Sausra neišdžiovino ispanų aistros alyvuogių aliejui

Skystasis auksas. Taip jau seniai vadinamas pats populiariausias pietietiškos virtuvės produktas – alyvuogių aliejus. Tačiau pastaraisiais metais toks pavadinimas įgauna kitą atspalvį, o kalbos apie alyvuogių aliejų – naują pagreitį. Per metus Ispanijoje alyvuogių aliejus pabrango dvigubai, o kai kur ir dar daugiau.

Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
Alyvuogių aliejus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-01-01 13:49

Iš dviejų dešimčių alyvuogių aliejų gaminančių pasaulio šalių 70 procentų eksportuojamos produkcijos priklauso Ispanijai. Tad tai, kas dedasi Ispanijoje su alyvuogių aliejumi, paveiks visas šalis, į kurias eksportuoja ši alyvuogių aliejaus milžinė.

Turint omenyje, kad ispanai alyvuogių aliejų kasdien vartoja absoliučiai visur, toks žaibiškas ir smarkus kainų pakilimas visuomenėje sukėlė paniką.

Beveik kiekvieno ispano rytas prasideda per pusryčius valgant duonos skrebutį su alyvuogių aliejumi bei sūriu, kumpiu ar dešra.

Pietaujant juo gardinamos salotos, sriubos.

Alyvuogių aliejus yra ir visų troškinių bei padažų pagrindas. Juo gardinamos ir virtos daržovės, orkaitėje kepama žuvis ar mėsa. Todėl ispanams psichologiškai itin sunku susitaikyti su staigiu populiariausio produkto pabrangimu.

Reikalas toks rimtas, jog kai kuriuose prekybos centruose alyvuogių aliejus lentynose stovi su apsauginiu dangčiu – kad jo nebūtų galima atidaryti ir perpilti kitur.

Kas nutiko? Kodėl staiga taip pašoko alyvuogių aliejaus kainos? Apie tai kalbėjomės su prestižinio, itin aukštos kokybės alyvuogių aliejaus gamintoju Sergi Camara.

Alyvmedžių augintojas ir alyvuogių aliejaus gamintojas patikino, kad jau treti metai Ispanijoje prastai dera alyvuogės, todėl jų trūksta. Iki šiol šalyje kasmet būdavo pagaminama 1 milijonas 200 tūkstančių tonų alyvuogių aliejaus, o pastaruosius dvejus metus – tik po 800 tūkstančių tonų. Kasmet po 400 tūkstančių tonų mažiau.

Manoma, kad šiemet alyvuogių aliejaus bus pagaminta dar mažiau – gal tik pusė milijono tonų. Tai ir yra priežastis, kodėl aliejus brangsta taip greitai.

Pagrindinė, jei ne vienintelė, sumažėjusio derliaus priežastis – jau trečius metus iš eilės regioną siaubianti sausra. Šalyje kritulių vidutiniškai iškrinta perpus mažiau nei anksčiau.

Nors alyvmedis yra vienas labiausiai prie sausros sąlygų pritaikytas augalas, nuolatinis kritulių trūkumas perpus sumažina alyvmedžių derlių.

Tad kainų kilimo formulė paprasta: mažiau kritulių, mažiau alyvuogių, mažiau ir aliejaus.

S.Camara tvirtino, kad iki šiol Ispanijoje alyvuogių aliejaus kaina buvo labai maža, o dabar ji susilygino su kitų gamintojų, pavyzdžiui, italų.

„Keturi, o kartais vos tik trys eurai už litrą šaltai spausto alyvuogių aliejaus yra pasityčiojimas iš valstiečio. Dabar, kai litras kainuoja 10 eurų, labiau atitinka realybę. Mano manymu, kainos jau seniai turėjo kilti ir tikrai neverta dėl to sėti panikos“, – sakė alyvmedžių augintojas S.Camara.

Jis įsitikinęs, kad padvigubėjusios skystojo aukso kainos ispanų šeimos biudžetui nėra didžiulė grėsmė.

„Alyvuogių aliejų ispanai vartoja kasdien, tačiau ne po daug. Vidutiniškai per metus keturių asmenų šeima suvartoja apie 50 litrų. Žvelgiant į metines išlaidas kainų padvigubėjimas nėra katastrofa“, – sakė S.Camara.

Tad ispanai ir toliau vartoja aliejų pagal savo įpročius. Visi dietologai pabrėžia, kad sveikiausia yra vartoti termiškai neapdorotą alyvuogių aliejų, pavyzdžiui, prie salotų ar virtų daržovių. Tokiam tikslui ispanai perka šaltai spaustą („extra virgen“) aliejų, o kepti vis dažniau perkamas pigesnis, rafinuotas ar saulėgrąžų.

Žvelgiant į ateitį kyla klausimas, kaip reikės atremti sausros pasekmes ir turbūt negrįžtamai sumažėjusių kritulių kiekį. S.Camara mano, kad Ispanijai reikia tučtuojau keisti intensyvaus laistymo politiką ir naudoti vandens atsargas kur kas taupiau, nei tai buvo daroma iki šiol.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.