Įdomybės apie persimonus: ko dar nežinojote apie šiuos vaisius?

Lietuvių pamėgti persimonai dažnai simbolizuoja ir artėjančias šventes, nes parduotuvių lentynose jie pasirodo spalio-sausio mėnesiais. Šis vaisius turi ypatingą istoriją ir netgi kultūrinę reikšmę. Taip pat jame yra gausybė naudingų medžiagų. Įdomių faktų apie persimonus yra nemažai – kviečiame sužinoti daugiau apie šiuos vaisius.

Persimonai yra naudingi sergant peršalimo ligomis.<br>123rf nuotr.
Persimonai yra naudingi sergant peršalimo ligomis.<br>123rf nuotr.
Persimonai yra naudingi sergant peršalimo ligomis.<br>123rf nuotr.
Persimonai yra naudingi sergant peršalimo ligomis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 26, 2023, 10:10 AM

Veislės. Yra dvi pagrindinės persimonų veislės: „Fuyu“ ir „Hachiya“. „Pavyzdžiui, persimonai „Fuyu“ yra kietesni, standesni nei „Hachiya“ – „Fuyu“ galima valgyti ir kietesnį nebijant, kad vaisiaus skonis bus kartus. Tuo metu gerą „Hachiya“ persimoną išsirinkti yra sunkiau – prisirpę jie yra sunkūs, minkšti, tačiau jei paragausite neprinokusio, galite nemaloniai nustebti.

Šios veislės persimonuose, kai jie būna neprinokę, yra daug taninų, kurie turi sutraukiamąją savybę, dar paprasčiau vadinamą kartumu. Tad jei mėgstate minkštus vaisius – rinkitės „Hachiya“, tik leiskite šiai veislei panokti kambario temperatūroje kelias dienas. Jei mėgstate standesnius vaisius – jums „Fuyu“ tikrai patiks“, – pasakoja Evaldas Žadvydas, UAB „Augma“ pirkimų skyriaus vadovas.

Forma ir išvaizda. Persimonų forma, priklausomai nuo veislės, gali skirtis. „Hachiya“ persimonai yra gilės formos, o „Fuyu“ persimonai yra plokštesni ir primena pomidorus.

Kilmė. Persimonai yra kilę iš Kinijos, kur jie buvo auginami tūkstančius metų. Prekiautojai šiuos vaisius nugabeno į kitas Azijos dalis ir galiausiai – į Europą bei Ameriką.

Daug maistinių medžiagų. Persimonai yra geras maistinių skaidulų, vitaminų A ir C, kalio ir mangano šaltinis. Juose taip pat gausu antioksidantų, įskaitant beta karotiną ir liuteiną.

Derliaus sezonas. Persimonai paprastai skinami rudenį, o didžiausias sezonas vyksta nuo spalio iki gruodžio, priklausomai nuo veislės ir vietos.

Simbolika. Kai kuriose kultūrose persimonai siejami su sėkme ir klestėjimu. Pavyzdžiui, Japonijoje jie yra tradicinė Naujųjų metų dovana, simbolizuojanti laimę ir turtus. Korėjoje jie dažnai dovanojami ypatingomis progomis – simbolizuoja gyvenimo saldumą ir sėkmę.

Naudojimas ruošiant maistą. Persimonais galima mėgautis šviežiais, džiovintais arba net virtais. Jie naudojami įvairiems patiekalams ruošti, įskaitant salotas, desertus ir uogienes. Džiovinti persimonai, Japonijoje žinomi kaip „hoshigaki“, yra populiarus tradicinis skanėstas.

Laikymas. Persimonus geriausia laikyti kambario temperatūroje, kol jie visiškai prinoksta. Kai prinoksta, juos galima laikyti šaldytuve, kad galiojimo laikas būtų ilgesnis. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.