Kurie kiaušiniai naudingiausi: vištų, putpelių, o gal stručių?

Nors iki šiol vištų kiaušiniai yra populiariausi, vis dažniau ant stalo atsiranda ir kitų naminių paukščių kiaušiniai, pavyzdžiui, ančių, žąsų, putpelių, stručių.

Nors iki šiol vištų kiaušiniai yra populiariausi, vis dažniau ant stalo atsiranda ir kitų naminių paukščių kiaušiniai, pavyzdžiui, ančių, žąsų, putpelių, stručių.<br>123rf nuotr.
Nors iki šiol vištų kiaušiniai yra populiariausi, vis dažniau ant stalo atsiranda ir kitų naminių paukščių kiaušiniai, pavyzdžiui, ančių, žąsų, putpelių, stručių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jun 3, 2015, 8:19 AM, atnaujinta Nov 24, 2017, 7:49 PM

Dėl savo maistingumo kiaušiniai lyginami su mėsa, žuvimi, ankštinėmis daržovėmis ir riešutais. Dietologai pripažįsta, kad kiaušiniai vadinamoje sveikos mitybos piramidėje yra vienoje gretoje su maisto produktais, kurie duoda visaverčių baltymų žmogaus organizmui.

Iš baltymo ir trynio sudaryti paukščių kiaušiniai skiriasi labiau forma, dydžiu, svoriu nei savo chemine sudėtimi.

Vištų kiaušiniai

Nors vištų kiaušinis sveria vos 40–60 gramų, jame yra beveik visų organizmui būtinų medžiagų: baltymų, riebalų, vitaminų, mineralinių druskų ir kitų sveikatai naudingų cheminių junginių.

Vieno kiaušinio maistinė vertė prilygsta 40 gramų mėsos arba 200 gramų pieno. Cheminė kiaušinio sudėtis yra nevienoda ir priklauso nuo vištų veislės, lesalo, laikymo būdo ir metų laiko.

Vištų kiaušinio didžiausią dalį sudaro baltymas. Jame gausu baltymų, mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų.

Vertingiausia kiaušinio dalis – trynys, kuriame daug biologiškai vertingų medžiagų aminorūgščių.

Tai vienintelis produktas, kurį žmogaus organizmas pasisavina iki 97-98 procentų, ir praktiškai nepalieka šlakų žarnyne.

Kadangi trynyje yra cholesterolio, dietologai įspėja, kad nereikėtų vištų kiaušinių valgyti daug ir dažnai.

Kiaušinis turi būti tinkamai paruoštas, jį geriausiai valgyti minkštai virtą.

Kad žmogus neužsikrėstų salmonelioze, nepatariama gerti šviežių kiaušinių, juos reikėtų išvirti ar iškepti.

Nesunku įsitikinti kiaušinio šviežumu – įdėtas į stiklinę vandens šviežias kiaušinis greitai pasieks dugną, jei bus pasenęs – įstrigs ir plaukios.

Putpelių kiaušiniai

Būna margi, sveria apie 10–12 gramų.

Trapus putpelių kiaušinių lukštas – tai lengvai pasisavinamo kalcio šaltinis, todėl putpelių kiaušinių nereikia lupti.

Jie turi kur kas mažiau cholesterolio. Vidutiniame vištos kiaušinyje cholesterolio gali būti priskaičiuojama nuo 200 iki 230 miligramų, o viename putpelės kiaušinyje – apie 80 miligramų.

Putpelių kiaušiniuose vitaminų ir kitų naudingųjų medžiagų daugiau nei vištų kiaušiniuose: vitamino A putpelių kiaušiniuose daugiau 2,5 karto, B1 – 2,8, B2 – 2,2 karto. Vitaminas D putpelių kiaušiniuose yra aktyvios formos, todėl jie gali būti vartojami rachito profilaktikai, taip pat tinka alergiškiems žmonėms.

Putpelių kiaušiniai verdami, kepami, itin tinka vieno kąsnio sumuštiniams, nedidelėms užkandėlėms, salotoms.

Ančių kiaušiniai

Gali būti šviesiai žali, balti. Anties kiaušinis yra didesnis už vištos, bet mažesnis už žąsies kiaušinį. Vienas kiaušinis sveria maždaug 90 gramų.

Ančių kiaušiniai nėra tokie mėgstami kaip vištų kiaušiniai dėl specifinio kvapo, kuris patinka ne visiems žmonėms.

Ančių kiaušiniai dažniausiai naudojami kepant mielinius pyragus. Jų tryniai būna sodrios spalvos, todėl kepiniai gražiai pagelsta.

Prieš vartojant ančių kiaušinius juos reikėtų atidžiai nuplauti soda. Ančių kiaušiniai būna kur kas dažniau užkrėsti įvairiomis bakterijomis nei vištų ar putpelių kiaušiniai. Ančių kiaušiniuose būna kur kas mažiau vandens, todėl kepant iš jų kiaušinienę reikia stengtis, kad ji neperkeptų, nes bus kieta.

Žąsų kiaušiniai

Manoma, žmonės kur kas anksčiau pradėjo valgyti žąsų kiaušinius nei vištų, kurias išmoko prisijaukinti kur kas vėliau.

Dėl specifinio kvapo žąsų kiaušiniai valgomi dabar retai, naudojami nebent kulinarijoje.

Stručių kiaušiniai

Stručių kiaušinis sveria 1,5 -2 kilogramus, skersmuo siekia apie 20 centimetrų, vienas kiaušinis atstoja 35 vištų kiaušinius.

Lukštas toks tvirtas, kad net prilygsta porcelianui. Dėl šios priežasties kiaušinis gali būti ilgai šviežias net tris mėnesius.

Nors skoniu jie mažai kuo skiriasi nuo vištų, maistinė jų vertė yra didesnė ir pagal sudėtį jie priskiriami prie dietinių patiekalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.