Aštuonios priežastys, kodėl prieskoniai yra naudingi sveikatai

Prieskoniai visada buvo vertinami, o kadaise jie net buvo aukso vertės. Ar jie liko tokia pat vertybė dabar, kai aplinkui tiek daug maisto ir kitų civilizacijos laimėjimų?

Prieskoniuose esantys eteriniai aliejai pasižymi stipriu dezinfekuojamuoju poveikiu.<br>123rf nuotr.
Prieskoniuose esantys eteriniai aliejai pasižymi stipriu dezinfekuojamuoju poveikiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 28, 2014, 8:03 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 9:11 AM

Štai aštuonios priežastys, kodėl reikia vartoti prieskonius.

1. Prieskoniuose yra žmogaus organizmui naudingų mikroelementų, kurie teigiamai veikia virškinimo procesą. Dėl jų poveikio aktyviau išsiskiria virškinimo sultys, nuo kurių priklauso apetitas.

2. Prieskoniuose yra daugiau antioksidantų nei bet kokiuose kituose produktuose. Būtent šios medžiagos užkerta kelią ardomajam laisvųjų radikalų poveikiui ir padeda ilgiau gyventi ir likti jauniems. Prieskoniuose antioksidantų esama daugiau, nei jų turi uogos, kurios buvo laikomos čempionėmis. Pirmąja vieta šioje rungtyje pasidalijo cinamonas ir gvazdikėliai. Arbatinis šaukštelis šių prieskonių turi daugiau antioksidantų nei pusė stiklinės mėlynių ar spanguolių.

3. Prieskoniai suaktyvina medžiagų apykaitą, pagerina virškinimą ir žarnyno peristaltiką. Prieskoniuose esantys eteriniai aliejai pasižymi stipriu dezinfekuojamuoju poveikiu.

4. Prieskoniai apsaugo širdį ir kraujagysles. JAV mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, jog tų žmonių, kurie riebius patiekalus nuolat paskanina ciberžolėmis ir cinamonu, kraujagyslėse vadinamojo blogojo cholesterolio būna 15 procentų mažiau.

5. Prieskoniai kovoja su vėžiu. Šį teiginį patvirtino vieno JAV onkologijos centrų atliktų tyrimų rezultatai. Pasirodo, pagrindinė veiklioji ciberžolių medžiaga kurkuminas užkerta kelią biocheminėms grandinėms, kurios sudaro palankias sąlygas galvos ir kaklo augliams vystytis.

6. Kai kurie prieskoniai sustiprina lytinį potraukį. Nuo seno jie laikomi afrodiziakais. JAV integratyviosios klinikinės ir molekulinės medicinos centro darbuotojai ištyrinėjo ožrages. Šie augalai įeina į kario sudėtį arba vartojami atskirai. Šie prieskoniai turi daug ypatingų junginių – saponinų, kurie sužadina lytinių hormonų – pirmiausia testosterono – išsiskyrimą.

7. Prieskoniai padeda išsivaduoti iš raumenų skausmo ir pasveikti peršalus. Visiems vertėtų kasdien pakramsnoti imbiero. Jis padeda raumenims atsipalaiduoti ir atsigauti po treniruočių. Imbieras pasižymi antibakterinėmis ir antiuždegiminėmis savybėmis – puiki priemonė nuo peršalimo.

8. Daugelis prieskonių veikia gerąja prasme kaip dirgiklis. Tai – aguonos, cinamonas, gvazdikėliai, anyžiai, kardamonas. Tad neatsitiktinai jais tradiciškai gardinami Kalėdų pyragai ir sausainiai. Šiuose prieskoniuose yra medžiagų, kurios mažina nuovargį ir pakelia nuotaiką, o tai ypač svarbu šaltą rudenį ir žiemą, kai užklumpa depresinės nuotaikos.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.