Ar tikėtis stebuklo iš sėklų – ar jos gali padėti išvengti ligų?

Linų sėmenys, ispaninio šalavijo, juodgrūdžių, kanapių, moliūgų ir kitos sėklos dažnai vadinamos gyvu maistu. Pastaruoju metu jos tapo itin populiarios, nes ne tik pagerina patiekalų skonį, bet ir turi daug naudingų savybių.

Linų sėmenys turtingos omega 3 riebalų rūgštimis, kurios turi teigiamos įtakos širdžiai ir kraujagyslėms.<br>123rf nuotr.
Linų sėmenys turtingos omega 3 riebalų rūgštimis, kurios turi teigiamos įtakos širdžiai ir kraujagyslėms.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-10 09:19, atnaujinta 2018-01-11 02:21

Ar linų sėmenys arba kitos dabar madingos sėklos – ispaninių šalavijų, juodgrūdžių ir panašiai – gali padėti išvengti vėžio ar kitų ligų?

Atsako onkohematologinius ligonius mitybos klausimais konsultuojanti gydytoja dietologė Evelina Cikanavičiūtė:

„Sėklos yra skaidulų, gerųjų riebalų, baltymų, vitaminų, mineralų, antioksidantų šaltinis. Linų sėmenyse yra daug omega-3 riebalų rūgščių, skaidulų ir lignanų. Žinoma, kad omega-3 riebalų rūgštys turi teigiamos įtakos širdžiai ir kraujagyslėms.

Skaidulos reguliuoja virškinimą, mažina blogojo cholesterolio koncentraciją kraujyje, palaiko normalią gliukozės koncentraciją kraujyje, reguliuoja svorį, o lignanai, kaip aktyvūs antioksidantai, slopina uždegiminius procesus, suriša laisvuosius radikalus. Taip pat yra duomenų, jog pasižymi antikancerogeniniu poveikiu ir mažina tikimybę susirgti krūties vėžiu.

Tačiau kol kas nėra tokių mokslinių įrodymų, kad vienas ar kitas produktas padėtų išvengti vėžio, nes yra žinoma, kad vėžys – liga, kurią nulemia daugybė veiksnių. Ji priklauso ne tik nuo suvartojamo maisto, bet ir nuo paveldimumo, žalingų įpročių, aplinkos, ligų, fizinio aktyvumo, streso.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.