Pergales skinančios dvylikametės buriuotojos stiprybės šaltinis – gardus ir sveikas jogurtas Spręsk testą ir laimėk dėžę jogurto

Klaipėdietei Liepai Jonuškaitei – tik 12 metų, tačiau laimėjimus tiek Lietuvos, tiek tarptautiniuose buriavimo čempionatuose mergaitė jau skaičiuoja dešimtimis. Liepa patenka tarp geriausių „Optimist“ jachtų klasės buriuotojų ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse.

Pergales skinančios dvylikametės buriuotojos stiprybės šaltinis – gardus ir sveikas jogurtas.
Pergales skinančios dvylikametės buriuotojos stiprybės šaltinis – gardus ir sveikas jogurtas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-13 08:00, atnaujinta 2023-11-13 10:03

Tai viena masiškiausių vienviečių sportinių jachtų klasių vaikams pasaulyje – buriuoti šios klasės jachtomis galima iki 15 metų.

Su buriavimu Liepa pirmą kartą susipažino būdama pusšeštų metų. Buriuotojas yra Liepos tėtis Mindaugas – pats nuo vaikystės buriuojantis klaipėdietis šiuo sporto sudomino ir dukterį.

Per keletą metų gabi mergaitė pasiekė puikių rezultatų ir jau įrašė savo pavardę į Lietuvos buriavimo istoriją.

Gabią sportininkę pastebėjo verslas

Į gabią mergaitę dėmesį atkreipė ir verslininkai – prieš porą metų pagrindiniais jos rėmėjais tapo

AB „Rokiškio sūris“, vadovaujamas Daliaus Trumpos. Ši partnerystė leido įgyvendinti vieną iš didžiausių Liepos svajonių – ji gavo visiškai naują jachtą, apie kurią svajojo kelerius metus.

Svajonės virto nuostabiais rezultatais. 2021 metais Liepa tapo Lietuvos respublikos buriavimo čempionatų U12 ir U16 amžiaus grupių mergaičių įskaitos nugalėtoja, Lietuvos čempione. Tais pačiais metais ji sudalyvavo ir Latvijos buriavimo čempionate ir tapo U12 amžiaus grupės nugalėtoja, Latvijos čempione.

2022-aisiais klaipėdietė gynė Lietuvos rinktinės garbę Europos „Optimist“ jachtų klasės buriavimo čempionate Danijoje, kuriame pritrūko tik šiek tiek sėkmės, kad patektų į auksinį laivyną. „Tai reikštų patekimą tarp geriausių Europos „Optimist“ buriuojančių mergaičių, tačiau galutinis rezultatas buvo tikrai aukštas, o sukaupta patirtis – neįkainojama“, – pasakojo M. Jonuška.

Šiemet dėl sudėtingo ir sunkaus buriavimo sezono Liepai pavyko sudalyvauti ne visose varžybose, kurios buvo suplanuotos, bet per metus mergaitė buriavo varžybose Danijoje, Suomijoje, Estijoje, du kartus – Latvijoje ir, žinoma, Lietuvoje. Klaipėdietė Lietuvos garbę gynė vienoje iš svarbiausių regatų – Šiaurės šalių buriavimo čempionate, kuris kiekvienais metais vyksta vis kitoje šalyje. Šiemet jis vyko Latvijoje, kitąmet vyks Švedijoje. Šiame čempionate dalyvauja sportininkai, kuriems šiek tiek pritrūko iki nacionalinių rinktinių septyneto. Šiemet susirinko buriuotojai iš Danijos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos. Finalinėse čempionato lenktynėse finišo linija kirsta 2 vietoje, o galutinėje įskaitoje iškovota labai aukšta 13 vieta.

„2024 metų planas aktyviai dėliojamas ir, kaip visada, labai stipriai priklauso nuo surinkto biudžeto, tačiau tikimasi sudalyvauti keliose buriavimo stovyklose ir iki 12 buriavimo regatų Lietuvoje ir Europoje.

Keliame tikslą laimėti Lietuvos buriavimo čempionatą ir susigrąžinti Latvijos čempionės vardą. Taip pat patekti į Lietuvos rinktinę ir atstovauti Lietuvai Europos čempionate. Žinoma, tikslai lieka tikslais, o rezultatai ateina iš nuoseklaus ir kryptingo darbo, nežiūrint į šiandieninį rezultatą. Dirbama tam, kad kasdien būti geresniu nei vakar.

Kaip ten bebūtų, ne visada fortūna būna tavo pusėje. Tai techninė sporto šaka, kurioje rungiesi ne tik su savimi, konkurentais, bet ir su gamtos stichija“, – pasakojo Liepos tėtis Mindaugas.

Jogurtai – neatsiejami mitybos palydovai

Jis puikiai žino, kad siekti didelių tikslų padeda tinkama ir subalansuota mityba. „Ir ne tik varžybų metu, bet ir kasdien“, – pabrėžė buvęs sportininkas.

Kaip atrodo Liepos valgiaraštis? Ką mėgsta valgyti jaunoji buriuotoja?

„Pusryčiams Liepa paprastai suvalgo „BiFi Active“ jogurto – labiausiai mėgsta braškinį, bet renkasi ir kitus pagal nuotaiką. Pietums valgo tai, ką pasiūlo mokyklos valgykla, o vakarienei labai noriai pati gamina ir mėgsta salotas su vištiena, burokėlių salotas ar panašų patiekalą“, – vardijo M. Jonuška.

Pasak tėčio, visai šeimai taip patiko „Rokiškio sūris“ produkcija, kad nuo šiol jos visada gausu ant kasdienio šeimos stalo.

Kiek svarbios bifidobakterijos, ypač augančiam organizmui? Ar Liepa dėl to pajuto kokį nors savijautos pokytį?

„Per porą metų Liepa priaugo beveik dvigubai svorio, ūgis šoktelėjo taip, kad nespėjo temptis visos sausgyslės, kad galėtų aktyviai sportuoti ir toliau, teko įsigyti papildomas kelių apsaugas, taikyti fizioterapijos procedūras. Žinoma, „Bifi Active“ jogurtas ir kiti „Rokiškio“ produktai tikrai turėjo įtakos stiprinant ir gerinant fizinę formą.

Faktas, kad subalansuota mityba stipriai palengvina ir leidžia aktyviai ruoštis ateinančiam buriavimo sezonui. „Bifi Active“ jogurtai šiandien yra neatsiejama Liepos kasdienės mitybos dalis“, – pasakojo M. Jonuška.

Žinoma, kad Liepa, kaip ir visi vaikai, mėgsta saldumynus. „Su Liepos buriavimo treneriu Mariumi Nagdasovu juokaudavome, kad jei trenerio kateris varomas benzinu, tai Liepa yra varoma saldainiukais.

Reikėjo prigalvoti visokiausių motyvacijos sprendimų, kad ji galėtų tuos saldėsius užsidirbti. Skanėstai treniruotėse ar varžybų metu galimi tik treneriui leidus, kitaip tariant – užsidirbus rezultatais ant vandens“, – šyptelėjo M. Jonuška.

Nauda – ir imunitetui, ir žarnynui

Liepos toks mėgstamas jogurtas – vienas iš sveikiausių raugintų pieno produktų.

Jogurtas yra maistingas, gerai organizme pasisavinamas produktas, kuriame gausu baltymų, pieno riebalų, taip pat mineralinių druskų bei vitaminų. Jame yra daug kalcio, kalio, magnio, natrio, cinko, B grupės, A, D, PP, E, C vitaminų, mineralinių medžiagų.

Lengvo ir malonaus skonio „Rokiškio“ „Bifi Active“ jogurtai – tai ne tik skanus, bet ir sveikas pasirinkimas. Jie praturtinti „gerosiomis“ bifido bei lactobacillus bakterijomis, kurios itin vertinamos dėl savo teigiamo poveikio žmogaus organizmui, turintys mažesnį pridėtinio cukraus kiekį bei esantys nedidelio riebumo.

Kasdien atsiranda vis daugiau mokslinių tyrimų apie tai, kokia svarbi tinkama gerųjų bakterijų pusiausvyra gerai virškinamojo trakto veiklai palaikyti. O nuo virškinamojo trakto priklauso labai daug organizmo funkcijų.

Mokslininkams žinoma, kad gerosios bakterijos padeda sustiprinti imuninę sistemą, apsisaugoti nuo alergijų, jos naudingos odai bei nervų sistemai.

Pastebėta, kad profilaktiškai vartojant probiotikus – gerąsias bakterijas, rečiau sergama kvėpavimo, infekcinėmis žarnyno ligomis, o susirgus – lengviau pasveikti.

Dietologai natūralius jogurtus, praturtintos gerosiomis bakterijomis, rekomenduoja duoti visiems, net ir kūdikiams nuo 6 mėnesių. Bet kokio amžiaus žmonėms naudinga kasdien suvalgyti bent po porciją jogurto.

„Bifi active“ jogurtai įtinka visiems, nes galima rinktis iš įvairiausių skonių – persikų ir dribsnių, braškių, kivių ir kriaušių 200 g ir 360 g indeliuose. Taip pat galima rinktis geriamuosius jogurtus 0,9 kg pakuotėse – aviečių ir meliono, plombyro ir vanilės, džiovintų slyvų, mėlynių ir vanilės, braškių skonio.

Paragauk Liepos mėgstamo jogurto ir tu!
AB „Rokiškio sūris“ kviečia portalo lrytas.lt skaitytojus atsakyti į testo apie jogurtą klausimus ir laimėti visą dėžę gardaus ir sveiko jogurto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?