7 priežastys, kodėl verta išbandyti Viduržemio jūros dietą

Kodėl šalių, esančių aplink Viduržemio jūrą, gyventojai gyvena ilgiau ir rečiau skundžiasi širdies ligomis, nors jų mityboje yra daug riebalų, o vynas yra kasdienis pietų palydovas? Viduržemio jūros dieta – tai fenomenas, kurį bando ištirti mokslininkai ir gydytojai.

Žuvis, alyvuogės, daržovės, vaisiai – Viduržemio jūros šalyse ant stalo pilna šių produktų.<br>123rf nuotr.
Žuvis, alyvuogės, daržovės, vaisiai – Viduržemio jūros šalyse ant stalo pilna šių produktų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2015, 9:07 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 12:56 PM

Viduržemio jūros dieta – tai ne konkretus mitybos planas, o tam tikri produktai, kurių kasdien būna ant stalo. Tai šviežios daržovės ir vaisiai, pupelės ir riešutai, visadalių grūdų produktai, žuvis, alyvuogių aliejus, šie tiek mėsos ir pieno produktų.

Mums, nutolusiems nuo Viduržemio jūros per tūkstančius kilometrų, gal nėra paprasta maitintis taip, kaip graikai ar italai, tačiau kai kuriuos mitybos patarimus galima prisiminti dažniau. Štai keletas priežasčių, kuo naudinga Viduržemio jūros dieta.

Nereikia skaičiuoti kalorijų. Jeigu jūsų mityba paremta Viduržemio jūros dietos pagrindu, galėsit neskaičiuoti kalorijų. Vagysite daugiau alyvuogių aliejaus, o ne sviesto, vietoje raudonos dažniau rinksitės žuvį ir paukštieną, vietoje saldžių desertų – vaisius, o daržovių ar ankštinių neverta ir skaičiuoti. Galėsite kramsnoti riešutus ir gardžiuotis visadalių grūdų duona.

Maistas visada šviežias. Laikydamiesi Viduržemio jūros dietos atsisakysite šaldyto maisto, perdirbtų maisto produktų, patiekalai visuomet bus švieži ir gaminami prieš pat valgį.

Riebalai nėra draudžiamas vaisius. Širdžiai naudingi riebalai – svarbi Viduržemio jūros dietos dalis. Gerųjų riebalų rūgščių yra tokiuose produktuose, kaip riešutai, alyvuogės, alyvuogių aliejus. Jie ne tik skanūs, bet ir gali padėti išvengti tokių ligų, kaip diabetas ar vėžys. Vienas geriausių patiekalų, kur dera riešutai ir alyvuogių aliejus – bazilikų trintinys (pesto).

Nereikia atsisakyti duonos. Duona (ir makaronai) iš visadalių grūdų – vienas iš pagrindinių šios mitybos elementų. Tokiuose grūduose yra daugiau medžiagų, reikalingų organizmo sveikatai palaikyti.

Suvartosite mažiau druskos. Viduržemio jūros regiono patiekaluose naudojama daugybė prieskonių – laurų lapai, kalendros, rozmarinas, bazilikai, pipirai, cinamonas ir dar daugybė kitų. Jais paskaninus maistą reikės mažiau druskos. Kita vertus, kai kuriose žolelėse, prieskoniuose yra gausybė antioksidantų, kovojančių su ligomis.

Jūs nesijausite alkani. Maitinantis pagal Viduržemio jūros dietą valgomos ankštinės daržovės, avinžirniai, lęšiai, – tokie produktai, kurie virškinami lėtai, tad ilgiau jaučiamas sotumo jausmas. Be to, galima valgyti riešutus, alyvuoges, sūrį – tad tikrai nesijausite išbadėję.

Naudinga širdžiai ir smegenims. Beveik visi produktai, kuriuos valgo Viduržemio jūros regiono gyventojai, yra sveiki jūsų širdžiai. Alyvuogių aliejus ir riešutai padeda mažinti vadinamojo blogojo cholesterolio kiekį. Vaisiuose, daržovėse ir ankštiniuose daug skaidulų. Žuvis mažina trigliceridų kiekį ir kraujospūdį. Lygiai taip pat palankiai ši dieta veikia ir smegenis.

Viduržemio jūros dieta nėra tik graikiški ar itališki patiekalai. Gausybę gerų pavyzdžių rasite ir Prancūzijos, Ispanijos, Turkijos, Maroko, kitų šalių virtuvėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.