B. Nicholson Joninėms siūlo grilyje kepto liežuvio receptą: 10 minučių – ir galėsite mėgautis

Šventės neateina pačios – jas reikia atsivesti už rankos, įsitikinusi laidų vedėja, kulinarijos knygų autorė Beata Nicholson. Tačiau ji pabrėžia, kad visai nebūtina nusiplūkti organizuojant Joninių švenčių stalą. Ji kviečia per šias Jonines gaudyti vasarą, o maistą gaminti paprasčiau ir išbandyti naujovišką grilyje ruošto liežuvio receptą.

 B. Nicholson siūlo naują grilio receptą.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 B. Nicholson siūlo naują grilio receptą.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 B. Nicholson siūlo naują grilio receptą.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 B. Nicholson siūlo naują grilio receptą.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Grilyje keptas liežuvis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Grilyje keptas liežuvis.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 22, 2023, 11:12 AM

„Maximos“ kulinarijos idėjų partnerė B. Nicholson pasakoja, kad Joninės jos šeimos ir draugų rate yra laukiamiausias pačių susikurtas ir puoselėjamas vasaros festivalis, į kurį visi susirenka pabendrauti, pramogauti, kur kiekvienas už ką nors būna atsakingas.

„Esu tūkstantį ir vieną kartą sakiusi, kad visas tradicijas kuriame tik mes patys. Jei kas sako: „Šventė atėjo į mūsų kiemą“, tai netikėkite, kad pati, – dairykitės, kas ją už rankos atvedė. Jau nebesuskaičiuoju, kiek metų iš eilės su draugėmis ir jų šeimomis sukame pačių susikurtų tradicijų ratą – kartu švenčiame Jonines. Tai nepajudinama vasaros tradicija.

Programoje – ežeras, lieptas ir šokinėjimo nuo jo varžytuvės, vainikų pynimas, laužas, dainos, istorijos ir dar – lobio paieškos. Tradicijos yra tarsi pažadas sau pačiam – reikia truputėlio jėgų jų laikytis, bet galiausiai apima džiugesys ir pilnatvė“, – kalba B. Nicholson.

Šiemet per Jonines ji kviečia daugiau laiko skirti bendrauti, gaudyti vasaros jausmą ir neapsisunkinti gaminant maistą – juk gausu idėjų bei nebrangių produktų, leidžiančių paruošti nuostabias vaišes greitai ir paprastai. Vietoje šašlykų B. Nicholson kviečia pabandyti grilyje kepti jau išvirtą jaučio arba kiaulės liežuvį.

„Siūlau naujovišką grilyje kepto virto liežuvio receptą, kurį įvertino jau ne vienas. Virš žarijų keptas liežuvis tampa ypač minkštas, beveik tirpstantis burnoje ir visai ne sausas. Taupant laiką ir kad per tokius karščius nereikėtų garinti puodų, rekomenduoju parduotuvėje įsigyti ne žalią, bet jau virtą jaučio arba kiaulės liežuvį.

Kai kepame jau išvirtą liežuvį, jo svoris nebemažėja – kiek įsigijome, tiek ir turime nuėmę nuo žarijų. Taip lengviau planuoti porcijas ir švaistyti mažiau. Be to, virtą liežuvį tereikia pašildyti ir paskrudinti, tad kepimo procesas užtruks vos 10 minučių“, – kalba B. Nicholson.

Vienam alkanam valgytojui reikėtų vieno virto kiaulės liežuvio – tai apie 200 g mėsos. Vieno jaučio liežuvio užtektų 4–5 valgytojams, bet, pasak B. Nicholson, patiekus su keptomis daržovėmis ir salotomis, galima pamaitinti dar daugiau žmonių.

„Virti liežuviai yra vienas tradicinių delikatesinių lietuvių patiekalų, kurį mūsų klientai perka visus metus, o prieš didžiąsias metų šventes – Kalėdas bei Velykas – paklausa padidėja 2–3 kartus. Labai įdomu ir smagu, kad kulinarijos ekspertai šį, rodos, senamadišką patiekalą prikelia naujame amplua, kaip originalų grilio patiekalą, derantį prie modernaus žmogaus pramogų“, – teigia Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė.

Virtą ir ant žarijų paskrudintą liežuvį B. Nicholson pataria derinti su rūgštesniais, pikantiškais ar net aštriais skoniais, kurie pabrėš mėsos švelnumą.

„Tiks marinuotos ar raugintos daržovės, marinuoti ar šviežiai paraugti agurkėliai, kaparėliai, aitrus pomidorų padažas ar meksikietiško stiliaus salsa su aitriaisiais pipirais ir, žinoma, didelis dubuo gaivių traškių salotų. Pabandykite keptą liežuvį sukti į lavašą ir patiekti su jogurtiniu žolelių ir česnakų padažu“, – idėjas žeria B. Nicholson ir dalijasi šio ypatingo patiekalo receptu.

Ant grotelių keptas liežuvis

Reikės:

  • jaučių arba kiaulių liežuvių (virtų)
  • majonezo, aliejaus ar mėgstamo padažo aptepti
  • paprikų
  • pievagrybių
  • svogūnų
  • mėgstamų prieskonių mišinio (nebūtina)

Kaip gaminti

Liežuvius ir daržoves supjaustome panašaus dydžio gabalėliais. Suveriame ant iešmelių, aptepame plonu majonezo ar aliejaus sluoksniu ir apibarstome mėgstamais prieskoniais. Kepame virš įkaitintų žarijų vis pavartydami, kad apskrustų iš visų pusių – iš viso apie 10 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.