Ar žinote, kiek apelsinų galima suvalgyti per dieną?

Vitaminai, kuriuos dovanoja gamta - geriau už vaistus. Vaisiuose ir uogose yra gausybė naudingųjų medžiagų, tačiau kai kuriais atvejais jų nereikėtų padauginti. Sužinokite, kiuo naudingi citrusiniai vaisiai, spanguolės, persimonai ar granatai ir kiek jų galima suvalgyti per dieną.

Apelsinuose ir mandarinuose yra medžiagos, kuri sudegina riebalus, o sergant bronchitu ir astma, ši medžiaga padeda išvalyti nuo gleivių plaučius ir bronchus.<br>123rf nuotr.
Apelsinuose ir mandarinuose yra medžiagos, kuri sudegina riebalus, o sergant bronchitu ir astma, ši medžiaga padeda išvalyti nuo gleivių plaučius ir bronchus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 13, 2014, 9:06 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:00 AM

Citrusiniai vaisiai

Nauda. Apelsinuose ir mandarinuose yra medžiagos, kuri sudegina riebalus, o sergant bronchitu ir astma, ši medžiaga padeda išvalyti nuo gleivių plaučius ir bronchus.

Rytais gerkite po stiklinę apelsinų sulčių. Mandarinų sudėtyje esančios amino rūgšt ys pašalina pabrinkimus, vitaminas D apsaugo nuo rachito, vitaminas K palaiko kraujagyslių elastingumą. 150 gr. apelsinų turi vitamino C paros normą. Šis vaisius normalizuoja medžiagų apykaitą, jo sultys pasižymi antibakteriniu poveikiu.

Įspėjimas. Citrusinių negalima valgyti esant gastritui, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opai, didelis jų kiekis kenkia kepenims. Apelsinų sultys pažeidžia dantų emalį: po jų praskalaukite burną vandeniu.

Norma: 2 apelsinai ar 6 mandarinai per dieną.

Spanguolės

Nauda. Šių uogų sudėtyje esančios medžiagos stiprina kraujagyslių sieneles, slopina uždegiminius procesus, gydo žaizdas. Spanguolės pašalina aterosklerozės, padidinto kraujospūdžio, anginos, reumatizmo požymius.

Spanguolės turi mineralinių medžiagų ir B grupės vitaminų, ir dėl to turi poveikio šlapimo ir lytinių organų infekcijų, inkstų ligų atvejais. Karštas spanguolių kisielius mažina temperatūrą. Ši uoga sustiprina antibiotikų poveikį.

Įspėjimas. Spanguolių negalima valgyti esant stipriems kepenų, skrandžio, žarnyno susirgimams, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opai.

Norma: sauja uogų per dieną.

Persimonai

Nauda. Turtingi jodu, kaliu, magniu ir pektinu. Persimonai - skydliaukės ligų, anemijos profilaktikos priemonė. Jie padidina kraujagyslių tonusą, sužadina virškinimą, vartojami sergant skrandžio ir virškinamojo trakto ligomis, turi antibakterinio poveikio. Kai kamuoja kosulys, gerklę reikia skalauti: vieno persimono sultys - 3,5 valgomojo šaukšto šilto vandens.

Įspėjimas. Persimonuose daug cukraus. Dėl to jie - tabu sergant diabetu, juos būtina riboti esant nutukimui. Suvalgius daug persimonų galima "užsidirbti" žarnyno nepraeinamumą.

Norma: 1-2 persimonai per dieną.

Granatas

Nauda. Šis vaisius turtingas vitaminais: B grupės, C, PP, karotinu, taninais, foline rūgštimi. Granatų sultys normalizuoja kraujospūdį, riebalų ir angliavandenių apykaitą, nuslopina virškinimo organų uždegimą, kosulį, temperatūrą, padidina hemoglobiną.

Žala. Sergant gastritu ir skrandžio opa, granatas sukelia vidurių užkietėjimus, pragraužia suplonėjusią dantų emalį.

Dėmesio! Granatų sultis skiesti morkų, burokėlių sultimis ar virintu vandeniu santykiu 1:3. Ilgalaikis granatų nuoviro ir užpilo vartojimas sukelia galvos svaigimą, vėmimą, pykinimą, mėšlungį, regos sutrikimus.

Norma: 1 granatas per dieną.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.