Vynas lyg prieš šimtą metų: natūralaus vyno entuziastai leidosi į ypatingą kelionę

Kelionės gali nuvesti visai neplanuotu maršrutu ir atnešti ypatingų pažinčių. Tą patvirtintų natūralaus vyno entuziastė Jūratė Plungytė ir someljė Daniel Tur, kurie metų pradžioje leidosi į kelionę po Europą aplankydami geriausius ir įdomiausius natūralaus vyno gamintojus. Pažintys buvo tokios sėkmingos, kad daugelį jų netrukus bus galima sutikti ir Lietuvoje.

Jūratė ir Daniel tris savaites keliavo po natūralaus vyno gamintojus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Jūratė ir Daniel tris savaites keliavo po natūralaus vyno gamintojus.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daniel ir Jūratė nori edukuoti žmones, kuo ypatingas yra natūralus vynas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daniel ir Jūratė nori edukuoti žmones, kuo ypatingas yra natūralus vynas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Natūralaus vyno vynuogės auga ekologiškai, be trąšų ir kitų chemikalų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Natūralaus vyno vynuogės auga ekologiškai, be trąšų ir kitų chemikalų.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Natūralaus vyno vynuogės auga ekologiškai, be trąšų ir kitų chemikalų.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Natūralaus vyno vynuogės auga ekologiškai, be trąšų ir kitų chemikalų.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Daniel ir Jūratė nori edukuoti žmones, kuo ypatingas yra natūralus vynas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Daniel ir Jūratė nori edukuoti žmones, kuo ypatingas yra natūralus vynas.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Vynuogės auga gražiausiuose gamtos kampeliuose.<br> Asmeninio albumo nuotr.
 Vynuogės auga gražiausiuose gamtos kampeliuose.<br> Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 18, 2024, 3:41 PM, atnaujinta May 20, 2024, 9:17 AM

Vynas be priedų

Birželio 1-ąją Vilniuje įvyks pirmoji Baltijos šalyse natūralaus vyno mugė „Noah’s Ark Fair“. Jos organizatoriai ir natūralių vynų distribucijos įmonės „Naked Noah“ įkūrėjai Jūratė Plungytė ir someljė Daniel Tur renginyje laukia visų besidominčių vynu. Tiesa, mugė išsiskirs savo tema, nes joje bus pristatyti tik natūralūs vynai.

„Iš esmės visas vynas yra natūralus, juk jis gaminamas iš vynuogių, bet natūralaus ir tiesiog vyno gamyboje skiriasi procesai ir net sudedamosios dalys“, – sako Jūratė.

„Vynas su kuriuo dirbame mes – tai vynas į kurį nėra nieko pridėta ar nieko išimta. Vynuogės yra užaugintos ekologiškai, natūralios fermentacijos su tuo cukraus kiekiu, kurį turi iš savęs, vynas nėra stabilizuojamas“, – aiškina Daniel.

Natūraliame vyne nėra pridėtinio cukraus, nėra sulfitų. Vynuogės auga ekologiškai, o gamybos procese nenaudojami jokie chemikalai. Viskas gaminama taip, lyg prieš šimtus metų.

„Toks vynas ir buvo gaminamas iki Antrojo pasaulinio karo pradžios, kol nebuvo prasidėjusi chemijos pramonė. Jai atsiradus buvo pradėta masinė vynų gamyba“, – supažindina su istorija J. Plungytė.

Pasitelkus chemijos pramonę vynai pradėti stabilizuoti su siera, pradėti naudoti sintetiniai taninai ir kiti priedai.

„Cheminiu būdu reguliuojama, kad vynas atitiktų standartą ir jo skonis visada būtų toks pats. Daug įdomiau gerti vyną, kurio aromatą, skonį diktuoja gamta“, – sako someljė.

Tikslas – edukacija

Pirmasis su natūraliais vynais susipažino Daniel. Jis dirbo virtuvės šefu „Michelin“ žvaigždutę turinčiame restorane Airijoje, kuriame buvo atskira natūralaus vyno korta, tad pradėjo domėtis, kuo šis gėrimas išskirtinis.

„Grįžęs į Lietuvą pastebėjau, kad natūralių vynų rinka labai, orėjosi, kad atsirastų daugiau vynų, su kuriais susipažinau dirbdamas užsienyje“, – prisimena D. Tur.

J. Plungytė būdama restorano vyninės „Dom 16“ savininkė ir bendraudama su svečiais taip pat suprato, kad trūksta įdomesnių, nišinių, išskirtinių vynų arba šie yra labai brangūs.

„Susipažinau su Daniel ir taip prasidėjo mūsų kelionė. Įkūrėme „Naked Noah“ ir siekiame edukuoti žmones, kas yra natūralus vynas. Būtent dėl edukacijos gimė idėja ir padaryti festivalį, kad žmonės galėtų susipažinti su vyndariais, išgirsti iš pirmų lūpų apie dažnai iš kartos į kartą gaminamus vynus, paragauti ir suprasti, kuo jis ypatingas“, – šypsosi moteris.

Įspūdinga sala

Besiruošdami festivaliui Jūratė ir Daniel nusprendė leistis į kelionę ir aplankyti garsiausius natūralių vynų gamintojus. Jų sąrašą turėjo jau prieš kelionę, bet patys pripažįsta, kad buvo ir netikėtų vietų, kurias atrasti padėjo vietiniai vyndariai.

Pirmiausiai jie nukeliavo į Italijos Emilijos-Romano regioną, kur aplankė vynuogynus „Donati Camillo“, „Mirco Mariotti“.

Vėliau jie leidosi link Sicilijos, kur apsistojo mažytėje Pantelerija saloje, kuri garsėja išskirtiniais natūralių vynų gamintojais „Gabrio Bini“, „Battista Belvisi.“

„Pati sala įspūdingo grožio – nuošali vieta į kurią šiaip nenuvažiuotum. Pagrindinė salos vynuogė yra Zibbibo (liet. – aleksandrijos muskatas), kurios kvapas lyg kvepalai, todėl visa sala kvepia šia vynuoge“, – šypsosi prisimindama Jūratė.

Someljė D. Tur jau prieš tai buvo girdėjęs apie šią išskirtinę vietą.

„Kadangi sala yra netoli Tuniso, vynuogės gauna nemažai saulės. Sala yra vulkaninės kilmės, todėl dirvožemyje turi daug mineralų. Salos pavadinimas verčiasi „vėjo sala“, nes joje labai vėjuota ir tas vėjas atneša druską nuo jūros, kuri nusėda ant vynuogių, todėl vynuogės gaunasi labai kompleksiškos, su daug skonių. Ją garsina ne tik labai unikalus vynas, bet ir ten augantys ypatingi kaparėliai“, – supažindina Danielis.

Vyndariai karta iš kartos

Vėliau keliautojus natūralių vyndarių žemėlapis vedė į Prancūziją, kur aplankė Patrick Bouju, Justine Loiseau ir jų vynuogyną „La Boheme“. Beveik mėnesį trukusi kelionė pasibaigė Katalonijoje, pas „Partida Creus“ ir „Clos Lentiscus“ vyndarius. Įdomus faktas tai, kad būtent „Clos Lentiscus“ yra labai mėgiamas žymiosios atlikėjos Dua Lipos vynuogynas.

„Stengėmės važiuoti per žinomus vyndarius, kad surinktume daugiau informacijos ir suprastume gamybos procesus. Nors vyndariai yra nišiniai, bet nėra labai maži, turi daug patirties ir yra gyvos legendos. Labai nemažai vyndarių rekomendavo aplankyti jų kolegas, taip maršrute atsirado papildomi vynuogynai. Išvis aplankėme apie 30 vyndarių, – skaičiuoja J. Plungytė.

Ji pabrėžia, kad sutikti vyndariai yra labai paprasti žmonės ir net jei vynus gamina jau kelinta karta, jie vis tiek labiau primena ūkininkus, nei komercinius gamintojus.

„Degustacijos vykdavo net gamyklose tiesiai iš bačkų, viskas ten labai paprasta, o žmonės labai šilti. Mūsų kelionės tikslas buvo naujos pažintys tolimesniam bendradarbiavimui, todėl daug laiko skyrėme interviu, filmavimams ir nuoširdiems pokalbiams. Paaiškėjo, kad jiems Lietuvos ir Baltijos šalių rinka labai įdomi“, – džiaugiasi užgimusiomis draugystėmis Jūratė.

Su dauguma jų aplankytų vyndarių bus galima susipažinti festivalyje birželio 1d. – vieni atvyks patys, kiti atsiųs nuotolinius linkėjimus natūralaus vyno buteliuose.

„Noah’s Ark“ mugėje dalyvaus 45 vyndariai iš įvairiausių šalių. Atvyks atstovai ne tik iš garsių savo vynu šalių, kaip Ispanija, Prancūzija, Italija ar Vokietija, bet ir mums mažiau pažįstamų vietų – Libano, Slovakijos, Čekijos.

„Šios šalys, kurios mums mažiau pažįstamos, kaip vyną gaminančios, turi seną vyndarystės kultūrą. Jie šio vyno net neišskiria, kaip natūralaus, nes tai jiems įprastas vynas. Kartais vyndariai ironiškai klausia, kodėl tuomet masinis vynas nevadinamas cheminiu?“, – retoriškai sako Daniel.

Patars, kaip auginti vynuoges

Natūralaus vyno entuziastai tikisi, kad atsiras ir Lietuvoje vyndarių, kurie susidomės natūralaus vyno gamyba. Atvykstantys vyndariai festivalyje pasidalins ir jo gaminimo gudrybėmis nuo to, kaip pasirinkti mūsų šalies klimatui tinkamas vynuoges iki produkcijos platinimo.

„Lietuva yra labai priešiškai nusiteikusi prieš alkoholio vartojimą, jo reklamą, bet nėra jokio indėlio į edukaciją apie alkoholio kokybę. Manau, svarbu žinoti, kokie yra pasirinkimai“, – pabrėžia J. Plungytė.

Daniel pabrėžia, jog nereikia būti dideliu vyno žinovu, kad užsukti į festivalį.

„Profesionalai turės progą susipažinti su vyndariais, padiskutuoti, pabendrauti apie vyndarystę, vynuogių auginimą ir kitus procesus. Žmonėms, kurie yra neprofesionalai, bet domisi vynu – edukacija yra labai svarbi. Mūsų tikslas skatinti protingą alkoholio vartojimą, kad žmonės galėtų ragauti tam, kad mėgautųsi“, – pabrėžia D. Tur.

Birželio 1-ąją pirmoji Baltijos šalyse natūralaus vyno mugė „Noah’s Ark“ vyks „Gallery1986“ erdvėse.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.
Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.