Someljė pataria, kaip nealkoholinius vynus derinti prie maisto: taisyklės paprastos

„Daugelis svarsto, kokios salotos labiausiai tinka prie vištienos kepsnio, bet mažai kas ieško gėrimo, kuris padėtų sukurti naujus vakarienės skonius. Mat, gėrimai papildo maistą ir padeda jam atsiskleisti kitaip nei esam įpratę. Visgi, jei derinys bus parinktas neteisingai, lengva sugadinti visą vakarienę“, – teigia someljė Mantas Šarkiūnas, pristatydamas nealkoholinių vynų derinimo svarbą.

Lietuviai vis daugiau dėmesio atkreipia į nealkoholinius vynus, tačiau vis dar mažai žino apie jų įvairovę ir subtilybes.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Lietuviai vis daugiau dėmesio atkreipia į nealkoholinius vynus, tačiau vis dar mažai žino apie jų įvairovę ir subtilybes.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Someljė Mantas Šarkiūnas.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Someljė Mantas Šarkiūnas.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 8, 2024, 1:53 PM

Sodrus maistas – rūgštesnis gėrimas

Anot jo, lietuviai vis daugiau dėmesio atkreipia į nealkoholinius vynus, tačiau vis dar mažai žino apie jų įvairovę ir subtilybes. Someljė atskleidžia, kaip teisingai derinti nealkoholinį vyną ir maistą, bei kokių klaidų nedaryti.

„Vieno tokio vyno, kuris tiktų prie visko, deja, nėra. Maisto ir vyno derinimas yra neatsiejamas ritualas, jau daugybę šimtmečių – pastebėta, jog skirtingi vynai atsiskleidžia kitaip, kai yra derinami su skirtingais patiekalais. Šiandien daugelis renkasi alkoholio neturinčius vynus, jie vis dažniau pastebimi lietuvių taurėse. Visgi pirmiausia reikia žinoti, taisykles, kuriomis paprasta vadovautis, ir klaidas, kurių reiktų nekartoti“, – sako someljė „Freixenet“ nealkoholinių vynų degustacijos metu.

Joje derinti skirtingus nealkoholinius vynus ir užkandžius mokėsi nuomonės formuotoja, verslininkė Viktorija Siegel, renginių organizatorius, nuomonės formuotojas Saugirdas Vaitulionis, verslininkė Oksana Pikul, sporto laidų reporterė Sigita Belickaitė drauge su mama ir kiti gerai Lietuvoje gerai žinomi nuomonės formuotojai.

Viena dažniausiai daromų klaidų ieškant tinkamo gėrimo prie patiekalo ta, kad žmonės derina lengvus nealkoholinius vynus prie sūraus, riebaus, aliejuje kepto maisto, sako M. Šarkiūnas: „Kai maistas yra sodresnio skonio, sotesnis, reikėtų ieškoti ir tinkamo nealkoholinio vyno. Jis savo sudėtyje turėtų turėti daugiau rūgšties, sodrumo. Tačiau, jei prie mėsos yra tiekiamas kiek saldesnis padažas ar garnyras, reikėtų atkreipti dėmesį į raudonus, pusiau saldžius ar pusiau sausus vynus. Prie tokių patiekalų reikėtų ieškoti nealkoholinių vynų, kurie pasižymi slyvų, vyšnių ar razinų artomatu“.

Lengvi gėrimai – su patiekalais be prieskonių

Jei vakarienei pasirinktas patiekalas turi mažai prieskonių, verta atkreipti dėmesį į lengvesnius nealkoholinius vynus, sako someljė. Anot jo, čia labiausiai tiktų baltas „ramus“ ar putojantis nealkoholinis vynas.

„Prie subtilių žuvies, paukštienos patiekalų, garuose virtų daržovių ar net lengvai saldžių desertų reikėtų ieškoti balto nealkoholinio vyno. Tropinių vaisių, pavyzdžiui, mangų, abrikosų, apelsinų natos padeda suteikti maistui skonio. Tačiau ne mažiau tinka ir rožiniai nealkoholiniai vynai, kuriuose yra subalansuotas rūgštumas bei saldumas. Tokį gėrimą verta rinktis tuomet, kai prie lengvesnio patiekalo, kuriame mažai prieskonių, yra kreminis padažas“, – nealkoholinių vynų degustacijos metu atskleidė M. Šarkiūnas.

Nealkoholinis vynas saldesnis nei desertas

Paprasta taisyklė, kurią lengva atsiminti – ieškant nealkoholinio vyno prie desertų, reikia atkreipti dėmesį į saldumą. Mat gėrimas turi būti saldesnis nei desertas.

„Nereikia galvoti, kad prie desertų tinkami tik labai saldūs nealkoholiniai vynai. Verta ieškoti ir gaivumo, švelnaus rūgštumo ar net burbuliukų. Rožiniai – aromate turintys uogų natų – nealkoholiniai putojantys vynai gali padėti desertui atsiskleisti. Jaučiamos braškių ar aviečių natos ir švelnūs burbuliukai padės derinti gėrimą su įvairiais desertais – nuo uogų salotų iki kepinių“, – sako someljė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.