Devynios cinamono galios: kodėl juo verta gardinti patiekalus?

Cinamonas – vienas seniausių ir labiausiai vertinamų prieskonių. Jau šimtmečius jis vertinamas ne tik dėl skonio ir kvapo, bet ir dėl to, kad turi nemažai organizmui naudingų savybių. Mokslas tik dabar patirtina tai, ką žmonės instinktyviai jautė daugelį šimtmečių.

Kalėdiniai pyragai dažnai gardinami cinamonu - prieskoniu, kuris ne tik suteikia gerą kvapą ar skonį, bet ir turi poveikio sveikatai.<br>123rf nuotr.
Kalėdiniai pyragai dažnai gardinami cinamonu - prieskoniu, kuris ne tik suteikia gerą kvapą ar skonį, bet ir turi poveikio sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-25 12:30, atnaujinta 2018-01-18 07:32

1. Šiame prieskonyje yra medžiagos - cinamono aldehido. Tai labai veikli medžiaga, turinti poveikio sveikatai ir medžiagų apykaitai.

2. Cinamone yra daug antioksidantų – medžiagų, kurios saugo organizmą nuo laisvųjų radikalų poveikio, neleidžia jam senti, gina nuo ligų. Vieno tyrimo metu buvo lyginamas antioksidantų aktyvumas 26 prieskoniuose. Cinamonas nugalėjo net tokią pripažintą priemonę kaip česnakas. Dėl šio savybės cinamonas yra puikus natūralus maisto konservantas.

3. Cinamonas turi priešuždegiminio poveikio, mažinančio ligų riziką –jis padeda organizmui kovoti su infekcijomis ir atkurti pažeistus audinius.

4. Cinamonas gali sumažinti širdies ligų riziką. Jis mažina blogojo cholesterolio kiekį, o vieno tyrimo metu paaiškėjo, kad gali netgi padidinti vadinamojo gerojo cholesterolio kiekį. Tyrimai su gyvūnais atskleidė, kad cinamonas mažina kraujo spaudimą.

5. Stabdo diabeto vystymąsį. Insulinas – vienas iš hormonų, kuris reguliuoja medžiagų apykaitą, yra atsakingas už gliukozės pasisavinimą ląstelėse. Tačiau kai kurių žmonių organizmas yra atsparus insulinui – tai žmonės, sergantys metaboliniu sindromu ar antrojo tipo diabetu. Cinamonas gali padidinti jautrumą insulinui ir taip sumažinti gliukozės kiekį kraujyje. Efektyvi dozė – 1-6 gramai cinamono per dieną (0,5-2 arbatiniai šaukšteliai).

6. Baiminatės Alzheimerio arba Parkinsono ligų? Tuomet dažniau pagardinkite patiekalus cinamonu. Žinomos bent dvi cinamone esančios medžiagos, galinčios apsaugoti smegenis nuo Alzheimerio ligos.

Kalbant apie Parkinsono ligą, cinamone esančios medžiagos saugo neuronus, normalizuoja neurotransmiterių darbą ir pagerina motorines funkcijas. Tiesa, tai tik nutuokiama nauda – tyrimų su žmonėmis dar neatlikta.

7. Cinamonas tiriamas ir dėl galimo poveikio vėžio ląstelėms. Laboratoriniai eksperimentai ir tyrimai su gyvūnais teikia vilčių, kad šis prieskonis gali sustabdyti vėžį.

8. Cinamonas - galingas ginklas prieš bakterijas ir grybelį. Cinamono aldehidas – aktyvusis komponentas – slopina infekcijas. Jis netgi gali paveikti tam tikrų bakterijų dauginimąsi.

9. O gal cinamonas išgelbės nuo ŽIV? Tyrimai su 69 augalais parodė, kad cinamono žievėje esančios medžiagos veikia ŽIV1 – labiausiai paplitusią žmogaus imunodeficito viruso atmainą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.