Vilniaus Centro poliklinikos gydytoja dietologė Eugenija Česaitytė primena, kaip elgtis, kad švenčių neapkartintų persivalgymas ir bloga savijauta.
Valgykite lėtai, ilgai kramtykite maistą – ilgiau kramtant (vieną kąsnį 20-30 kartų) yra geriau suvirškinamas maistas. Sotumas pajuntamas praėjus 20 minučių nuo valgymo pradžios.
Tarp skirtingų patiekalų valgymo pabandykite padaryti 20 minučių pertrauką.
Valgykite iš mažesnių lėkščių.
Ruošdami maistą stenkitės riebalų naudoti kuo mažiau. Vietoj riebios raudonos mėsos, rinkitės paukštieną (pvz. kalakutieną), žuvies patiekalus. Riebus maistas lėtina virškinimą, maistas ilgiau užsistovi skrandyje.
Daug skaidulų turintis maistas ilgiau suteikia sotumo jausmą, todėl valgykite kuo daugiau daržovių.
Ruošdami patiekalus vietoj druskos naudokite prieskonius: kalendrą, imbierą, krapus, kmynus, cinamoną, pipirmėtę.
Salotas, padažus pagardinkite prieskoninėmis žolelėmis, citrinos sultimis ir aliejumi, jogurtine grietine, o ne riebia grietine ar majonezu.
Ant šventinio stalo nepamirškite ir šviežių vaisių.
Nepiktnaudžiaukite šokoladu, saldumynais.
Jeigu sutriko virškinimas, gerkite žolelių arbatas, kurios gerina virškinimą (kmynų, pankolių, raudonėlių, ramunėlių ir kt.).
Gerkite vandenį arba patys pasigaminkite gėrimų iš natūralių sulčių. Kiek įmanoma mažiau vartokite alkoholio ir saldžių gazuotų gėrimų, nes šie gėrimai labai kaloringi.
Nerekomenduojama valgant žiūrėti televizoriaus. Neužsisėdėkite prie šventinio stalo. Išeikite pasivaikščioti į lauką arba žaisti stalo žaidimus.