Ar duona gali sugarbanoti plaukus? Keisti mitai apie maistą

Žmonės tiki įvairiais mitų apie maistą, pavyzdžiui, kad praryta kramtomoji guma skrandyje išlieka metų metus, o vaikai dėl cukraus tampa hiperaktyvūss. Gali būti, kad ir jūs šiuos ar panašius teiginius laikote tiesa.  Šiame straipsnyje – 10 telegraph.co.uk parinktų mitų apie maistą.

Plaukų savybes nulemia genai, todėl valgomas maistas negali jų pakeisti.<br>123rf nuotr.
Plaukų savybes nulemia genai, todėl valgomas maistas negali jų pakeisti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 6:52 AM

1. Morkų valgymas pagerina regėjimą tamsoje.

Valgydami morkas neįgausite ypatingų galių.

Mitas atsirado Antrojo pasaulinio karo metais, kai pasklido gandai, neva britų pilotai puikiai mato tamsoje, nes valgo daug morkų.

Šiose daržovėse yra daug vitamino A. Jis organizmui reikalingas tam tikrai medžiagai gaminti, leidžiančiai geriau matyti esant blogam apšvietimui. Jei žmogui trūksta vitamino A, jis prasčiau mato prieblandoje. Morkų valgymas padeda ištaisyti šį trukumą, tačiau tikrai nematysite geriau nei įprastai mato žmogus.

2. Kramtomoji guma skrandyje išlieka 7 metus.

Tėvai neretai perspėja vaikus, kad jie neprarytų gumos, nes ji skrandyje lieka kelerius metus. Visa laimė, tai tik mitas.

Bet koks prarytas maistas pašalinamas per kelias dienas. Dauguma produktų – per kelias valandas. Guma nėra išimtis.

„Jei ji taip ilgai užsiliktų, kiekvieno per pastaruosius 7 metus gumos prarijusio žmogaus virškinamąjame trakte liktų jos pėdsakų, – teigė jis. – Kartais matome nurytos gumos, bet ji ten nebūna išlikusi ilgiau nei savaitę“, – teigė gastroenterologas Davidas Milovas.

Tad jaudintis prarijus gabaliuką gumos – neverta.

3. Tiems, kurie valgo duonos plutą, garbanojasi plaukai.

Tai – vienas keistesnių mitų. Plaukų savybes nulemia genai – valgomas maistas negali jų pakeisti.

Mito kilmė nežinoma, bet manoma, kad jis atsirado prieš 300 metų Europoje, kai garbanoti plaukai buvo laikomi sveikatos ir turto požymiu. Galintys įpirkti geresnį maistą paprastai buvo sveikesni, todėl žmonės ėmė manyti, kad duonos valgymas yra susijęs su  garbanotais plaukais.

4. Vaikai dėl cukraus tampa hiperaktyvūs.

Nors tėvai dažnai mano, kad vaikai dėl suvalgyto torto gabalo ima išdykauti, mokslininkai tam nepritaria.

1994-aisiais atliktas tyrimas, išaiškinęs, kad cukrus neturi įtakos vaikų elgesiui. Dar vienas tyrimas parodė, kad nėra ryšio tarp saldumynų ir hiperaktyvumo. Tėvai pastebėjo, kad jų vaikas pasidarė hiperaktyvus, net jei jam buvo duota netikro cukrus gabalėlis.

Yra daugybė priežasčių, kodėl vaikai neturėtų persivalgyti saldumynų, bet tarp jų tikrai nėra fakto, kad pasikeis jų elgesys.

5. Prarytos arbūzo sėklos sudygsta pilve.

Skrandyje nėra deguonies ir saulės šviesos, todėl sėklos negali sudygti.

Arbūzo sėklose yra daug naudingų medžiagų – kalio, magnio, geležies ir cinko, kurias organizmas pasisavina jas virškindamas.

6. Suvalgę sūrio prieš miegą sapnuojame košmarus.

Dėl šio mito atsiradimo reiktų kaltinti Čarlzą Dikensą. „Kalėdų giesmės“ veikėjas Skrudžas tikina, jog matė vaiduoklius todėl, kad prieš miegą suvalgė sūrio.

Didžiosios Britanijos sūrio gamintojai atliko tyrimų ir nenustatė jokio ryšio tarp sūrio valgymo prieš gulantis į lovą ir košmarų.

7. Baltasis šokoladas yra šokoladas.

Manymas, kad šokolado plytelės formos baltos spalvos saldumynas yra šokoladas – klaidingas.

Kad produktas būtų vadinamas šokoladu, jame turi būti kakavos. Baltąjame šokolade yra kakavos sviesto.

Europos Sąjunga laikosi nuostatos, kad baltuoju šokoladu gali būti vadinamas produktas, kuriame yra 20 proc. kakavos sviesto, 14 proc. pieno miltelių, 3,5 proc. pieno riebalų ir ne daugiau kaip 55 proc. cukraus.

8. Iš perpjauto mėsos gabalo teka kraujas.

Nieko keisto, kad dauguma klaidingai mano, jog iš perpjautos mėsos bėga kraujas.

Beveik visas kraujas iš mėsos pasišalina dar skerdykloje. Bėgantis raudonas skystis yra vanduo, susimaišęs su baltymu, vadinamu mioglobinu.

9. Per dieną reikia išgerti 8 stiklines vandens.

Nors palaikyti skysčių kiekį organizme svarbu, nebūtina gerti 8 stiklinių vandens per dieną.

Rekomendacija gerti tiek vandens per dieną atsirado, kai sveikatos darbuotojai bandė nustatyti būtino vandens kiekį pagal tai, kiek kalorijų reikia žmogui, bet neatsižvelgė į tai, kiek vandens gaunama su kitu maistu.

Margaret McCartney, gydytoja iš Glazgo, 2011-aisiais pareiškė, jog rekomendacija gerti 8 stiklines vandens per dieną – mokslininkų paneigta nesąmonė.

10. Dėl angliavandenių priaugame svorio.

Šis mitas apie svorio priaugimą taikomas tik paprastųjų angliavandenių turinčiam maistui, pavyzdžiui bulvėms, makaronams ir baltajai duonai.

Svorio priaugti galima tik tada, jei riebalai sumaišomi su paprastaisiais angliavandeniais, nes padidėja gliukozės kiekis kraujyje bei insulino gamyba. Būtent dėl to gali padidėti svoris.

Sudėtiniai angliavandeniai, kurių būna ankštiniuose augaluose bei grūdinėje duonoje, – puikūs energijos šaltiniai, dėl kurių žmogus jaučiasi sotesnis ir suvalgo mažiau maisto.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.