Mėsos atsisakiusi Živilė Vaškytė smaguriauti gali net ir naktį

Laidų vedėjos Živilės Vaškytės (33 m.) ir jos vyro dainininko Edgaro Lubio (31 m.) šeimoje niekas nevalgo mėsos – net ir jų dukra Frida, kuriai dar tik metai ir keturi mėnesiai.

Ž.Vaškytė, susireguliavusi mitybą ir visiškai atsisakiusi mėsos, atsikratė 10 kg svorio.
Ž.Vaškytė, susireguliavusi mitybą ir visiškai atsisakiusi mėsos, atsikratė 10 kg svorio.
Daugiau nuotraukų (1)

Erika Zabulėnienė („Lietuvos rytas")

Dec 16, 2014, 6:30 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:44 AM

Mėsą gali puikiai atstoti kiti maisto produktai. Tuo įsitikinusi Ž.Vaškytė, rašo „Lietuvos ryto" žurnalas „TV antena".

„Tam, kad būtum sveikas, stiprus ir jaunatviškas, mėsos nereikia. Visas medžiagas galima gauti iš augalų“, – tvirtino Ž.Vaškytė ir pridūrė savo įsitikinimų garsiai nereiškianti. Ji pakanti kitaip mąstantiems ir besimaitinantiems.

„Juk negaliu pasakyti savo draugams, kad nekeptų ir nevalgytų šašlykų ar negertų alaus“, – juokėsi Živilė. Moteris prisipažino, kad su vyru jau seniai nevartoja ir alkoholio.

„Atsisakiusi mėsos netapau panaši į paliegėlę. O valgau daug ir dažnai – ir prieš vidurnaktį, ir po vidurnakčio pavalgau“, – šypsojosi dailiai atrodanti moteris.

Kalbantis su Živile šalia jos su krūva nuolaidų kortelių tyliai žaidė dukra.

„Matyt, mąsto, ką pirks“, – šypsojosi mergaitės motina ir pajuokavo, kad žodį „batai“ ji jau taria labai raiškiai.

– Ar jūsų mitybos įpročius pakeitė motinystė? – paklausiau Ž.Vaškytės.

– Vaikas pakeičia viską, bet gerąja prasme. Juk vaikai yra gyvenimo džiaugsmas ir prasmė.

O mitybos įpročių dukra tikrai nepakeitė – mėsos nevalgau jau šešerius metus. Laukdamasi jos taip pat nevalgiau. Iki nėštumo mėgdavau jūrų gėrybes, bet per tą laikotarpį nesinorėjo net ir jų. Taigi dabar nevalgau net ir žuvies.

– Kodėl nusprendėte atsisakyti mėsos?

– Man jos niekada per daug nereikėjo. Mėsą valgydavau tik susiklosčius tam tikroms aplinkybėms – kai ją valgydavo draugai ar artimieji. O vieną dieną tapo aišku, kad man jos tiesiog nereikia. O ir kam be reikalo tuos gyvūnus žudyti?

– Galbūt apsispręsti padėjo tai, kad norėjosi numesti svorio?

– Tikrai ne. Jei žmogus iš esmės nepakeičia mitybos įpročių, net atsisakius mėsos rezultatas vis tiek bus tas pats.

– Kas pakeičia mėsą? Salotų lapai?

– Visas kitas maistas. Yra daugybė daržovių. Ir tų salotų lapų yra daugybė rūšių. Valgau vaisius, kruopas, varškę, sūrį. Mėgstu riešutus, džiovintus vaisius.

Juk yra daug vegetariškų patiekalų: rizotas, cukinijų blynai, daržovių troškiniai, saldžiųjų bulvių, sojų patiekalai. Skrandis mėgsta įvairovę. Man tikrai nieko netrūksta.

– Ar jūsų vyras taip pat yra atsisakęs mėsos?

– Taip. Esame vegetarų šeima. Kiaušinių nevalgome, bet vartojame pieno produktus. Nesame veganai. (Veganizmas – visiškas gyvulinės kilmės produktų atsisakymas. – Red.)

Kai susipažinome, Edgaras jau buvo vegetaras ir visiškai nevartojo alkoholio. Gal todėl ir susitikome, kad buvo daug bendrų dalykų ir vienodas suvokimas.

– Jūsų dukra Frida taip pat dar nėra ragavusi mėsos?

– Ne, nėra. Jai yra ką graužti ir be mėsos. Prisiklausau draugių, kurios pradeda vaikams duoti mėsą ir vėliau guodžiasi, kaip jiems sutrinka virškinimas ar skauda pilvą. Tuomet tyliai pasvarstau – tai kur ta sveikata iš tos mėsos?

– Ar galite patvirtinti, kad tik susireguliavusi mitybą atsikratėte 10 kg svorio?

– Kai atsisakiau mėsos ir pradėjau maitintis kitaip, kūnas tapo lengvesnis, pagerėjo virškinimas. Dabar visuomet jaučiuosi lengvai ir gerai. Kilogramai pradėjo kristi ne dabar, o dar prieš nėštumą. Pagimdžius svoris irgi šiek tiek nukrito. O tie dešimt kilogramų susidarė per ilgą laiką.

– Abu su vyru esate sveiko gyvenimo būdo šalininkai?

– Taip, stengiamės gyventi sveikai. Abu nevartojame alkoholio.

– Net ir savaitgaliais su draugais nepakeliate vyno taurės ar alaus bokalo?

– Tikrai ne. Nelabai ir galėčiau – iki šiol maitinu dukrą krūtimi. Alkoholio nepasiilgau. Kaip bus vėliau, nežinau. Gal grįšiu į tą kelią, o gal ir nebe.

Kai susitinkame su draugais ar artimaisiais, mums nebūtina nei valgyti mėsą, nei vartoti alkoholį. Tačiau atvykstantiems pas mus į svečius nedraudžiame atsinešti šių gėrimų ir patiekalų.

Ginkdie, niekada niekam nepamokslauju ir neaiškinu, kaip reikia gyventi. Kiekvienas turi rasti savo kelią.

– Į eterį grįžote tuomet, kai Fridai buvo aštuoni mėnesiai. Ar nesigailite, kad taip anksti parskubėjote į darbą?

– Dirbu ne visą dieną. Namuose nebūnu vos keturias valandas, iš kurių ji dvi miega. O rytai ir vakarai – mūsų. Frida – rami mergaitė.

– Pagalvojate apie dar vieną atžalą?

– Pagalvojame. Aš augau su dviem seserimis, mano vyras taip pat turi seserį. Greičiausiai Frida taip pat turės brolį arba seserį.

Vegetariški Živilės patiekalai

Rizotas

Supjaustykite kubeliais moliūgą ir sumeskite į puodą, kuriame ruošite patiekalą. Apkepkite iš pradžių be aliejaus. Kai apskrus, įpilkite kelis šaukštus alyvuogių aliejaus.

Įberkite druskos, pipirų, šviežių ar džiovintų prieskonių. Ž.Vaškytė prisipažino mėgstanti kvapias žoleles. Labiausiai tinka dašiai.

Pakepinkite moliūgą, kad susigertų prieskoniai ir dalis aliejaus.

Į puodą su moliūgu suberkite ryžius. Pakepinkite maišydami. Tuo metu užvirinkite vandenį virdulyje.

Nukelkite puodą nuo ugnies ir po truputį pilkite vandens tiek, kad apsemtų ryžius. Maišydami virkite, kol ryžiai šiek tiek suminkštės.

Prieš patiekdami apibarstykite parmezanu.

Saldžiųjų bulvių troškinys

Kubeliais supjaustykite dvi saldžiąsias bulves ir suberkite į įkaitintą sausą keptuvę.

Ten pat sudėkite kubeliais pjaustytą sojų pupelių sūrį (turi būti standus, baltas, minkštas). Apkepinkite, kol saldžiosios bulvės ir sūris švelniai paruduos.

Įpilkite šaukštą alyvuogių aliejaus, įberkite druskos, prieskonių. „Man patinka indiški mišiniai, kuriuose yra cinamono, kalendrų, kardamono“, – sakė Ž.Vaškytė.

Kepkite, kol saldžiosios bulvės suminkštės. Galima įdėti keletą šaukštų pomidorų pastos, pomidorų padažo arba įpilti sojų pupelių grietinėlės.

Jei norite sotesnių pietų ar vakarienės, prie šio patiekalo tinka virti grikiai. Juos galima patiekti kaip garnyrą arba sumaišyti su saldžiųjų bulvių troškiniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.