Ieškantiems ypatingos dovanos – pasaulio apdovanojimuose įvertintas lietuviškas kietasis sūris „Rokiškio GRAND“

2024 m. gruodžio 12 d. 10:00
Šventinis laikotarpis dovanoja malonias ir nepamirštamas akimirkas, tačiau daugelį prieš Kalėdas apninka dvejonės – kuo šiais metais nustebinti mylimus artimuosius, gerbiamus verslo partnerius ar seniai matytus brangius draugus? Gyvenant daiktų pertekliuje lietuviai tampa sąmoningesni ir vis dažniau renkasi dovanas, kurios ne dulkėtų lentynoje, bet būtų praktiškos, padovanotų malonių akimirkų ir ilgai išliekančių potyrių. Prekybininkai atkreipia dėmesį į besikeičiančius lietuvių įpročius. Per šventes žmonės vis dažniau renkasi valgomas ir gardžias dovanas. Tarp populiariausių dovanojamų maisto prekių yra ir sūriai. Dovanų sąrašo viršuje – ypač vertinamas ilgametes tradicijas turintis pasaulyje pripažintas brandintas kietasis sūris „Rokiškio GRAND“.
Daugiau nuotraukų (4)
Tarp populiariausių dovanų – pasaulyje pripažintas „Rokiškio GRAND“
„Rokiškio sūrio“ direktorius naujų produktų kūrimui Mantas Meškuotis pastebi, kad žmonės vieni kitiems nori dovanoti teigiamas emocijas, malonias patirtis. Šiandien didžiausia dovana tampa buvimas kartu, dalinimasis akimirkomis, potyriais, maistu.
„Kiekvienais metais vis labiau populiarėja maisto prekių dovanojimas. Į tokią dovanų kategoriją patenka ir sūriai, ypatingai populiarus – brandintas kietasis sūris „Rokiškio GRAND“. Kietasis sūris yra išskirtinis gaminys, vieni jo sau leidžia pasmaguriauti dažniau, kiti – tik neeilinėmis progomis. Todėl artėjant šventėms renkamasi būtent šį aukščiausia kokybe ir skoniu išsiskiriantį produktą, –pasakojo M.Meškuotis. – Tai yra vienas iš „Rokiškio sūrio“ pasididžiavimų.“
Itališko sūrio „Grana Padano“ technologijos pagrindu pagamintas „Rokiškio GRAND“ buvo įvertintas geriausių pasaulio šefų ir somelje apdovanojimuose. Net tris kartus Briuselio Tarptautinis skonio institutas šį lietuvišką kietąjį sūrį prestižiniuose „Superior Taste Award 2022“ apdovanojimuose įvertino aukso žvaigždėmis!
Šis sūris turi ilgą ir daugiau nei dešimtmetį siekiančią istoriją. Jis buvo pagamintas į pagalbą pasitelkus pasaulyje plačiai žinomo sūrių kūrėjo, italų technologo Angelo Frosio žinias. Tokio tipo kietojo sūrio gamyba reiškia statusą ir kokybę, nes tik aukštos kvalifikacijos meistrai, sukaupę didžiulę patirtį, gali gaminti tokį išskirtinio skonio produktą, kuriam reikalingos ypatingos technologinės sąlygos ir aukščiausius kokybės reikalavimus atitinkantis pienas.
Dovanoti tobuliausia gurmanišką sūrių rinkinį
M.Meškuotis atkreipia dėmesį, kad šis kietasis sūris iš kitų išsiskiria sudėtingesne gamybos technologija. Kietojo sūrio „Rokiškio GRAND“ skonio paieškoms ir technologijos tobulinimui prireikė turbūt daugiausiai laiko per visą įmonės sūrių istoriją. Brandinant didžiausią Lietuvoje 35 kg sūrio galvą išgaunamos geriausios kietojo sūrio savybės. Vienai „Rokiškio GRAND“ sūrio galvai pagaminti sunaudojama net pusė tonos aukščiausios kokybės pieno, iš kurio po kruopštaus darbo ir dėmesingo brandinimo gimsta tokio dydžio sūrio galva. Ir tai tik vienas iš šio ypatingo sūrio išskirtinumų. Esminės šio puikaus sūrio sudedamosios dalys: kokybiška žaliava, preciziška gamybos kontrolė, idealios brandinimo sąlygos ir, žinoma, žinios bei patirtis.
Brandinimas gali vykti nuo 12 iki 36 mėnesių, o kai kuriais atvejais – ir ilgiau. Brandinimas lemia skonio, spalvos, kvapo intensyvumą. Pagal brandinimą sūriai išsiskiria savo skonių įvairove, todėl perkant skirtingo amžiaus sūrius galima sukurti gurmanišką dovanų rinkinį.
„Ko tikėtis renkantis jauniausią, 12 mėnesių brandintą sūrį? Jis pasižymės didesniu elastingumu, turės daugiau saldumo, šviesesnės spalvos, tačiau jame nebus vadinamų sūrio kristaliukų. Šie sūriai puikiai dera rizoto, ravioli ir makaronų patiekalams. Arba kaip atskiras užkandis“, – pasakojo „Rokiškio sūrio“ direktorius naujų produktų kūrimui. – Jei sūrio brandinimo ankstyvoje stadijoje jaučiasi tekstūros tvirtumas, tai ilgesnio brandinimo sūris tampa daugiau granuliuotas ir kristalizuotas. Maždaug dviejų metų brandintuose sūriuose susiformuoja specifiniai kalcio kristalai, kurie gaminiui suteikia malonų traškumą, pagyvina konsistenciją. Tokio amžiaus sūriuose saldumą keičia aitresni aromatiniai junginiai.“
Trejų metų sūriai įgauna daugiau pikantiškumo, išryškėja daugiau skonių natų. Ypatingą charakterį įgavęs kietasis sūris pasiekia aukščiausią skonio viršūnę. Tankios ir sluoksniuotos tekstūros, aiškiai juntamų kristalų. Sotus, aštrus, svaiginantis, trapus ir kartu lengvai lūžtantis. Įvairių derinių gausa verčia mėgautis kiekvienu kąsniu. Sūrių ekspertas pasakoja, kad brandūs sūriai, išlaikyti saugyklose specialiomis sąlygomis, atsiskleidžia švelniu trapumu, lūžinėjančiu tankumu, smėlinga tekstūra. Rekomenduojama ragauti vieną, arba derinti prie medaus, figų uogienės ar vynuogių.
Universalus skonis ir ilgas galiojimas
Pasak M.Meškuočio, sūrio mėgėjus žavi šio gaminio universalumas. Daugybę apdovanojimų pelnęs „Rokiškio GRAND“ patinka įvairaus amžiaus žmonėms – šeimoje mėgsta ir vaikai, ir paaugliai, ir vyresnio amžiaus žmonės.
„Jį vertina tiek skonio gurmanai kaip subtilų užkandį prie vyno, tiek sportininkai kaip sotų ir sveiką maistą, tiek namų šeimininkės, kietuoju sūriu gardinančios salotas, makaronus, kepsnius. Šis gaminys turi visas gastronomijoje vertinamas sūrio savybes – ne tik lydosi, suteikia patiekalui lengvos konsistencijos, bet tuo pačiu dar ir praturtina unikaliu prieskoniu“, – pasakojo „Rokiškio sūrio“ atstovas.
Dar viena išskirtinė „Rokiškio GRAND“ sūrio savybė – ilgas galiojimas. Ieškant valgomos dovanos, šis sūris idealus pasirinkimas. Nepažeidus pakuotės galima ilgai laikyti šaldytuve.
„Šio sūrio vertė su laiku tik auga. Jam, kaip ir vynui, galioja ta pati taisyklė – kuo brandesnis, tuo didesnę vertę įgauna“, – pabrėžė M.Meškuotis, per šventes rekomenduojantis brangiausiems žmonėms dovanoti nepamirštamus potyrius ir skonius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2025 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.