Dietologė paaiškino, kodėl negalima valgyti per daug morkų

Kalbasi dvi draugės: „Ar tu įdegei soliariume?" „Ne, valgau daug morkų ir geriu jų sultis - tai pigiau nei lankytis soliariume".

Per dieną suvalgant 900 g morkų galite perdozuoti beta karoteno, dėl to oda pagels.<br>123rf nuotr.
Per dieną suvalgant 900 g morkų galite perdozuoti beta karoteno, dėl to oda pagels.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 10, 2014, 6:30 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 11:58 AM

Visi žinome, kad morkas valgyti - sveika. Tačiau net ir sveikiausi dalykai, kai jų valgoma pernelyg daug, gali pakenkti. Kas nutinka  perdozavus morkų? Atsako onkohemotologinių ligonių bendrijos gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė.

Morkos - pagrindinis vitamino A šaltinis. 100 g morkų yra daugiau nei 300 proc. vitamino A dienos normos. Jis gaminamas kepenyse, kai geltonasis pigmentas beta karotenas, daugiausiai gaunamas su morkomis, verčiamas vitaminu A.

Organizmui negresia A vitamino perdozavimas, nes beta karotenas verčiamas į vitaminą A pagal poreikį.

Tačiau gresia karotenemija – beta karoteno perdozavimas, kuris gali odai suteikti geltoną atspalvį. Yra tyrimų, kurie nustatė, kad lėtinis beta karoteno perdozavimas gali padidinti riziką sirgti plaučių, skrandžio vėžiu žmonėms, kurie rūko", - teigė gydytoja.

Per dieną suvalgant 900 g morkų jau gali pagelsti oda.

Apsisaugoti nuo beta karoteno ir kitų medžiagų perdozavimo galima tik į savo racioną įtraukinat kuo įvairesnes daržoves neprisirišant prie vienos.

„Reikia žinoti, kad morkų sultyse beta karoteno yra dvigubai daugiau. Ypač atsargios turi būti nėščiosios, kurios neturėtų suvartoti daugiau nei rekomenduojama beta karoteno ir vitamino A", - patarė gydytoja E.Cikanavičiūtė.

Kita blogybė, kuri kamuoja valgančius pernelyg daug morkų ir vartojančius nepakankamai skysčių, - gali užkietėti viduriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.