norisi išbandyti kuo įvairesnių patiekalų receptų. Dažnai ant grotelių atsiduria ir švelnios tekstūros bei skonio menkė.

 Popieriuje kepama žuvis<br> 123rf nuotr.
 Popieriuje kepama žuvis<br> 123rf nuotr.
 Popieriuje kepta menkė su smidrais, bulvėmis, žolelėmis ir citrina.
 Popieriuje kepta menkė su smidrais, bulvėmis, žolelėmis ir citrina.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 21, 2023, 10:33 AM

Tiesa, ne visais būdais paruošta menkė yra palanki mūsų sveikatai. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad geriau vengti miltų ar tešlos apvalkale bei aliejuje gruzdintos žuvies.

Kulinarijos technologas Vidas Nadzeika dalijasi patarimais, kaip iškepti sultingą žuvį be perteklinių riebalų ir ant grilio kviečia pasigaminti popieriuje keptą menkę su daržovių garnyru.

Pirmenybę reikėtų teikti ne gruzdintai žuviai

Žuvies apvoliojimas tešloje ir kepimas aliejuje, patiekiant su gruzdintomis bulvytėmis bei žaliais žirneliais – visiems pasaulyje žinomas „Fish & Chips“ receptas. Nors juo pasimėgauti retkarčiais galima, „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė nerekomenduoja tokiu būdu paruošta žuvimi mėgautis dažnai.

„Menkė yra puikus Omega-3 ir mineralinių medžiagų šaltinis. Šioje žuvyje gausu fosforo, seleno, jodo ir kalio, riebaluose tirpių vitaminų A, E, taip pat vitamino B12 bei organizmui naudingų baltymų. Menkė priskiriama baltos žuvies kategorijai, tačiau tai nesumenkina jos naudos žmogaus sveikatai. Vis dėlto patariama vengti jos gruzdinimo dideliame aliejaus kiekyje, nes kaitinimas riebaluose žuvyje padidina žmogaus organizmui kenksmingų transriebalų kiekį“, – įspėja dr. E. Gavelienė.

Pirmenybę gydytoja dietologė rekomenduoja teikti garuose ruoštai, troškintai ar trumpai orkaitėje, grilyje bei keptuvėje keptai menkei. Be to, kad ir kokios rūšies bebūtų žuvis, svarbiausia, kad ji būtų šviežia.

Kaip grilyje išsikepti sultingą menkę?

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologas V. Nadzeika sako, kad norint iškepti sultingą ir burnoje tirpstančią menkę, jos filė visai nebūtina išvolioti miltuose arba tešlos apvalkale. Kaip ir visos rūšies žuvį, kepant menkę kepsninėje, keptuvėje arba orkaitėje svarbiausia nepagailėti kaitros ir neprailginti žuvies kepimo laiko.

„Labai svarbu, kad prieš kepimą menkės filė būtų kambario temperatūros. Filė gabalėlius reikėtų ir šiek tiek nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Jei kepate menkę su odele, ant grotelių ją patieskite oda žemyn. Jei pasirinkote menkės filė be odos – vertėtų prisiminti, kad kepant tiesiai ant grotelių ji stipriai išsausės, prilips ar iširs, todėl žuvies gabalėlius įvyniokite į foliją arba kepimo popierių ir tik tuomet dėkite ant grotelių.

Kad menkė išliktų sultinga ir atskleistų savo skonį – neperkepkite jos. Prie grilyje iškeptos menkės puikiai derės daržovės, kartu su žuvimi patroškintos kepsninėje, šviežios salotos. Be abejonės, žuvies skonį paryškins ir šlakelis citrinos sulčių“, – menkės gaminimo subtilybėmis dalijasi V. Nadzeika.

Tuo metu „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva lauko kepsninėje rekomenduoja išsikepti ne tik menkės filė, bet ir kitų rūšių žuvies: „Kepti grilyje puikiai tiks lašišos, šamo filė ir karpių kepsneliai, marinuoti alpinės šalvys, auksaspalvės dorados, paprastieji vilkešeriai ar skrostos plekšnės.“

Šefas Vidas Nadzeika ant grilio rekomenduoja išsikepti sultingos menkės filė su šviežiais smidrais, bulvėmis ir citrininiu žolelių sviestu.

Popieriuje kepta menkė su smidrais, bulvėmis, žolelėmis ir citrina

Patiekalui reikės:

  • 600 g menkės filė;
  • 600 g bulvių;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 1 vnt. raudonosios aitriosios paprikos;
  • 125 g ridikėlių;
  • 1 ryšulėlio žaliųjų smidrų;
  • 100 g sviesto;
  • 1 ryšulėlio įvairių prieskoninių žolelių;
  • 1 vnt. citrinos;
  • druskos ir juodųjų pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti

Bulves nuplaukite, nušveiskite ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Palikite jas šiek tiek atvėsti ir prireikus supjaustykite gabalėliais. Nulupkite ir supjaustykite svogūną skiltelėmis. Perpjaukite aitriąją papriką, išskobkite sėklas ir ją supjaustykite plonomis juostelėmis. Ridikėlius supjaustykite skiltelėmis.

Nupjaukite storiausią smidrų dalį. Smidrus supjaustykite gabalėliais ir kelias minutes pavirkite pasūdytame vandenyje.

Sviestą sumaišykite su aitriąja paprika, žolelėmis, nutarkuota citrinos žievele ir išspaustomis citrinos sultimis. Pagardinkite druska ir pipirais.

Bulves, svogūnus, ridikėlius ir šparagus paskleiskite ant dvigubo sudrėkinto kepimo popieriaus. Ant daržovių padėkite menkę ir žolelių sviesto. Sulenkite popierių iki maišelio formos, sutvirtinkite segtukais. Kepkite ant grotelių apie 15 minučių.

Rekomenduojama patiekti su ką tik nuskintais šviežiais laiškiniais česnakais, petražolėmis bei citrina, trupučiu aitriosios paprikos ir sviesto.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.