Aliejaus meistras Giancarlo Bonamini: alyvuogių aliejus italams yra kaip vynas

„Lietuviai ir italai kitaip supranta aliejų. Italams alyvuogių aliejus yra kaip vynas. Jo gamyba turi ilgą tradiciją ir gilią kultūrinę reikšmę, o jo skonio savybes lemia vieta, klimatas, derliaus nuėmimo laikas ir kt. veiksniai“, – aukščiausios kokybės pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus meistriškumo pamokoje Vilniuje kalbėjo Giancarlo Bonamini, ne vieną apdovanojimą pelnęs aliejaus meistras iš Italijos.

Aliejus.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Aliejus.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Alyvuogių aliejaus degustacija.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Alyvuogių aliejaus degustacija.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 2, 2024, 9:56 AM

Lietuvoje alyvuogių aliejus, anot jo, dar nėra plačiai paplitęs ir gerai pažįstamas gaminys. Rinka esą dar jauna ir smalsi, žmonės alyvuogių aliejumi domisi, jį mielai jį išbando.

Tačiau šie produktai dar nėra taip aukštai vertinami kaip Italijoje, kur kiekvienuose namuose rasite bent po vieną butelį. Neretu atveju – ir po kelis skirtingus. Skaičiuojama, kad vidutiniškai vienas italas per dieną suvartoja apie 50 g alyvuogių aliejaus.

Siūlo vartoti tik žalią

Lietuvoje šis gaminys dar vertinamas kaip daug paprastesnis produktas, dažnai naudojamas patiekalų gamybai. Italijoje tyras alyvuogių aliejus nenaudojamas maisto ruošoje, o vartojamas žalias ir šviežias, siekiant pastiprinti ar praturtinti įvairių produktų ar patiekalų skonio savybes.

„Pavyzdžiui, švelnaus skonio kategorijos aliejus puikiai tinka pagardinti sūrį, kaip antai mocarela. Tuo metu stipraus skonio aliejus tinka pagardinti mėsą, sriubą ar brusketą su česnaku“, – vardija svečias iš Italijos.

Jis paaiškina, kad ypač tyras alyvuogių aliejus skirstomas į tris pagrindines kategorijas: lengvo, vidutinio ir stipraus skonio. Šiose trijose pagrindinėse kategorijose yra daugybė skirtingų aliejaus rūšių.

„Kitos šalys taip pat gamina alyvuogių aliejų, bet dažniausiai jis būna tik dviejų rūšių, o mes, italai tai darome platesniu mastu. Pastebiu, kad Lietuvoje virtuvės šefai mėgsta alyvuogių aliejų.

Tačiau paprastai naudoja vieną rūšį. Palinkėčiau išbandyti ir naudoti skirtingas rūšis, nes jų skonio savybės gerokai skiriasi ir atveria kitokius skonių derinius“, – sako G.Bonamini.

Meistras iš Veronos

Giancarlo Bonamini, „Frantoio Bonamini“ ūkio savininkas gyvena ir dirba šalia Veronos, Vilijamo Šekspyro pamėgto miesto Alpių papėdėje. Prieš daugelį metų netoli Veronos esantį aliejaus gaminimo ūkį įsigijo jo tėvas.

1990-aisiais čia, baigęs žemės ūkio studijas, pradėjo dirbti ir pats G.Bonamini. Šiandien ūkiu, šeimos alyvuogių malūnu ir 4000 alyvmedžių giraite jis rūpinasi kartu su žmona Sabrina.

„Mūsų filosofija – palaikyti glaudžius ryšius su mūsų šalimi, jos tradicijomis ir aplinka, o misija – edukuoti žmones apie mūsų žaliąjį Viduržemio jūros auksą“, – teigia aliejaus meistras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.