Išsiilgusiems saulėtų atostogų: gardūs itališki patiekalai suteiks pavasario gaivumo

Bene labiausiai visame pasaulyje pamėgta italų virtuvė įrodo, kad jos patiekalų skonių bei kvapų įvairovė gali pavergti kiekvieno širdį, o taip pat pasiūlyti ir pavasariško gaivumo lėkštėje.

Įpusėjus pavasariui J.Steponavičiūtė kviečia pasilepinti skaniais ir lengvai paruošiamais itališkais receptais.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Įpusėjus pavasariui J.Steponavičiūtė kviečia pasilepinti skaniais ir lengvai paruošiamais itališkais receptais.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Julija Steponavičiūtė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Julija Steponavičiūtė.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Pasta su jautiena.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Pasta su jautiena.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Skrebučiai su sūriu vytintu kumpiu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Skrebučiai su sūriu vytintu kumpiu.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Itališki makaronai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Itališki makaronai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 4, 2024, 5:49 PM

Maisto tinklaraštininkė ir „Maximos“ kulinarijos idėjų partnerė Julija Steponavičiūtė tikina, kad neliksite nusivylę, jei gardžių, lengvai paruošiamų itališkų patiekalų pamėginsite pasigaminti savo namuose, ypač, kai šiuo metu prekybos tinkle galima pasirūpinti ir išbandyti dar neregėtas itališkų produktų naujienas bei pasinerti į teminę šių skonių kelionę.

Maisto tinklaraščio „Kitchen Julie“ autorė Julija Steponavičiūtė pasakoja, kad Italijos virtuvė jai, pirmiausiai, asocijuojasi su šviežumu ir gaivumu, todėl itališkiems patiekalams ruošti ji renkasi įvairių rūšių šviežius pomidorus, taip pat mocarelos ir buratos sūrius, kuriuos dažniausiai naudoja gaminant lengvas salotas.

„Mocarelos mano namų šaldytuve galima rasti beveik visuomet, taip pat naudoju nemažai alyvuogių ir, žinoma, ypač tyro alyvuogių aliejaus. Be to, labai mėgstu įvairias pastos variacijas. Šiam itališkos virtuvės patiekalui renkuosi kietagrūdžių kviečių makaronus ir juos ruošiu su įvairiomis pomidorų tyrėmis arba šviežiais pomidorais.

Į itališką pastą, žinoma, taip pat labai tinka šviežias ar džiovintas bazilikas ir parmezanas arba mocarelos sūris. Išties skani pasta išeina ir su konservuotu tunu, sardinėmis ar ančiuviais“, – dalinasi ji.

Itališki produktai – vieni mėgstamiausių

J.Steponavičiūtė priduria, kad be visiems puikiai pažįstamų pagrindinių patiekalų, italai virtuvėje serviruoja ir puikių užkandžių. Pasakodama pašnekovė išduoda, kad vieni mėgstamiausių itališkų užkandžių jai yra sumuštinukai su prosciutto arba pancetta kumpiais.

O šiltuoju sezonu, pasak jos, ypač tinkamas labai paprastas, tačiau skanus, klasikinis Viduržemio jūros virtuvės užkandis – į prosciutto kumpį įvyniotas meliono gabalėlis.

Tačiau Italijos kulinarijos stebuklai pamėgti ne tik Julijos – prekybos tinklo Komunikacijos ir korporatyvinių ryšių departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė pastebi, kad šiai virtuvei būdingi produktai yra populiarus pirkėjų pasirinkimas. Pasak jos, pirkėjai ypač mėgsta įvairių rūšių makaronus, jiems skirtus padažus, alyvuogių aliejų, skirtingus sūrius ar itališkus kumpius.

„Pastebime, kad pirkėjams išties patinka namuose gaminti Italijos virtuvės įkvėptus patiekalus – nuo paprasčiausių salotų su mocarela iki makaronų ir picų, kurioms skirti miltai bei kiti ingredientai taip pat dažnai atsiduria pirkinių krepšeliuose. Matydami šias tendencijas nusprendėme vieną teminių mėnesių paskirti Italijos virtuvės stebuklams.

Užtikriname, kad pirkėjai ras ne tik jau pamėgtų itališkų prekių ženklų produktus, bet ir galės atrasti bei išmėginti tik ribotą laiką siūlomas išskirtinio asortimento naujienas: ravioli, tortellini, artišokus bei kitus šviežius produktus ir daržoves, užkandžius, įvairių rūšių makaronus, itališkus sūrius ir kumpius, konservuotus ar saulėje džiovintus pomidorus, pesto ar trumų ir kt. padažus, gėrimus bei daugelį kitų Italiją primenančių išskirtinių produktų“, – sako I.Trakimaitė-Šeškuvienė.

Itališka virtuvė – ne tik picos

Pridurdama J.Steponavičiūtė skuba priminti ir apie kitą italų virtuvės pusę, kuri Lietuvoje mažiau žinoma. Italai, anot jos, valgo ne tik picas ir makaronus (pastą), bet, gyvendami prie Viduržemio jūros, ir nemažai žuvies patiekalų. Dėl to, kaip teigia Julija, norint pasimėgauti itališko stiliaus maistu verta išmėginti ir įvairius žuvies ar jūros gėrybių patiekalus.

„Ši virtuvė išsiskiria ir tuo, kad patiekalai nesudėtingai paruošiami ir jiems nereikia itin daug ingredientų. Pavyzdžiui, žuvį galima paprasčiausiai kepti orkaitėje ar keptuvėje ir patiekti su gaiviomis salotomis. Žuvis taip pat gali būti itališkai paruošiama ją troškinant pomidorų padaže su alyvuogių aliejumi ir alyvuogėmis.

Taip pat galima paimprovizuoti su krevetėmis, pavyzdžiui, patiekti jas keptas su daug žolelių, šviežiais pomidorais, alyvuogių aliejumi, jūros druska ir pipirais. Tokie patiekalai leis pajusti ar prisiminti Viduržemio jūros skonius ir kvapus“, – rekomenduoja J.Steponavičiūtė.

Ieškokite įvairovės ir nepamirškite daržovių

Be to, namuose tyrinėjant Italijos virtuvę Julija ragina nepamiršti ir daržovių valgių bei garnyrų, kuriuos italai valgo prie mėsos, paukštienos ir žuvies patiekalų.

Itališkų pietų ar vakarienės stalą gali paįvairinti, pavyzdžiui, orkaitėje kepti artišokai, pankoliai ar kt. Salotoms ir garnyrams taip pat verta panaudoti šviežias ar keptas cikorijas bei špinatus.

„Italijos virtuvė yra išties įvairi, o skirtingi šios šalies regionai turi tipinius savo patiekalus ir produktus. Tai suteikia nemažai galimybių nustebinti save ir artimuosius, todėl tikrai verta paieškoti įvairesnių ir įdomesnių produktų, o taip pat atkreipti dėmesį į jų kokybę, šviežumą.

Italams tai yra ypatingai svarbu. Net jau pamėgtus ir patikrintus itališkus patiekalus, šiek tiek pakeitus ingredientus, visuomet galima patiekti naujai“, – sako J.Steponavičiūtė.

Tarsi iš saulėtojo krašto – gurmaniška pasta bei itališki skrebučiai

Įpusėjus pavasariui maisto tinklaraštininkė J.Steponavičiūtė kviečia pasilepinti skaniais ir lengvai paruošiamais itališkais receptais. Nėra jokių abejonių, kad jie patiks daugeliui!

Pasta su jautienos padažu Bolognese

Patiekalui paruošti reikės:

  • 300 g maltos jautienos mėsos (ne mažiau nei 20 % riebumo);
  • 180 g spaghetti makaronų (svoris neišvirus);
  • 1/4 poro;
  • 2 šalotinių svogūnų;
  • 3 česnako skiltelių;
  • 2–3 šaukštų pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus;
  • 1 skardinės (400 ml) luptų slyvinių pomidorų savo sultyse;
  • 2 šaukštų tirštos pomidorų pastos;
  • 1/4 šaukštelio kajeno pipiro;
  • 2 šaukštelių saldžiosios paprikos;
  • saujelės šviežių arba 1/2 šaukštelio džiovintų bazilikų;
  • 1 saujelės šviežių arba 1/4 šaukštelio džiovintų raudonėlių;
  • saujelės šviežių arba 1/4 šaukštelio džiovintų mairūnų;
  • saujelės šviežių arba 1/4 šaukštelio džiovintų rozmarinų;
  • 4 lauro lapų;
  • 1/4 stiklinės sauso baltojo vyno;
  • 1–2 šaukštų nerafinuoto rudojo cukraus arba klevų sirupo;
  • jūros druskos pagal skonį.

Gaminimas:

Įkaitinkite puodą storu dugnu arba gilią keptuvę. Įpilkite aliejaus ir suberkite susmulkintus šalotinius svogūnus, porą bei česnakus. Viską pakepinkite, kol švelniai apskrus. Sudėkite maltą jautieną. Apskrudinkite iš visų pusių, mentele išskirkite į smulkesnius gabalėlius.

Pakepinkite 10 minučių, kol apskrus ir sutrupės. Tuomet supilkite konservuotus pomidorus, pomidorų pastą, prieskonius su lauro lapais, 1 šaukštą pasirinkto saldiklio bei vyną. Užvirkite, tuomet sumažinkite kaitrą ir kaitinkite neuždengtą apie 7–10 minučių, kol išsigaruos alkoholis.

Keptuvę ar puodą uždenkite dangčiu ir toliau troškinkite nedideliame karštyje maždaug 1 valandą arba tol, kol jautiena taps minkšta, tarsi tirpstanti burnoje. Šis žingsnis yra itin svarbus – ilgesnis troškinimo laikas užtikriną ryškų skonio profilį ir mėsos minkštumą. Viską pasūdykite pagal skonį, išimkite lauro lapus ir, jei reikia, papildomai įmaišykite saldiklio.

Galiausiai, įmaišykite tvirtai išvirtus (al Dente) spaghetti makaronus ir iškart patiekite. Patiekalą galite papildomai apibarstyti plonu sluoksniu tarkuoto parmezano ar kito kietojo sūrio.

Itališki skrebučiai

Skrebučiams paruošti reikės:

  • 4 riekių šviesios arba natūralaus raugo (sourdough) duonos;
  • 100 g mocarelos arba buratos sūrio;
  • 3 vytinto itališko kumpio prosciutto crudo juostelių;
  • keleto vyšninių arba vidutinio dydžio pomidorų.

Šviežių žolelių pesto padažui paruošti reikės:

  • saujos šviežių krapų;
  • saujos šviežių petražolių;
  • saujelės šviežių svogūno laiškų;
  • 3 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 25 g kedrinių pinijų;
  • žiupsnio druskos.

Gaminimas:

Paskrudinkite duonos riekes. Tuomet susimalkite žolelių pesto padažą: į indą rankiniam trintuvui sudėkite šviežias žoleles, supilkite aliejų, suberkite kedro riešutus ir žiupsnį druskos. Viską sutrinkite iki grubios tekstūros.

Ant paskrudintos duonos riekių tepkite pesto padažą, dėkite mocarelą ar buratą, pomidorus, vytintą kumpį. Sumuštinius galite papuošti petražolių lapeliais ir šiek tiek pesto padažo uždėti ant viršaus – sodri žalia spalva gražiai kontrastuoja su baltu sūriu.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.