Prognozuojame grilio madas: V. Radzevičius neabejoja, kad kepsime ir vaisius, ir sūrius, ir grybus

Vieniems jau prasidėjo, o kiti jo dar laukia, bet jau visai netrukus visoje Lietuvoje įsibėgės grilio sezonas. Nors grilinimas dažniausiai asocijuojasi su mėsa, pastebima tendencija kepsninėse kepinti ir vaisius bei daržoves.

Grilyje šalia mėsos vietos daržovėms bei kitiems gardumynams atranda ir žinomas keliautojas, kulinaras Vytaras Radzevičius.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grilyje šalia mėsos vietos daržovėms bei kitiems gardumynams atranda ir žinomas keliautojas, kulinaras Vytaras Radzevičius.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Vytaras Radzevičius.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Vytaras Radzevičius.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grilinami portobello grybai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grilinami portobello grybai.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grilinti ananasai su ledais.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Grilinti ananasai su ledais.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 10, 2024, 5:08 PM

Grilyje šalia mėsos vietos daržovėms bei kitiems gardumynams atranda ir žinomas keliautojas, kulinaras Vytaras Radzevičius.

„Kai šviežių vaisių ir daržovių pasirinkimas – nuolat auga, atsiranda ir vis daugiau bandančių juos pakepinti. Pavyzdžiui, salotos nuo grilio, su mėsos gabaliukais ir įvairiomis daržovėmis – pomidorais, cukinijomis.

Grilinti galima ir pak čoi salotas, įvairius grybus – „portobello“ grybas tam bene labiausiai tinka, baltuosius ridikus ir dar daugiau. Juk įdomu išbandyti ką nors naujo“, – teigia V.Radzevičius.

Prieš užkuriant kepsninę: pasiruošti padės keli ritualai

Nors šilti orai varyte varo laukan mėgautis ant grotelių keptu maistu, V.Radzevičius pataria neskubėti ir atlikti būtinus pasiruošimo grilio sezonui ritualus.

„Prieš pirmą kartą po žiemos įkurdamas ugnį visada atlieku savo kepimo įrangos patikrą ir „techninę apžiūrą“. Be abejo, viską nušveičiu, gerai išplaunu – nesinori „mėgautis“ pernykščiais nešvarumais.

Man labai svarbu, kad kepimo vieta būtų tvarkinga ir švari, ir kad viskas būtų po ranka. Kitaip būna, kad kai reikia nuo ugnies nuimti kepsnį, ieškai mentelės, nes ji „turi būti kažkur čia“, – pabrėžia „Lidl“ ambasadorius.

Kitas svarbus dalykas – atnaujinti turimus prieskonius ir pagardus. Grilio meistras stengiasi jų neturėti daug ir nelaikyti per ilgai, nes jie linkę prarasti savo savybes.

„Kalbant apie prieskonius ir pagardus, geriau jų turėti tam kartui ir aukščiausios kokybės. Pats šią vasarą ketinu nemažai gaminti pasitelkęs Sičuano pipirus – jie ypač tinka prie vištienos“, – rekomenduoja V.Radzevičius.

Šios vasaros hitas – sūriai

Kepsniai, šašlykai, troškiniai, netgi picos – jau įprasti grilio patiekalai. Tačiau įvairias pasaulio virtuves išmaišęs keliautojas šiemet siūlo išmėginti sūrius, ypač – kamemberą ir lietuvišką varškės sūrį.

„Tiek kamemberas, tiek ir tradiciniai lietuviški varškės sūriai – puikus pasirinkimas kepimui. Ant kamembero šliūkštelkite aliejaus, užmeskite rozmarino šakelę, česnako, ir jam neatsispirsite.

Tuo metu varškės sūrį galite kepti ir vegetariškai, vien su prieskoniais, ir apvyniojus šoninės juostelėmis bei pagardinus čiobreliu, padruskinus ir papipirinus. Tai – tikras bandymų poligonas“, – šių metų grilio hitus vardija kulinaras.

Labiau mėgstantiems atvežtinius sūrius, rekomenduojama išmėginti grilintą fetos sūrį. Grilyje kepamas sūris įgauna neįprasto skonio ir aitriai malonaus dūminio kvapo, o kepsninėje iškeptu fetos sūriu galima mėgautis vos po 15 min. – tik reikia iki vidutinės kaitros įkaitinti grilį, kuriame aliejumi pašlakstytas ir prieskoninėmis žolelėmis apibarstytas sūris kepamas suvyniotas į foliją.

Tarp įdomesnių naujienų iš mėsos skyriaus, žinomas kulinaras įvardija brandintos jautienos didkepsnius ir antienos krūtinėlę. Pasak jo, šie patiekalai ant grotelių kepami pakankamai trumpai, o ir marinavimas – nebūtinas, norint mėgautis dievišku skoniu. Ir skanu, ir sveika!

Į kepsnines taip pat atgula ir įstabieji smidrai – prasideda jų derėjimo laikas. Kadaise tapę tikru daržininkų atradimu, kepinamais smidrais vis dažniau pakvimpa pavasarėjantys kiemai.

Greta šių daržovių, tarp Lietuvos gyventojų grilinamų patiekalų sutinkamos ir saldžiosios bulvės. Jos paskanina tiek mėsiškus, tiek ir vegetariškus grilio patiekalus, bet verta skanauti ir jas vienas.

Grilio sezono startui – įspūdingi V.Radzevičiaus receptai

Jei šį grilio sezoną norisi pradėti ne su šašlykais, o su įdomesniais patiekalais, žinomas kulinaras V.Radzevičius kviečia išmėginti mišku kvepiantį grybų receptą. Po jo savaitgalio pietus pasaldins grilyje keptas vaisių desertas.

Rudųjų pievagrybių ir šoninės užkandėlėms reikės:

  • 3–5 rudųjų pievagrybių;
  • 6–10 kiaulienos šoninės juostelių;
  • šlakelio sojos padažo.

Gaminimas:

Pievagrybius nuplaukite ir nuvalykite. Suvyniokite juos į kiaulienos šoninės juosteles.

Paruoštus grybus kepkite iki vidutinės kaitros įkaitintoje kepsninėje, kol šoninė apskrus, o grybai – iškeps. Iškeptus grybus apšlakstykite sojos padažu ir patiekite.

Desertui – apkepti bananai ir ananasai

Gomurį pamaloninus egzotiškuoju grybų patiekalu, V.Radzevičius kepsninėje kviečia pasiruošti ir vasarišką desertą – apkeptus bananus ir ananasus. Juos verta pagardinti ledais, nes, pasak kulinaro, „karštis ir šaltis dera – kaip lietuviška vasara.“

Patiekalui reikės:

  • 2–3 bananų;
  • 3–4 ananaso griežinėlių;
  • 2 v. š. sviesto;
  • 2 a. š. cukraus arba cukraus pudros;
  • 3–4 kaušelių mėgstamų ledų.

Gaminimas:

Bananus nulupkite ir sumaukite ant iešmelių. Pakepinkite kepsninėje, kad lengvai apskrustų.

Ištirpdykite sviestą, kuriuo po to aptepkite iškeptus bananus. Apibarstykite juos cukrumi arba cukraus pudra.

Tuo metu ananasą supjaustykite norimo storumo griežinėliais ir kepkite kepsninėje, kol paminkštės. Iškeptus griežinėlius patiekite su mėgstamais ledais.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste