Drakono vaisius – 2024-ųjų metų simbolis: tikima, kad pritraukia sėkmę

2024-ųjų metų globėjas – Žaliasis medinis drakonas. Jis yra galios, stiprybės, sėkmės ir klestėjimo simbolis. O ateinančius metus puikiai gali simbolizuoti vienas egzotinis vaisius – pitchaja arba kitaip vadinamas drakono vaisius.

Drakono vaisius.<br>123rf nuotr.
Drakono vaisius.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 9:24 PM

Egzotiška kilmė

Drakono vaisiai yra kilę iš kaktusų rūšių „Hylocereus“ ir „Selenicereus“. Vaisiai kilę iš Centrinės Amerikos, tačiau dabar auginami daugelyje pasaulio šalių, įskaitant Pietryčių Aziją, JAV, Izraelį ir Australiją.

Yra trys pagrindiniai drakono vaisių tipai:

„Hylocereus undatus“ (baltos spalvos minkštimo drakono vaisiai): šios veislės gimtinė yra Centrinė Amerika ir dažniausiai auginami Azijos šalyse.

„Hylocereus costaricensis“ (raudonos minkštimo drakono vaisiai): ši veislė taip pat kilusi iš Centrinės Amerikos ir yra žinoma dėl ryškios raudonos arba rausvos spalvos minkštimo.

„Hylocereus megalanthus“ (geltonasis drakono vaisius baltu minkštimu): šios rūšies vaisiaus odelė yra geltona, o minkštimas baltas. Kilę iš Kolumbijos, Ekvadoro ir Peru.

Manoma, kad drakono vaisius į Pietryčių Aziją atvežė Europos tyrinėtojai ir nuo to laiko jie tapo populiariais vaisiais tame regione. „Vaisiai yra žinomi dėl savo įspūdingos išvaizdos, su ryškiai rausva arba geltona odele ir saldžiu, švelnaus skonio minkštimu, išmargintu mažomis juodomis sėklomis. Drakono vaisiai yra ne tik patrauklūs, bet ir maistingi“, – pasakoja Evaldas Žadvydas, UAB „Augma“ pirkimų skyriaus vadovas.

Nauda organizmui

Drakono vaisiai yra geras pagrindinių maistinių medžiagų šaltinis, įskaitant vitaminą C, B grupės vitaminus (pvz., B1, B2 ir B3), geležį, kalcį, fosforą ir skaidulas. Šiuose vaisiuose yra antioksidantų, tokių kaip betalainas ir flavonoidai, kurie padeda neutralizuoti laisvuosius radikalus organizme. Antioksidantai atlieka svarbų vaidmenį mažinant oksidacinį stresą ir uždegimą.

Didelis vitamino C kiekis drakono vaisiuose yra naudingas imuninei sistemai. Vitaminas C yra svarbus baltųjų kraujo kūnelių gamybai ir padeda organizmui kovoti su infekcijomis.

Drakono vaisiuose esančios skaidulos ir antioksidantai gali prisidėti prie širdies sveikatos, nes padeda sumažinti cholesterolio kiekį ir širdies bei kraujagyslių ligų riziką.

Vaisiuose esančios skaidulos gali prisidėti prie sotumo jausmo ir gali padėti kontroliuoti svorį, nes sumažina bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.

Drakono vaisiuose esantys antioksidantai gali prisidėti prie sveikesnės odos apsaugos nuo laisvųjų radikalų daromos žalos. Be to, vitaminas C dalyvauja kolageno sintezėje, kuris yra svarbus odos elastingumui.

Simbolinė reikšmė

Šis unikalus vaisius, pasižymintis išskirtine išvaizda, įvairiose kultūrose dažnai siejami su įvairiomis simbolinėmis reikšmėmis. Štai keletas bendrų simbolinių drakono vaisių interpretacijų:

Sėkmė ir klestėjimas: kai kuriose kultūrose drakono vaisiai laikomi sėkmės ir klestėjimo simboliu. Manoma, kad jo ryškios spalvos ir unikali forma suteikia teigiamos energijos ir gerovės tiems, kurie jį valgo.

Vaisingumas ir meilė: raudonos spalvos drakono vaisių veislės kartais siejamos su vaisingumu ir meile. Sodriai raudonos arba rausvos spalvos vaisių vidus laikomas aistros ir meilės simboliu.

Jėga ir galia: pats pavadinimas „drakono vaisius“ rodo ryšį su drakonais, kurie įvairiose mitologijose dažnai yra stiprybės ir galios simboliai. Kieta vaisiaus išorinė odelė gali būti interpretuojama kaip atsparumo reprezentacija.

Harmonija ir balansas: saldžių ir švelniai aštrių skonių balansas drakono vaisiuose kai kuriose kultūrose sukelia asociacijas su harmonija ir pusiausvyra. Jis vertinamas kaip vaisius, suteikiantis pusiausvyros jausmą.

Dvasingumas: tam tikruose dvasiniuose įsitikinimuose drakono vaisiai laikomi transformacijos ir dvasinio pabudimo simboliu. Vaisiaus gebėjimas klestėti atšiauriomis sąlygomis, pavyzdžiui, ant kaktuso augalo, kartais vertinamas kaip dvasinio atsparumo metafora.

Tad ateinančiais drakono metais dovanokite savo artimiesiems drakono vaisių, linkėdami sėkmės, meilės, stiprybės ir harmonijos!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.