Praėjusiais metais šis restoranas tapo vienu iš pirmųjų Lietuvos restoranų, gavusių prestižinę „Michelin“ žvaigždutę.
„Michelin“. Tik nedaugelis dalykų maisto pasaulyje yra labiau bauginantys, kritikuojami ir mylimi, nei šį maža raudona restoranų biblija. Prieš 125 metus Prancūzijoje įkurtas „Michelin“ gidas nuo to laiko išsiplėtė į daugiau nei 25 miestus, įskaitant ir Vilnių.
Praėjusį birželį „Pas Mus Restoranas“ tapo vienu iš keturių restoranų, kuriems buvo suteikta žvaigždutė, o daugiau nei dešimtis kitų restoranų buvo rekomenduoti šioje knygoje.
Šefės Vitos Bartininkaitės vadovaujamame jaukiame 28 vietų restorane „Pas Mus“ pirmenybė teikiama tvarumui ir kuo mažesniam atliekų kiekiui – tai tinkamas požiūris atsižvelgiant į tai, kad Vilnius taip pat buvo paskelbtas 2025 m. Europos žaliąja sostine.
Ankstyvosios braškės fermentuojamos, marinuojamos ir patiekiamos kaip „amuse bouche“; nesunokę pomidorai paverčiami gomurio pakutenimu; o V. Bartininkaitės „nose-to-tail“ metodas pastebimas visame kelių patiekalų degustaciniame meniu, o jos firminiame anties patiekale naudojamas visas paukštis.
Tradiciniai patiekalai, pavyzdžiui, jautienos tartaras, taip pat patobulinti: čia mėsa brandinta daugiau nei 50 dienų, pagardinta naminiu svogūnų sojų padažu ir patiekiama kartu su sviestine karamelizuota brioche bandele.
Nors Lietuvą 51 metus valdė sovietai, tokie restoranai kaip „Pas Mus“, „Demo“, „Dziaugsmas“ ir „Nineteen18“, kurių kiekvienas pelnė po „Michelin“ žvaigždutę, įrodo, kad vietinė gastronomija yra kur kas daugiau nei bulvės ir barščiai“, – rašė „Time“.