Vilniaus šaltibarščių festivalyje – Mariną Abramović sužavėjęs menininkės Monikos Dirsytės performansas

Birželio 1-ąją sostinėje antrą kartą vyksiantis Vilniaus šaltibarščių festivalis (angl. „Vilnius Pink Soup Fest“) miestiečius ir miesto svečius džiugins ne tik pramogomis ir įvairiausiais rožiniais patiekalais, bet ir menininkų pasirodymais. Lietuvoje ir užsienyje žinoma performansų kūrėja Monika Dirsytė ruošia net 6 valandas truksiantį performansą „Rožinė banga“ (angl. „Pink Wave“), kuriame kvies originaliu ir interaktyviu būdu prisiminti savo šaknis bei tradicijas. Be to, festivalio vakarą laukia ir žinomų muzikos grupių koncertai.

Vilniaus šaltibarščių festivalis.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Vilniaus šaltibarščių festivalis.<br> Pranešimo spaudai nuotr.
Monika Dirsytė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Monika Dirsytė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Vilniaus šaltibarščių festivalis.
Vilniaus šaltibarščių festivalis.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 9, 2024, 1:06 PM

Tiltas iš žmonių simbolizuos bendrystę

Menininkė Monika Dirsytė pasakoja, kad tilto iš žmonių idėją performansui nešiojosi jau kuris laikas – norėjo visuomenei priminti, kaip svarbu nepamiršti savo šaknų: „Dažnai atsakymų į savo klausimus ieškome kitur, bastomės po pasaulį, nes atrodo, kad kitose šalyse daug gražiau ir įdomiau – gal tai mūsų kompleksai? Juk dauguma mūsų bulves, duoną ir šaltibarščius mėgsta labiau už prancūziškas austres. Tad tiltas iš daugiau kaip 30 žmonių simbolizuos mūsų, kaip tautos, bendrystę – aš tuo gyvu tiltu ir ridensiuosi, o aktorė Severija Janušauskaitė šalia atliks sutartinę. Man atrodo, jog svarbu nepamiršti, kas yra mūsų protėviai, neprarasti dialogo tarp senosios ir jaunosios kartos, nes tauta be savo šaknų – nieko verta.“

M. Dirsytės kūrinys, pasak autorės, bus tarsi ryšio simbolis tarp jaunosios, moderniosios Lietuvos ir tos, kurioje gyveno mūsų močiutės: „Mes tęsiame gražiausias tradicijas. Tai ir šventės, ir pasakos, ir mūsų vaikystės maistas – turbūt nėra lietuvio, neragavusio šaltibarščių. Mano keliavimas tuo gyvuoju tiltu – tai tarsi estafetės perdavimas, „sugedęs telefonas“, kai kiekvienas žmogus gautą informaciją perpasakoja kitam su nežymiomis savo interpretacijomis, tačiau nusakydamas esmę.“

Performanso idėja sužavėjo M. Abramovič

Lietuvoje šį pavasarį viešėjusi viena įtakingiausių šiuolaikinio pasaulio menininkių Marina Abramović buvo sužavėta Monikos Dirsytės performanso idėja.

„Nesu linkusi tuo girtis, bet taip, M. Abramović visai netyčia pamatė mano būsimo performanso eskizą, kuris jai labai patiko. Noriu, kad žmonių tiltas būtų kuo ilgesnis ir įspūdingesnis, tad šiuo metu kaip tik ieškau savanorių. Kadangi dėstau Vilniaus dailės akademijoje ir Vilniaus Gedimino technikos universitete, jau surinkau keliolika savo studentų, palaikančių idėją ir pasiryžusių dalyvauti. Likusių ieškosiu per socialinius tinklus – tikiu savo talentu įkvėpti žmones“, – organizacinius užkulisius atskleidžia M. Dirsytė.

Menininkė kaskart nustebina ne tik savo idėjų unikalumu, bet ir drąsa bei ištverme: performansų metu ji save įstumia į sunkias, nepatogias, o kartais kankinančias ar net pavojingas situacijas. Tačiau M. Dirsytė sako, kad ji visada stengiasi žmonėms nešti šviesą, pozityvumą ir viltį: „Performanso menas nesiūlo atsakymų į klausimus – jis juos kelia, o tai man atrodo labai svarbu, nes teikia mūsų gyvenimui prasmę. Performansas tarsi išsviedžia žmogų iš rutinos ir leidžia jam pamatyti gyvenimą kitokiu kampu, keičia mąstymą.“

Festivalis suburs linksmybėms

Pagrindine Vilniaus šaltibarščių festivalio erdve šiemet išliks Užupyje esantis Tymo turgus, o nuotykiams pasiruošusių lankytojų lauks galimybė nusileisti specialia čiuožykla nuo Barbakano kalno.

Koncerto scenoje Rotušėje jau nuo 16:30 val. bus galima išvysti jaunųjų muzikos grupių pasirodymus, o nuo 18:30 val. jas pakeis puikiai pažįstami „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“, „Saulės kliošas“ bei Gamka. Koncerto metu vyks ir gražiausio festivalio kostiumo apdovanojimai.

Koncerto scenos vizualą kuria vienas geriausių šviesų menininkų – Arvydas Buinauskas, kurio darbai puošia tiek didžiausių koncertų, tiek įvairių teatrų scenas. Tarp A. Buinausko kūrinių – ir šviesos karūna kasmet nušvintantis Gedimino pilies bokštas.

Pasak festivalio organizatorių, Vilniaus turizmo ir verslo plėtros agentūros „Go Vilnius“ vadovės Dovilės Aleksandravičienės, joks kitas pasaulio miestas neturi tokios šventės: „Kasmetiniu tampantis Vilniaus šaltibarščių festivalis yra oficialus mūsų sostinės prekinis ženklas – šiais metais jis užaugo, o programa gerokai išsiplėtė: miestiečių ir Vilniaus svečių lauks gastronominės patirtys, pramogos, išskirtiniai meniniai projektai. Jau pernai festivalis sulaukė 15 tūkst. svečių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio šalių – šiemet tikimės jų dar daugiau, tam skirdami ypatingą dėmesį festivalio viešinimui užsienyje bei užsienio žiniasklaidos pritraukimui.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.