Vandens someljė: kiekvienas vanduo – unikalus

Pamirškite mitą, kad vanduo yra tiktai vanduo, – gersite jį iš buteliuko, šulinio ar čiaupo, neva niekuo jis nesiskiria. Someljė, maisto žinovė, restoranų konsultantė Urtė Mikelevičiūtė teigia, kad vanduo skiriasi ir sudėtimi, ir skoniu.

Pamirškite mitą, kad vanduo yra tiktai vanduo, – gersite jį iš buteliuko, šulinio ar čiaupo, neva niekuo jis nesiskiria.<br>Lrytas.lt koliažas.
Pamirškite mitą, kad vanduo yra tiktai vanduo, – gersite jį iš buteliuko, šulinio ar čiaupo, neva niekuo jis nesiskiria.<br>Lrytas.lt koliažas.
Someljė, maisto žinovė, restoranų konsultantė Urtė Mikelevičiūtė.<br>D.Gumbrevičiaus nuotr.
Someljė, maisto žinovė, restoranų konsultantė Urtė Mikelevičiūtė.<br>D.Gumbrevičiaus nuotr.
Someljė, maisto žinovė, restoranų konsultantė Urtė Mikelevičiūtė.<br>R.Boratinsko nuotr.
Someljė, maisto žinovė, restoranų konsultantė Urtė Mikelevičiūtė.<br>R.Boratinsko nuotr.
Urtė su vandens someljė akademijos įkūrėju ir dėstytoju Dr. Peter Schropp.
Urtė su vandens someljė akademijos įkūrėju ir dėstytoju Dr. Peter Schropp.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 5, 2023, 9:00 AM

Vilnietė Urtė, daugybę metų skyrusi vynui ir šampanui pažinti, neseniai nėrė į naujus vandenis tiesiogine prasme – tapo vandens someljė ir viena iš trijų pirmųjų lietuvių, gavusių tai patvirtinantį sertifikatą.

Ji įsitikinusi, kad vanduo bus vis labiau pripažįstamas kaip vienas svarbiausių elementų žmogaus gyvenime, todėl vandens someljė – ateities profesija. Tiesa, apie ją maisto žinovė ėmė svajoti dar net nenutuokdama, kad tai įmanoma.

„Prieš penkerius metus vienoje radijo laidoje, į kurią buvau pakviesta kaip vyno someljė, paklausta, kokie mano ateities planai, ekspromtu atsakiau, kad svajoju būti vandens someljė. Net nežinojau, kad yra tokie kursai“, – prisiminė U.Mikelevičiūtė.

Užteko garsiai pasvajoti ir netrukus atsirado kursai – Urtė užtiko „Doemens“ akademiją Miunchene (Vokietija), kuri prieš keletą metų pradėjo ruošti vandens someljė. Tai profesionaliausi ir vieninteliai sertifikuoti vandens someljė kursai pasaulyje. Miunchene ir filiale Taivane akademija yra paruošusi ne daugiau kaip 500 vandens someljė, daugiausia Azijoje.

Kursai Vokietijoje vyksta tik kartą per metus, tad jų laukdama vilnietė nutarė geriau jiems pasiruošti – susirasti lietuviško natūralaus mineralinio vandens prekės ženklą ir pradėti gilinti žinias apie vandenį.

„Kadangi mano mėgstamiausias vanduo – „Akvilė“, labai mėgstu ir „Birutę“, pradėjau bendrauti su šio vandens gamintojais – „Birštono mineralinių vandenų“ bendrove. Iškart atradome bendrą kalbą. Pradėjau tyrinėti vandenį, mokytis pati ir kartu edukuoti kitus – tapau savotiška šio vandens ambasadore. Mano tikslas – dirbti ne tik su restoranais, bet ir šviesti žmones. Visada mėgau ir noriu dalintis sukauptomis žiniomis su kitais“, – pasakojo Urtė.

Į kursus, Miunchene vykusius šią vasarą, ji išvyko su tikra vandens entuziaste „Birštono mineralinių vandenų“ vadove Aiste Pranckuviene.

Keturiolikos asmenų grupėje, kurią sudarė žmonės iš viso pasaulio, buvo trys lietuvės.

Daugiau sužinoti apie vandenį susirinko labai įvairi, įdomi ir, Urtės žodžiais, keistoka kompanija – moteris iš Dominikos Respublikos, ten ieškanti geriausių gręžinių ir planuojanti statyti gamyklą, vandens verslą jau plėtojanti moteris iš Tailando, kelių nišinių kavinių savininkas iš Honkongo, iš Niujorko atvyko pripažinta režisierė.

Buvo keletas atstovų iš Singapūro, vienas buvo baigęs tiek daug someljė kursų – viskio, vyno, alaus, šampano, kiek baigusio žmogaus Urtė dar niekada nebuvo sutikusi.

Jai įstrigo ir keli jauni singapūriečiai, kurie užsiima kriptovaliutomis, – turtingi, daug keliaujantys ir mėgstantys pažinti maisto kultūrą, o kartu suvokiantys, kad ateitis priklauso vandeniui. Žodžiu, į mokslus kibo labai įvairi ir įspūdinga publika.

Dvi savaites trukę kursai buvo labai intensyvūs – teko prisiminti chemiją, fiziką, daug sužinoti apie žemės gelmių paslaptis. Po aštuonių valandų kasdienių studijų – dar ir papildomos užduotys, namų darbai, o galiausiai viskas baigėsi egzaminais.

Kursų vadovas, Pasaulinės vandens asociacijos įkūrėjas dr. Peteris Schroppas pažymėjo, kad šiemet susirinko tikrai stipri grupė. „Aš esu iš moksliukų, bet kai pamačiau, kokie žmonės atvyko mokytis, pamaniau, kad man iki jų dar toli. Ypač imlūs azijiečiai – jie ir daug žino, ir daug mokosi“, – pažymėjo vilnietė.

Ji neslėpė – būdama vyno someljė buvo įsitikinusi, kad šiuose kursuose jai bus lengviau, bet iš tiesų buvo gal net sunkiau nei kitiems: „Maniau, kad vandenį galima apibūdinti kaip vyną, tačiau iš tiesų tai visiškai skirtingi dalykai.“

Vokietijoje vykusių kursų metu jai ir kitiems bendramoksliams teko paragauti kelių šimtų rūšių skirtingo vandens, o egzamino metu reikėjo atspėti ne tik koks mineralas dominuoja vandenyje, bet ir vandens prekės ženklo pavadinimą. „Pavyko tai padaryti, didžiuojuosi“, – šyptelėjo Urtė.

Smalsu, kuo skiriasi mineralai, koks kiekvieno jų skonis? „Tarkim, lietuviams įprasta vandenyje jausti druskos skonį – bent jau jie taip apibūdina tą skonį. Iš tiesų tai ne druska, o natris. Įdomu tai, kad mums tai įprastas vanduo, o azijiečiams – ne, tokio vandens jie neturi. Kai vandenyje dominuoja kalcis, juntamas savotiškas sausumo pojūtis, burną tarsi traukia. Jeigu vandenyje yra daug magnio – susipina kartumo ir saldumo pojūtis“, – vardijo sertifikuota vandens someljė.

Beje, hidrokarbonatai ir sulfitai skonį gali šiek tiek iškreipti – kai ką paryškinti, kai ką prislopinti.

Mineralai vandeniui suteikia ne tik kitokio skonio, bet, natūralu, skiriasi ir tokio vandens poveikis.

„Žmonėms reikia visokio vandens – viskas priklauso nuo to, ką jie veikia ir kada jį vartoja. Kiekvienam reikia įvertinti, ar vanduo skirtas pagrindiniam kasdieniam vartojimui, siekiant organizmą papildyti skysčiais, ar jis vartojamas su maistu, sportuojant ar po sporto, pirties, fizinės veiklos.

Juk sportuodamas, būdamas pirtyje, karštyje, užsiimdamas aktyvia veikla žmogus su prakaitu praranda ne šiaip sau kūno skysčius – jis praranda mineralus, tad tuomet labiausiai tinkamas stipresnės mineralizacijos vanduo, toks kaip „Vytautas“. Geriant didelės mineralizacijos vandenį galima gauti visą dienos mineralų normą.

Pavyzdžiui, kai trūksta magnio, kamuoja nuovargis, užklumpa mėšlungis. Tokiu atveju reikia ieškoti vandens, kuriame būtų daugiau šio mineralo. Kalcis reikalingas osteoporozės profilaktikai, ir jei tai aktualu, reikia ieškoti atitinkamo vandens. Tad kai žmonės sako, kad vanduo – tai tik vanduo, sakau: „Ne, tai ne tik vanduo, kuris yra skirtas atsigerti, – tinkamai parinktas vanduo atlieka tam tikrą funkciją, jis papildo organizmą reikalingais mineralais“, – kalbėjo U.Mikelevičiūtė.

Kas išskiria vandenį, trykštantį iš Lietuvos žemės gelmių, iš kitų? Lietuvoje, pasak jos, tikrai švarus vanduo, esame vandens turtinga šalis. Be to, čia gausu įvairaus ir skirtingo vandens, kurio sudėtis skiriasi tiek mineralų sudėtimi, tiek mineralizacijos lygiu, tai yra mineralų kiekiu.

Jau daug kam įprasta, kad prie maisto derinamas vynas, bet tikrai daug kas nustebs, jog lygiai taip pat galima derinti ir vandenį.

„Vanduo gali būti derinamas ir su maistu, ir su alkoholiniu gėrimu, patiekiamu prie maisto.

Jeigu patiekiamas lengvas vasariškas maistas – salotos, švelni žuvis, tiktų mažesnės mineralizacijos vanduo, turintis mažiau burbuliukų. Idealus derinys – silpnai gazuota „Akvilė“.

Jei ieškome tobulo vandens, derančio prie vidutinio sodrumo neriebaus maisto – vištienos, picos, makaronų ar panašių patiekalų, tiktų „Birutė“. Apskritai tai idealus vanduo prie maisto ir pagal skonį, ir pagal sudėtį, mat jis pagerina virškinimą.

Dar atradau puikų, tiesiog gurmanišką derinį – austrės, šampanas ir „Birutės“ vanduo.

O jei patiekiamas kepsnys, grilio patiekalai, riebesnė mėsa, reikia ryškaus skonio vandens, tokio kaip „Vytautas“, – vardijo vandens someljė diplomą turinti U.Mikelevičiūtė, nuo šiol restoranams siūlanti sudaryti ne tik vyno, bet ir vandens kortą.

Kokį vandenį dažniausiai renkasi ji pati? „Man vienas skaniausių – „Akvilė“. Šio vandens labai pasigendu keliaudama, būdama užsienyje, kur negaliu jo nusipirkti. Kalbant apie gazuotą vandenį, man labai patinka „Birutė“ – idealus ne tik šio vandens skonis, bet ir burbuliukai. O po vakarėlio, aktyvesnės veiklos norisi „Vytauto“, – išvardijo žinovė.

Pasak U.Mikelevičiūtės, mineralinio vandens pasirinkimas svarbus ir įvairiems SPA, viešbučiams, kur siūlomos sveikatinimo procedūros. Urtės tikslas – ne tik kurti vandens meniu restoranams, bet ir SPA centrams, kur vanduo būtų derinamas pagal sveikatingumo programą ir procedūras.

„Pasaulyje jau yra tokių vietų, kur procedūroms ar sveikatinimo programoms naudojamas mineralinis vanduo. Tokią unikalią vietą turime ir Lietuvoje – „Vytautas Mineral SPA“, esantį Birštone, kur ir trykšta „Vytauto“ šaltinis. Šiame SPA yra „Vytauto“ mineralų pirtis, iš čiaupo bėga natūralus mineralinis „Vytauto“ vanduo, ir tai tikrai unikalu.

Į šią vietą pakvietėme visus mūsų Miuncheno someljė grupės dalyvius – surengsime susitikimą ir nustebinsime juos tuo, kuo didžiuojasi Lietuva“, – šyptelėjo Urtė.

Natūralus mineralinis vanduo – geriausias papildas

  • Kad ir kiek daug žinių apie natūralų mineralinį vandenį yra sukaupusi bendrovės „Birštono mineraliniai vandenys“ vadovė Aistė Pranckuvienė, iš kursų Doemens akademijoje ji parsivežė ne tik vandens someljė sertifikatą, bet ir daugybę naudingos ir įdomios informacijos.
  • „Vanduo, kaip ir vynas, skiriasi mineraline sudėtimi, todėl jis ne tik būna kitokio skonio, bet ir skirtingai veikia organizmą. Todėl vandenį galima parinkti ir pritaikyti pagal žmogaus poreikius: ar jam reikia palaikyti skysčių pusiausvyrą, ar jis siekia atsigaivinti po sporto, atgauti energiją, vartoja vandenį su maistu ir panašiai.
  • Mineralai iš natūralaus vandens pasisavinami efektyviausiai, todėl tai geriausias natūralus maisto papildas, kurį mums dovanojo gamta. Ir todėl natūralus mineralinis vanduo turėtų būti labiausiai vertinamas gėrimas pasaulyje“, – kalbėjo A.Pranckuvienė.
  • Jai įdomu pasirodė tai, kad vandenį derinant su maistu, jis gali atlikti keletą funkcijų. Pirma – jis atgaivina, tarsi nuplauna skonio receptorius. Ir čia idealiai tinka negazuotas, harmoningas vanduo, toks, kaip negazuota „Akvilė“.
  • Gazuotas vanduo sustiprina patiekalo skonį. Norint ryškesnio skonio, tinka užsigerti gazuota „Birute“ ar „Vytautu“, o norint susilpninti skonį, pavyzdžiui, aitrumą ar sūrumą, geriau rinktis negazuotą vandenį.
  • Beje, pasak A.Pranckuvienės, visuomet lengviau gerti natūralų mineralinį vandenį nei filtruotą. Pasirodo, seilėse yra pilna elektrolitų, ir kai išgeriame filtruoto vandens, apima jausmas, tarsi burną sutrauktų. Taip nutinka dėl to, kad filtruotas vanduo yra mažesnės mineralizacijos nei seilės. O štai geriant natūralų mineralinį vandenį to jausmo nėra, nes vanduo atitinka seilių mineralinę sudėtį.
  • „Tad jei žmonėms sunku išgerti pakankamai vandens, patarčiau rinktis natūralų mineralinį vandenį, o ne tą, kuriame labai mažai mineralų“, – pastebėjo A.Pranckuvienė.
  • Įdomu jai buvo ir tai, kad kiekvienas mineralas turi unikalų skonį: vieni sukelia saldumo pojūtį burnoje, kiti – sausumo, kartumo ir panašiai.
  • Kiekvienas dirvožemis vandeniui suteikia skirtingą mineralinę kompoziciją. Todėl natūralus mineralinis vanduo, kaip ir vynas, taip pat vertinamas pagal sudėtį ir pojūčius, kuriuos jis sukelia burnoje.

3 faktai

  • Natūraliai šarminis mineralinis vanduo „Akvilė“ yra be nitratų ir nitritų, todėl tinka kūdikių maistui ruošti. Šis natūralus mineralinis vanduo idealiai tinka kasdieniam vartojimui, padeda atkurti skysčių, taip pat rūgščių ir šarmų pusiausvyrą.
  • Gazuotas natūralus mineralinis vanduo „Birutė“ – energijos vanduo. Tobula burbuliukų konsistencija ir mineralų sudėtis padeda virškinti. Šis vanduo idealiai dera prie maisto.
  • Gazuotas natūralus mineralinis vanduo „Vytautas“ – unikalus. Šį vandenį galima vartoti kaip maisto papildą: papildo organizme mineralus, padeda virškinimui ir yra nepakeičiamas sportininkams.

Vandens ir maisto derinimo principai

  • Prie salotų, lengvesnių patiekalų, švelnios žuvies tinka mažesnės mineralizacijos vanduo, turintis mažiau burbuliukų. Idealu – silpnai gazuota „Akvilė“.
  • Prie sodresnių, bet neriebių patiekalų – picos, makaronų, vištienos ar panašių patiekalų – tinka daugiau mineralų turinti „Birutė“. Tai idealus vanduo prie maisto ir pagal skonį, ir pagal sudėtį.
  • Prie riebesnių patiekalų, kepsnių, grilyje keptos mėsos tiks ryškaus skonio vanduo „Vytautas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.