Koks maisto kiekis mus nužudytų?

Net ir, atrodytų, nekaltas maisto produktas gali mus nužudyti, jeigu jo valgysime per daug. Toksikologai teigia, jog tik suvartoto maisto kiekis nulemia, ar jis yra nuodingas. Tai reiškia, jog mus nužudyti gali daug kas.

Geriant kavą apsinuodyti kofeinu sunku, tačiau tai įmanoma geriant energetinius gėrimus.<br>123rf nuotr.
Geriant kavą apsinuodyti kofeinu sunku, tačiau tai įmanoma geriant energetinius gėrimus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-02 09:12, atnaujinta 2018-01-11 22:24

Šiame straipsnyje – gizmodo.com sudarytas 5 kasdienių produktų sąrašas ir koks jų kiekis yra mirtinai pavojingas. Žinoma, suvalgyti ar išgerti nurodytą kiekį sunkiai įmanoma, tačiau bent jau palyginkite, kokiame kiekyje maisto slypi mirtina dozė?

1. 179 puodeliai espreso kavos

Nedidelis kofeino kiekis – tai, ko reikia išsibudinti ryte. Tačiau per didelė kofeino dozė yra nuodinga. Jo gavus per daug galima  pajusti nerimą, nemigą, skaudantį pilvą, smarkiai plakančią širdį. Blogiausiu atveju gali ištikti širdies smūgis ar sutrikti jos ritmas.

Apsinuodijimas kofeinu – retas. Tai iš esmės neįmanoma tiesiog geriant kavą, bet piliulės ir energetiniai gėrimai su kofeinu gali sukelti problemų.

2. 47 arbatiniai šaukšteliai druskos

Visi žinome, kad negalima gerti jūros vandens – jame yra per daug druskos.

Druskoje esantis natris yra elektrolitas, reguliuojantis skysčių balansą ląstelėse. Jei audinių skystyje yra per daug natrio, vanduo  palieka ląsteles, jos susitraukia. Dėl druskos pertekliaus atsiranda neurologinės problemos: mieguistumas, silpnumas. Per daug druskos organizme gali sukelti širdies smūgį ar komą.

3. 17 buteliukų vandens

Mums gali pakenkti net per daug vandens. Apsinuodijimas vandeniu – atvirkštinis procesas apsinuodijimui druska. Jei audinių skystyje per daug vandens, ląstelės ima į save traukti vandenį ir išsipučia. Kaukolėje esančioms smegenų ląstelėms nėra vietos plėstis, todėl per didelis kiekis vandens jose gali būti mirtinas.

Tokio kiekio vandens neišgertume namų sąlygomis. Tiek pajėgūs išgerti nebent sportininkai, kurie skysčių neteka prakaituodami.  Tačiau atsigėrus nesugrįžta elektrolitai, kurie buvo prarasti su prakaitu. Nors organizmas puikiai palaiko vandens balansą normaliomis sąlygomis, žalingi būtų tokie kraštutiniai atvejai, kaip 16 pusės litro vandens buteliukų išgėrimas.

4. 480 bananų

Vidutiniame banane yra apie 450 mg kalio. Tai – puikus šio elektrolito šaltinis. Mūsų organizme yra daug kalio jonų. Jie palaiko skysčių balansą bei yra svarbūs raumenų susitraukinėjimui ir nerviniams impulsams.

Minimalus poreikis žmogui per dieną – 2 gramai kalio arba maždaug 4 bananai.

5. 24 tūtelės dantų pastos

Ne veltui ant kiekvienos dantų pastos tūtelės parašyta: negalima duoti vaikams iki šešerių metų. Nedidelis fluoro kiekis labai naudingas dantims, bet per daug šio elemento sukelia apsinuodijimą. Visgi mirtina dozė suaugusiems turėtų būti didžiulė – 24 tūtelės, kuriose yra apie 177 ml pastos. Mažam vaikui užtektų kelių tūtelių.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?