Geriausi ir blogiausi maisto produktai, kai kamuoja pagirios

Tikriausiai daug kam pažįstama situacija: sunkus rytas po audringos nakties. Net ir kojos iškėlimas iš lovos reikalauja nežmoniškų pastangų. Gera žinia – kai kurie maisto produktai padeda greičiau atgauti jėgas, rašo greatist.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 27, 2014, 7:43 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:54 AM

Pagirioms mokslininkai neskiria itin daug dėmesio, todėl žmonės patys išgalvojo metodų, padedančių palengvinti rytą. Nėra patiekalų ar gėrimų, galinčių išgydyti kiekvieno žmogaus pagirias, bet tam tikri produktai yra naudingesni už kitus.

Žinoma, geriausias vaistas nuo pagirių - blaivybė, bet jeigu jau padauginote, sužinokite, kurių produktų po audringo vakarėlio geriau vengti, o kurie galbūt greičiau sugrąžintų gerą savijautą.

Ką gerti po vakarėlio?

1. Vanduo – tai, ką kamuojami sunkios galvos turėtumėte gerti pirmiausia. Alkoholis yra diuretikas: jis skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Jei žmogui trūksta skysčių, organizmas vandenį stengiasi gauti iš bet kokio šaltinio – net smegenų. Būtent tai sukelia galvos skausmą. Išgerkite vandens prieš eidami miegoti. Vanduo tikrai nepakenks ir ryte.

2. Imbiero arbata yra puikus, mokslininkų įrodytas būdas sumažinti pykinimą, o išgėrę pipirmėčių arbatos ne tik jausite mažesnį šleikštulį – ji sumažina pilvo skausmą.

3. Vaisių sultys organizmui suteikia energijos, ir šis greičiau atsigauna. Sultyse esanti fruktozė gali paspartinti medžiagų apykaitą – iš organizmo greičiau pašalinti toksinus. Tokiose sultyse, kaip obuolių ar spanguolių, yra žmogui svarbių vitaminų ir vandens.

5. Agurkų marinatas iš tikrųjų padeda. Rūgščiajame skystyje yra acto, druskos ir vandens, padedančių atkurti normalų vandens, elektrolitų ir natrio lygį organizme.

Ką valgyti po vakarėlio?

1. Bananuose, kiviuose ir špinatuose yra daug kalio - organizmui svarbaus elektrolito, kurio pritrūksta vartojantiems alkoholį. Vaisius galima trintuvu sumaišyti su jogurtu ir gerti kaip kokteilį.

2. Kiaušiniai yra cisteino ir taurino aminorūgščių šaltinis. Taurinas naudingas kepenims – jis gali netgi padėti išvengti jų ligų. Cisteinas pašalina cheminę medžiagą, sukeliančią galvos skausmą.

3. Vištienos ir ryžių sriuba nėra tai, ką žmonės paprastai valgo per pagirias, bet ji gali organizmui suteikti natrio ir vandenį. Vištienoje ir kai kuriose daržovėse yra kepenims naudingo cisteino.

4. Miso (sojų pupelių) sriuba – egzotiškas japoniškas patiekalas, kurio nereikėtų vengti. Miso, kaip ir vištienos sriuba su ryžiais, padeda atkurti normalų vandens bei natrio kiekį organizme. Ši japoniška sriuba taip pat gerina virškinimą.

5. Trapučiai ar skrudinta duona su medumi yra tai, ką rekomenduojama valgyti po audringo vakarėlio. Toks maistas padidina cukraus kiekį kraujyje ir nedirgina skrandžio. Kai kuriuose trapučiuose būna daug konservantų, todėl svarbu pasirinkti sveikesnę jų rūšį.

6. Avižos – puikus pasirinkimas, kai nesijauti puikiai. Dubenėlyje avižų košės yra daug vitamino B, kalcio, magnio ir geležies. Avižos padeda neutralizuoti rūgštis organizme. Šios kruopos taip pat suteikia energijos – jos padidina cukraus kiekį kraujyje.

7. Pomidoruose yra organizmui svarbaus antioksidanto likopeno. Juose taip pat yra fruktozės ir vitamino C, padedančio kepenims, todėl išgerti stiklinę pomidorų sulčių – gera mintis.

Ko vengti, jeigu vakar padauginote?

1. Riebus maistas nepadės greičiau atsigauti, kad ir ką sakytų pažįstami. Tokio maisto valgymas ryte gali tik sudirginti skrandį.

2. Alkoholis iš ryto – pats blogiausias pasirinkimas. Netrukus pajusite dar stipresnius pagirių simptomus.

3. Kava iš nusilpusio organizmo tik atima dar daugiau skysčių. Kavos puodelis nepadės pasijusti žvalesniam ir energingesniam. Jos išgėrusiam žmogui pradeda dar labiau skaudėti galvą. Norintys pasijusti geriau turėtų rinktis gėrimus be kofeino, pavyzdžiui, žolelių arbatą, sultis ar tiesiog vandenį.

4. Apelsinų sultys dažnai geriamos ryte, bet jų reikėtų atsisakyti per pagirias. Citrusiniai vaisiai gali sudirginti skrandį.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.