Lietuviškosios „baronkos“ kelionė iki Niujorko ir atgal: Vytaras Radzevičius siūlo net tris itin lietuviškus beigelių receptus

Apvalūs, tarsi istorijos ratai beigeliai kadaise su litvakais paplito po pasaulį. Jie tapo neatsiejama Niujorko įvaizdžio dalimi, o prieš kelerius metus išpopuliarėjo ten, iš kur ir atsirado – Lietuvoje.

Žinomas kulinaras Vytaras kviečia nebijoti eksperimentuoti ir beigeliams suteikti skirtingus amplua.<br>Lrytas.lt koliažas.
Žinomas kulinaras Vytaras kviečia nebijoti eksperimentuoti ir beigeliams suteikti skirtingus amplua.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vytaras Radzevičius.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Vytaras Radzevičius.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Beigeliai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Beigeliai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Beigeliai su ridikėliais.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Beigeliai su ridikėliais.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 4, 2024, 5:13 PM

Žinomas keliautojas, kulinaras, restorano Merkinėje įkūrėjas Vytaras Radzevičius pasakoja, kad beigeliai Lietuvoje žinomi dar nuo XIV a. Be to, daugelis šiuos gardėsius greičiausiai atsimena kaip gardžias lauktuves iš įvairių mugių.

Beigelis – tai minkštas, blizgaus paviršiaus, apvalus ar ovalus, kvietinės tešlos kepinys, kuris prieš kepant plikomas vandeniu ar jo garais. Jie buvo labai populiarūs Vilniaus Kaziuko mugėse: tai buvo labiausiai perkamas ir mėgstamas skanėstas, o juos plukdydavo Nerimi pilnomis valtimis. Riestainis, „baronka“ – tik keli pavadinimai, kuriais atpažįstamas beigelis.

Nors ir paprastas, šis kepinys gali padovanoti neįtikėtinų skonio atradimų, tiek pasigaminus patiems, tiek ir įsigijus prekybos centrų ar kitose kepyklėlėse.

Tam pritaria ir sako V.Radzevičius: „Man beigeliai patinka dėl savo universalumo: gali jais užkandžiauti prie arbatos ar kavos, gali su pačiais įvairiausiais pertepimais susikurti savo norimą patiekalą. Jie puikiai dera ir prie saldžių, ir prie sūrių skonių – tereikia pasitelkti šiek tiek fantazijos.“

Žinomas kulinaras kviečia nebijoti eksperimentuoti ir beigeliams suteikti skirtingus amplua, o kad eksperimentai virtuvėje būtų labiau užtikrinti, pasinaudokite net trimis išskirtiniais V.Radzevičiaus receptais.

Gaivus ir lengvas – beigelis su avokadu ir ridikėliais

Nors „augalausis“ – jau baigėsi, „Lidl“ ambasadorius siūlo paragauti gaivaus beigelio su avokadu ir ridikėliais.

Jam prireiks:

  • 2 mėgstamų beigelių;
  • 1 avokado;
  • 6–8 ridikėlių;
  • 1 raudonojo svogūno;
  • 50 g mėgstamo kreminio sūrio;
  • žiupsnelio druskos, grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas:

Nulupkite ir iki vientisos masės sutrinkite avokadą, pasūdykite.

Ridikėlius supjaustykite griežinėliais, taip pat ir svogūną. Pastarąjį sudėkite į dubenį, į kurį įpilkite šalto vandens ir įberkite druskos. Tokiame vandenyje svogūno griežinėlius laikykite apie 10 minučių.

Horizontaliai perpjaukite beigelį. Abi puses pertepkite kreminiu sūriu. Tuomet užtepkite avokado masę, sudėkite ridikėlius ir svogūnus. Paskaninkite viską grūstais juodaisiais pipirais ir suvožkite.

Dzūkiškų skonių kupinas – beigelis su silke ir „daryciniu“

Jei norisi itin tradicinio lietuviško skonio, savo restoraną Merkinėje įkūręs V.Radzevičius siūlo išmėginti sūrų beigelį su silke ir „daryciniu“. Tai – Dzūkijoje populiarus, paprastai prie bulvinių bandų ir blynų patiekiamas padažas.

Patiekalui reikės:

  • 2 mėgstamų beigelių;
  • 150 g silpnai sūdytos ar kitos mėgstamos silkių filė;
  • 100 g pusriebės varškės;
  • 50 g grietinės;
  • 2 skiltelių česnako;
  • saujos petražolių, krapų, kitų mėgstamų žalumynų;
  • žiupsnelio druskos, cinamono.

Gaminimas:

Pirmiausia, paruoškite „darycinį“. Dubenyje sutrinkite varškę, įdėkite grietinės, įberkite druskos ir išmaišykite.

Mėgstamus žalumynus susmulkinkite ir suberkite į dubenį. Česnako skilteles nulupkite ir taip pat išspauskite į padažą. Viską gerai išmaišykite iki vientisos masės.

Nuo silkių filė nuvarvinkite aliejų, o ją supjaustykite norimo dydžio gabalėliais.

Beigelius perpjaukite horizontaliai pusiau. Abi puses ištepkite „daryciniu“, o paskui tik vieną – apdėliokite pjaustytos silkės gabalėliais. V.Radzevičius šį patiekalą papildomai gardina trintu cinamonu.

Viską padarę, suvožkite abi beigelio puses ir patiekite. Jei nemėgstate silkės, ją galite pakeisti sūdyta lašiša.

Desertui – šventiškas beigelis su medumi ir obuoliais

Su beigeliais savo skonio receptorius pakutens ir smaližiai: jiems žinomas keliautojas siūlo beigelį su medumi ir obuoliais.

„Obuoliai su medumi – tai šventiškas žydų receptas per jų Naujuosius metus (Roš Hašana). Jis kiek panašus į mūsiškuosius agurkus su medumi, tad ir beigeliams puikiai tiks“, – tvirtina V.Radzevičius.

Šiam patiekalui reikės:

  • 2 mėgstamų beigelių;
  • 100 g rikotos sūrio;
  • 2 vidutinio dydžio obuolių;
  • 2–3 v. š. skysto medaus.

Gaminimas:

Beigelius horizontaliai perpjaukite pusiau. Abi puses ištepkite rikotos sūriu, po to skystu medumi.

Nulupkite obuolius, išimkite jų sėklytes. Nuluptus obuolius supjaustykite skiltelėmis ir sudėkite ant vienos beigelio pusės. Užvožkite kita beigelio puse ir skanaukite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.