Kuchmistras šventėms rekomenduoja: pasigaminkite ne tik dvarišką lydeką, bet ir bebro uodegą

Besiruošiant didžiausioms metų šventėms kiekviena šeimininkė nori nustebinti išskirtiniais savo ruoštais patiekalais.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Bebro uodega.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Bebro uodega.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2023-12-22 16:31

Zyplių dvare įsikūrusio restorano „Kuchmistrai“ virtuvės šefas Artūras Rakauskas sako, kad besiruošiant didžiausioms metų šventėms vertėtų prisiminti senuosius, kadaise dvaruose ruoštus ir didikų mėgtus patiekalus.

Mūsų protėviai Advento laikotarpiu uoliai laikėsi pasninko, kuris trukdavo ne tik penktadieniais, kaip yra įprasta dabar, o net 3 dienas per savaitę. Tomis dienomis buvo vengta valgyti mėsiškų valgių.

A.Rakauskas sako, kad seniau buvo sunku gauti šviežios žuvies ar įvairesnių prieskonių kaip cinamonas ar muskato riešutas – tai būdavo didelė prabanga net dvaruose. Visgi šių laikų šeimininkėms tokių problemų nebekyla.

„Anksčiau žuvį valgydavo gėlavandenę, nes jūrinės atkeliaudavo tik vytintos arba jau sūdytos dėl ilgo transportavimo. O štai bebras buvo priskiriamas žuvims, kadangi plaukioja vandenyje ir jo uodega padengta žvynais. Tad būtent riebią uodegą dvariškiai gamindavo pasninko metu“, – pasakojo virtuvės šefas.

Virtuvės šefas A.Rakauskas šventėms namuose siūlo pasigaminti lydeką, virtą piene su muskuso riešutu bei bebro uodegą.

Lydeka, virta piene su muskato riešutu

Reikės:

  • 800 g lydekos;
  • 1 litro pieno;
  • ½ vnt. muskato riešuto;
  • ½ a. š. malto cinamono;
  • 1 vnt lauro lapo;
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga:

Nuo lydekos nuskutame žvynus, ją nuplauname, nusausiname ir supjaustome skersai apie 2 cm dydžio riekėmis. Muskato riešutą sutarkuojame smulkia tarka.

Į puodą supilame pieną, bei įdedame visus prieskonius. Užvirus pienui su mišiniu sudedame lydeką bei paverdame apie 4 minutes.

Atvėsiname, uždengiame ir dedame į šaldytuvą „pailsėti“ per naktį.

Ištraukiame lydeką ir skanaujame. Jos švelnus skonis atsiskleidžia su žaliais žirneliais, gardintais mėtomis.

Bebro uodega

Reikės:

  • 200 g bebro uodegos;
  • 4–5 vnt kadagio uogų;
  • 1 šakelės rozmarino;
  • 4 v. š. balzaminio acto;
  • 4 v. š. vorčesterio padažo;
  • 3 vnt kvapniųjų pipirų;
  • 1 vnt lauro lapų;
  • 3 vnt gvazdikėlių;
  • žiupsnelis druskos;
  • 200 ml vandens.

Gaminimo eiga:

Bebro uodegą įmerkiame į verdantį vandenį bei palaikome 45 sekundes. Taip nuplikius uodegą ištraukiame ir iš karto nulupame.

Tuomet į dubenį sudedame visus likusius ingredientus, užverdame, sumažiname kaitrą iki minimalios ir kelias minutes paviriname, kad išsiskleistų aromatai.

Užpilame gautą nuovirą ant uodegos taip, kad uodegą apsemtų. Atvėsus, paliekame šaldytuve marinuotis per naktį.

Kitą dieną kepame gerai įkaitintame grilyje apie 20 minučių vartant kas kelias minutes.

Iškeptą bebro uodegą supjaustome plonomis, 1–2 cm juostelėmis. Bebro uodega valgoma karšta. Tinka su intensyvesnio skonio žaliomis salotomis arba keptomis šakninėmis daržovėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.