Jūsų kepsniai – riebūs ir marinuoti majoneze? Blogiau nebūna

Vis labiau įsibėgėjant kepinių ant laužo sezonui žmonės iš rūsių ar garažų traukia apdulkėjusius grilius, prekybos centruose dairosi kepimui tinkamos mėsos, daržovių. Visi naršo internete, ieškodami patarimų, ką ir kaip kepti, kad iškylos nesugadintų sudegęs ar neiškepęs kepsnys.

Aukštoje temperatūroje kepant riebią mėsą, susidaro kancerogenai – medžiagos, galinčios sukelti DNR pokyčius, o tai didina vėžio atsiradimo riziką.<br>123rf nuotr.
Aukštoje temperatūroje kepant riebią mėsą, susidaro kancerogenai – medžiagos, galinčios sukelti DNR pokyčius, o tai didina vėžio atsiradimo riziką.<br>123rf nuotr.
J.Kaminskas teigė, kad šašlykai tampa atgyvena.
J.Kaminskas teigė, kad šašlykai tampa atgyvena.
Gydytojos E.Kliukaitės teigimu, apskrudusi riebi mėsa didina vėžio riziką.
Gydytojos E.Kliukaitės teigimu, apskrudusi riebi mėsa didina vėžio riziką.
Daugiau nuotraukų (3)

lrytas.lt

May 28, 2015, 12:36 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 3:59 AM

Barbekiu ir mitybos specialistai atkreipia dėmesį ir į sveiką kepsnių gaminimą.

Apskrudę kepsniai didina vėžio riziką

„Aukštoje temperatūroje, pavyzdžiui, ant grotelių, kepant riebią mėsą, susidaro kancerogenai – medžiagos, galinčios sukelti DNR pokyčius, o tai didina vėžio atsiradimo riziką, – perspėjo Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė. – Kad šių žalingų medžiagų susidarytų mažiau, reikėtų rinktis liesą mėsą, pavyzdžiui, paukštieną. Tačiau reikėtų pašalinti matomus riebalus.

Raudonos mėsos reikėtų valgyti saikingai, nes per didelis jos kiekis skatina širdies ir kraujagyslių ligas bei vėžio atsiradimą. Patarčiau dažniau rinktis paukštieną. Rekomenduojama ją valgyti 1-2 kartus per savaitę.“

Pasak dietologės, puikus būdas išlaikyti naudingąsias mėsos savybes – bent 30 minučių ją pamarinuoti. Marinatui rekomenduojama rinktis natūralias prieskonines žoleles (baziliką, rozmariną), citrinos sultis, svogūną, česnaką ar vairius prieskonius: pipirus, kuminą, kardamoną, kalendrą ar cinamoną.

Marinavimui puikiai tinka ir garstyčios, medus bei balzaminis actas. Šie patarimai galioja ir renkantis parduotuvėje jau paruoštą kepimui mėsą.

E. Kliukaitė pabrėžė, kad turbūt pats greičiausias būdas sugadinti mėsą – marinuoti ją naudojant riebų padažą, pavyzdžiui, majonezą: „Majonezo marinatas ne tik sugadins kepsnio skonį, bet ir pakenks tiems, kurie laikosi dietos.“

Šašlykai tampa atgyvena

Lietuvos Barbekiu kepėjų asociacijos prezidentas Juozas Kaminskas pastebėjo, jog lietuviai, ant grotelių kepdami mėsą vis dar dažnai renkasi kiaulieną (40 proc.), trečdalis (30 proc.) – vištieną.

Tradiciniai ant iešmo maunami šašlykai jau tampa atgyvena – iškylautojai vis dažniau eksperimentuoja: kepa visą gyvulį ar paukštį, kumpį, vištienos filė, sparnelius, šlauneles ar kulšeles.

Vištieną žmonės renkasi ne tik dėl švelnaus skonio ar liesumo, bet ir dėl to, jog ši mėsa greitai iškepa.

J. Kaminskas atkreipė dėmesį, jog kepdami maistą ant grotelių lietuviai tampa vis išradingesni – vietoj įprasto mėsos ir garnyro derinio gamina kebabus, salotas su karšta jautiena ar vištiena, mėsainius.

Taip pat išbando naujus kepimo būdus, pavyzdžiui, ant grotelių kepdami vištą, pamauna ją ant stiklinio butelio, kuriame – vanduo, sumaišytas su įvairiomis žolelėmis. Įkaitęs vandens ir prieskonių mišinys garuoja ir prisotina paukštį maloniu aromatu.

Barbekiu asociacijos prezidentas pataria nebijoti eksperimentuoti kepant mėsą, bet įspėja ir nepersistengti – geriausia naudoti kuo natūralesnius produktus bei padažą, vengti kečupo.

Kepkite ne tik mėsą, bet ir daržoves

Pasak specialistų, ant grotelių kepama mėsa, ypač liesa, puikiai tinka besilaikantiems dietos ir vengiantiems keptuvėje kepto maisto. Šalia mėsos galima pakepti daržovių folijoje: saldžiąją papriką, cukiniją, baklažaną ar brokolį.

Nereikėtų pamiršti ir šviežių daržovių, o vietoj bulvių garnyrui patartina rinktis ryžius ar kitas kruopas.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.