Ką valgyti rudenį, kad nepultų slogi nuotaika? Sužinok paslaptis

Atėjus pilkajam metų sezonui mus pasitinka ir niūresnė nuotaika. Kiekvienas su tuo tvarkosi kaip išmano: kas ją ignoruoja, kas pasiduoda negatyvioms emocijoms, kas bando blogą nuotaiką kompensuoti prisikimšdamas maisto ar atvirkščiai – badaudamas.

Oranžinės spalvos vaisiai, šokoladas, pelėsinis sūris - tai, ko reikia pakelti nuotaikai.<br>123rf nuotr.
Oranžinės spalvos vaisiai, šokoladas, pelėsinis sūris - tai, ko reikia pakelti nuotaikai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasita Andruškevičiūtė

Nov 15, 2014, 12:17 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 10:17 AM

Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė teigia, kad tinkamo maitinimosi principai visais metų laikais turi nesiskirti nuo sveikos gyvensenos, sveikos mitybos, tai yra reguliarus valgymas nepersivalgant bei tikslingas produktų pasirinkimas.

Gerą nuotaiką garantuoja visavertė mityba

„Žmogaus organizmas visgi turi gauti ir riebalų, ir baltymų, ir angliavandenių, be abejo, vitaminų ir mineralų. Visavertė mityba garantuoja gerą nuotaiką, nes sotus žmogus paprastai jaučiasi geriau nei alkanas“, - sako dietologė.

Kai žmogus neskuba valgyti, pasimėgauja, sotumo jausmas trunka ilgiau, tuo pačiu pagerėja ir nuotaika.

Kalbant apie maisto pasirinkimą, svarbu atkreipti dėmesį, kad, pavyzdžiui, riebus maistas yra sunkiau virškinamas, skatina apsunkimą, mieguistumą, o tai irgi gali turėti įtakos blogos nuotaikos atsiradimui.

Dietologė taip pat pamini, kad žmogus, išgyvenantis didelį, nekasdienį stresą yra linkęs apskritai nevalgyti, nes alkio jausmą užgožia kitos mintys. Tuo tarpu kitas pasiduoda emociniam valgymui, atsirandančiam dėl patiriamo lengvesnio streso ar elementaraus nieko neveikimo, kuomet dažnas valgymas padeda nusiraminti. Gydytoja teigia, kad tai nei vienas, nei kitas pasirinkimas nėra pateisinamas.

Gabalėlis juodojo šokolado – gabalėlis laimės

Kiekvieno asmens mityba priklauso nuo lyties, gyvenimo aplinkybių, sveikatos būklės, svorio, fizinio aktyvumo. Tačiau dietologė duoda patarimų, ką į racioną reikėtų įtraukti kiekvienam. Tai produktai, laikomi gerinančiais nuotaiką.

„Gabalėlis juodojo kartaus šokolado yra pirmaujantis produktas. Organizmas ima gaminti endorfinus, vadinamuosius „laimės hormonus“, taip suteikdamas džiaugsmo“, - teigia dietologė pridurdama, kad juo piktnaudžiauti nereikėtų, nes juodasis šokoladas yra riebus ir kaloringas.

Gydytoja pataria rudeniop rinktis tai, ką duoda lietuviškas sodas: morkas, pomidorus, kitas ryškias daržoves. Patartina pasimėgauti pelėsiniu sūriu.

„Linksmiausiu“ laikomas „Rokforo“ sūris su mėlynai žalsvos spalvos pelėsiais. Jame gausu tiramino, trintamino ir feniletilamino – medžiagų, stimuliuojančių „laimės hormono“ išsiskyrimą.

Dietologė rekomenduoja nepamiršti ir špinatų, kurie turi antioksidantų, vitaminų, mikroelementų – gali suteikti energijos ir pagerinti ūpą.

Taip pat siūloma rinktis daugiau oranžinės spalvos vaisių – apelsinų, mandarinų, persimonų, kurie turi įvairių vitaminų, mikroelementų. Į racioną patariama įtraukti ir bananus.

„Bananai turi daug kalio, kuris gerina širdies, kraujagyslių, kepenų, raumenų, nervų sistemos veiklą. Taip pat jame randama triptofano, serotonino, kurie panašūs į „laimės hormonus“ ir mažina įtampą, gerina nuotaiką bei veikia atpalaiduojančiai“, - teigia dietologė E.Kliukaitė.

Gydytoja sako, kad mityba tėra viena priežasčių ir tikrai ne pagrindinė, lemianti slogią nuotaiką. Tam įtakos turi patiriamas stresas, nervų sistemos ligos, miego sutrikimai, kurie neleidžia normaliai jaustis ištisą dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.