Rožinis šefo Deivydo Praspaliausko meniu Berlyno gastrofestivalyje tapo artėjančio „Vilnius Pink Soup Fest“ šaukliu

Vienas geriausių Lietuvos šefų Deivydas Praspaliauskas su savo restorano „Amandus“ komanda išmone ir talentu sužavėjo išrankiuosius Berlyno gurmanus.

Vienas geriausių Lietuvos šefų Deivydas Praspaliauskas su savo restorano komanda išmone ir talentu sužavėjo išrankiuosius Berlyno gurmanus.<br>Lrytas.lt koliažas.
Vienas geriausių Lietuvos šefų Deivydas Praspaliauskas su savo restorano komanda išmone ir talentu sužavėjo išrankiuosius Berlyno gurmanus.<br>Lrytas.lt koliažas.
Patiekalas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Patiekalas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šefas Deivydas Praspaliauskas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Šefas Deivydas Praspaliauskas.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Akimirkos iš vakarienės.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Akimirkos iš vakarienės.<br>Pranešimo autorių nuotr.
D.Praspaliausko kurti patiekalai vakarienei.<br>Pranešimo autorių nuotr.
D.Praspaliausko kurti patiekalai vakarienei.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 3:04 PM

Specialiai festivaliui „eat!berlin“ ruoštame 10 patiekalų degustaciniame meniu rožiniai atspalviai lietuvių komandos sukurtuose patiekaluose atsiskleidė su rafinuota elegancija ir drąsa eksperimentuoti.

Pasak šefo, rožinė spalva, mums įprasta šaltibarščiuose, maiste yra labai reta, tad buvo įdomu kūrybiškai pateikti temą „Unexpectedly Pink by Vilnius“ ir pakviesti vakarienės svečius į Vilniaus šaltibarščių festivalį, vyksiantį jau birželio 1 dieną.

Vilnius – gastro turizmo žemėlapyje

Berlyno gastrofestivalis „eat!berlin“ laikomas vienu inovatyviausių ir prestižiškiausių gastro festivalių pasaulyje.

Festivalio organizatorius, kasmet ieškančius naujų gastronominių idėjų, sudomino „Vilnius Pink Soup Fest“ koncepcija: tikrai nedažnai pasitaiko, kad visas miestas vieną dieną tapatintųsi su nacionaliniu patiekalu ir jo spalvomis.

Tad mums įprasti, o užsieniečiams – kur kas rečiau maiste sutinkami rožiniai šaltibarščių atspalviai ir tapo šefo Deivydo Praspaliausko improvizacijų tema.

Pasak pagrindinio renginio organizatorių „Go Vilnius“ vadovės Dovilės Aleksandravičienės, gastro turizmas visame pasaulyje yra vis labiau populiarėjanti turizmo atšaka, todėl ir Vilniui svarbu atsidurti keliautojų žemėlapyje ne tik kaip miestui, kuris yra modernus, saugus, žalias ar pilnas kultūros, bet ir gausus kokybiškų, ekologiškų, autentiškų skonių.

„Atvykstančių keliautojų atsiliepimai rodo, kad susidomėjimas lietuviška virtuve, o Vilnius traukia savo kulinarine gausa ir įvairove. Kurti miesto gastronominę tapatybę yra svarbi įvaizdžio formavimo dalis ir viena iš krypčių, kaip pritraukti daugiau užsienio turistų.

Šiuo klausimu glaudžiai bendradarbiaujame instituciniu lygmeniu su kitomis su turizmu dirbančiomis organizacijomis, tokiomis kaip „Keliauk Lietuvoje“ ir ambasadomis“, – teigia ji.

Nuo vieno kąsnio Vilniaus iki pūgos

Festivalio metu „Wasser“ restorano salėje dviems vakarienėms rožinis 10 patiekalų degustacinis meniu buvo pateiktas beveik šimtui svečių, tarp kurių – žymiausi Vokietijos gastro žurnalistai ir nuomonės formuotojai. D.Praspaliauskas pasakoja, kad rožinę spalvą patiekalams išskirtinei vakarienei pritaikė labai netradiciškai:

„Šaltibarščiai buvo tik vienas iš patiekalų – juos pateikėme kaip miniatiūrinius šefo komplimentus. Ragautojams buvo smalsu, kaip ir iš ko jie pagaminti, kokiu būdu išgaunama tokia ryški spalva. Savotiška vakaro pažiba tapo ir svečių pirmąkart ragauta burokėlių duona“, – įspūdžiais dalijosi šefas.

Dar vienas šefo komplimentas vadinosi „Vienas kąsnis Vilniaus“, kurtas tam, kad kiekvienas užsienio svečias, jo paragavęs, įsidėmėtų tradicinį Vilniaus skonį ir jis nebūtų siejamas vien su bulvėmis ar riebiais padažais: „Šis patiekalas nuolatos keičiamas mūsų restorane pagal sezonus ir vietinius produktus – nesikeičia tik idėja, pavadinimas ir moderni maisto gamybos technika.

Mes, lietuviai, puikiai rūkome žuvį ir marinuojame daržoves, nes vasara tokia trumpa, kad turime ruošti atsargas ilgai žiemai. Tad Berlyne pristatėme rūkytą šamą su burokėlių sultyse marinuotais svogūnais. Norėjome, kad paragavęs jo žmogus suprastų, jog Vilnius – dar ir „skanus“ miestas.“

D.Praspaliauskas vakarienei pateikė ir du desertus, kurie atrodė lyg meno kūriniai: pirmasis buvo plaktas šeivamedžio žiedų kremas su rožinių uogų granita, o antrasis vadinosi „Pūga“.

Pasak šefo, norėjosi nuvežti tikros lietuviškos pūgos pojūtį: lėkštėje laukė tikra žiemos pasaka su mažyčiu „mišku“. Per visą gastronominę patirtį vakarienės svečius lydėjo someljė Lino Kukleriaus pritaikyti gėrimai.

Pasak D.Praspaliausko, per vakarienę norėjosi parodyti ir mums jau pažįstamų patiekalų variacijų, ir sukurti tai, kas maloniai nustebintų, bet neišgąsdintų, o tuo pačiu – sudomintų ir pakviestų aplankyti Vilnių.

„Žmonėms reikia tiek skonių, tiek naujų patirčių, tad manau, jog vien dėl rožinio meniu, kuris pernai pritraukė minias dalyvių, verta važiuoti į Vilnių ne tik iš kito miesto, bet ir iš kitos šalies“, – įsitikinęs šefas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.