Auksinės taisyklės, kaip išsirinkti sveikiausius produktus

Visa, ko linkite savo vaikui, ir tai, ką siūlo maisto gamintojai bei pardavėjai – skirtingi dalykai. Vadinasi, prekybos centre būsite priversti taikyti partizaninę taktiką – įdėmiai studijuoti etiketes ir skaityti tarp eilučių. Gera žinia, kad šiais laikais prekybos centruose tikrai didelis prekių pasirinkimas. O jeigu dar pridėsime sveiko maisto lentynų ar parduotuvių asortimentą, spinteles ir šaldytuvą nebus sunku užpildyti maistingais ir skaniais produktais.

Kiek įmanoma, pirmenybę teikite ekologiškam maistui.<br>123rf nuotr.
Kiek įmanoma, pirmenybę teikite ekologiškam maistui.<br>123rf nuotr.
Pirmenybę teikite natūraliems, o ne perdirbtiems ir rafinuotiems produktams.<br>manamana.lt nuotr.
Pirmenybę teikite natūraliems, o ne perdirbtiems ir rafinuotiems produktams.<br>manamana.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Marija Plėvytė (sukrus.lt)

2014-12-15 11:20, atnaujinta 2017-10-19 15:51

Štai keletas auksinių taisyklių, kurias pateikia Didžiosios Britanijos mitybos specialistas Patrickas Holfordas savo knygoje „Pilnavertė Jūsų vaiko mityba: kaip užtikrinti darnią fizinę, emocinę ir protinę vaiko raidą”.

Kiek įmanoma, pirmenybę teikite ekologiškam maistui

Kartais ekologiškų ir neekologiškų produktų kainos beveik niekuo nesiskiria, ir tai puiku, tačiau būkite atsargūs rinkdamiesi ekologiškus perdirbtus produktus. Nors jų sudėtis veikiausiai bus aukštesnės kokybės, ir juose tikriausiai nebus E priedų, visgi ekologiška pica ir bulvių traškučiai ar ekologiškas pyragas tebėra angliavandenių bomba. O perdirbti angliavandeniai sveikatos tikrai neprideda.

Pirmenybę teikite natūraliems, o ne perdirbtiems ir rafinuotiems produktams

Rinkitės ruduosius ryžius, rupių miltų makaronus ir stambiagrūdžių miltų duoną. Pirmenybę teikite natūralioms, o ne paruoštoms daržovėms – supjaustytose lieka mažai maistinių medžiagų. Pigiau ir sveikiau įsigyti visą salotos ar kopūsto gūžę, nei paruoštas salotas ar žalumynus, kurie subliūkšta vos atidarius pakuotę.

Prieš eidami apsipirkti - pavalgykite

Jeigu vaikas vyksta kartu, jį taip pat pamaitinkite. Automobilyje pakeliui į prekybos centrą suvalgytas obuolys ir keli brazilinių bertoletijų riešutai padės išlaikyti cukraus pusiausvyrą kraujuje. Tai numalšins saldumynų norą ir neleis įsiplieksti pykčiui. Nepamirškite pasiimti ir buteliuko vandens.

Susidarykite pirkinių sąrašą ir jo laikykitės

Tai ypač svarbu, jeigu drauge eina apsipirkti vaikai. Sąrašą sudarykite kartu. Vartokite apibendrinančius žodžius, tokius kaip vaisiai ir daržovės, kad savęs neapribotumėte ir galėtumėte išsirinkti tai, kas atrodo šviežia.

Nedėkite į vežimą produktų, kurių nėra sąraše, nebent pamiršote jį įtraukti į sąrašą ir jo iš tiesų reikia (bet tai tikrai ne šokoladiniai sausainiai!). Jeigu sąrašas visada išliks nepakitęs, jūsų vaikas su tuo susitaikys.

Nepasiduokite vaiko prašymams ir nebijokite įniršio priepuolių. Nuolaidžiaudami parodysite vaikui, kad netinkamu elgesiu jis gali gauti tai, ko nori. Sausainių ir saldainių skyriaus apskritai reikėtų vengti. Per televizorių kiekvienos pertraukėlės metu reklamuojami rafinuoti, cukraus prisotinti produktai, kurie dažniausiai parduodami su kokiu nors žaisliuku. Laikykitės nuo jų kaip galima atokiau!

Sūrį ir pieną pirkite mažomis pakuotėmis

Dideliais kiekiais vartodami pieno produktus, galite sukelti jautrumą ar alergiją, nes tai vienas didžiausių alergenų. O daugelyje sūrių yra sočiųjų riebalų. Jeigu jūsų šeima mėgsta pieno produktus, nepirkite didelio sūrio ir kelių litrų pieno – nebent namuose gyvena dvidešimt asmenų.

Įsigiję mažesnius kiekius, šių produktų suvartosite saikingai. Rinkitės aštresnio skonio sūrį, tokį kaip parmezanas arba brandintas čederis, kad panaudotumėte jį kaip garnyrą, o ne valgydami supjaustytą riekelėmis.

Venkite maisto, kuriame yra priedų, konservantų ir kitų chemikalų

Peržvelkite nepriimtinų priedų sąrašą ir jų griežtai venkite (apie tai išsamiau galima perskaityti knygoje „Pilnavertė Jūsų vaiko mityba: kaip užtikrinti darnią fizinę, emocinę ir protinę vaiko raidą”), pamėginkite įsiminti kur kas trumpesnį sveikų E priedų, kurių dauguma yra vitaminai, sąrašą.

Trumpesnis sudedamųjų dalių sąrašas paprastai reiškia sveikesnius produktus. Tarkim, duona gali turėti vos tris arba net trisdešimt komponentų. Jeigu ilgame sudedamųjų dalių sąraše dauguma nepanašūs į „maistą“ – pavyzdžiui, į ką nors, kas augo ant medžio ar žemėje – arba jaučiate, kad jums būtų lengviau juos ištarti, jeigu turėtumėte chemijos mokslų daktaro laipsnį, tai pirmas požymis, kad vaikui tokio produkto duoti nereikėtų.

Venkite perdirbtų sulčių ir vaisių sulčių gėrimų

Perdirbtos vaisių sultys ir gėrimai ne ką geresni už saldintą vandenį. Neapsigaukite, jeigu ant pakuotės rašoma, kad gėrimas papildytas vitaminais ir mineralais. Visa tai reiškia tik viena – kad tikros natūralios maistinės medžiagos perdirbimo metu buvo suardytos. Vienintelės tinkamos yra šviežiai spaustos sultys arba tokios, kurios parduotuvėje laikomos šaldytuve ir galioja labai trumpą laiką – daugiausia kelias dienas.

Venkite produktų, kuriuose yra cukraus

Sudėtyje ieškokite cukraus. Tai gali būti medus, sirupas, sacharozė, gliukozė, maltozė ar kita „-ozė“. Cukrus, kuris nekeičia gliukozės lygio kraujuje ir kurį galite saikingai vartoti, yra ksilitolis (dar vadinamas beržų cukrumi), fruktozė ir gėrimuose naudojamas mėlynasis agavų sirupas;

Venkite produktų, kuriuose yra hidrintų riebalų

Etiketėje ieškokite žodžių „hidrinimas“ ir „augalinis aliejus“. Jeigu sudėtyje yra augalinio aliejaus, o produkto galiojimo laikas ilgas, vadinasi, jame esantis aliejus buvo hidrintas – tai procesas, kurio metu ši medžiaga kietinama. Riebalų hidrinimas trukdo smegenims pasisavinti polinesočiąsias riebalų rūgštis, o tai trikdo sklandžią smegenų veiklą.

Nuotrauka: www.manamana.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.