Mitybos klaida, dėl kurios vasarą neišdrįsite apnuoginti kūno

Net gerai suprasdami skaidulų svarbą sveikatai ir kūno svoriui 34 proc. Lietuvos respondentų kasdien nesuvartoja reikiamo jų kiekio. Medikams yra žinoma: jeigu skaidulinių medžiagų trūksta kasdien, per tam tikrą laikotarpį tai gali lemti papildomų kilogramų ir net antsvorio atsiradimą bei sukelti kitų sveikatos problemų.

Daug skaidulų yra vaisiuose ir daržovėse.<br>123rf nuotr.
Daug skaidulų yra vaisiuose ir daržovėse.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-10 12:49, atnaujinta 2017-11-23 10:00

Tad jeigu vasarą norite nesigėdyti savo kūno, skubiai keiskite gyvenimo būdą ir mitybą.

Žino, bet nepaiso

Bendrovės „Herbalife“ Baltijos šalyse atliktas tyrimas atskleidė įdomią tendenciją – 75 proc. Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų supranta skaidulų vartojimo svarbą. Tačiau atsakymai į klausimą, kaip dažnai vartoja jų turinčio maisto, pvz., vaisių, daržovių, grūdinių produktų, parodė prieštaringą situaciją.

Iš visų teigusių, jog žino apie skaidulų svarbą organizmui, 34 proc. respondentų Lietuvoje nurodė, kad kasdien nevartoja skaidulinių medžiagų turinčių produktų. Latvijoje ši situacija prasčiausia – ten nevartojantys skaidulinių medžiagų kasdien atsakė 45 proc. respondentų.

„Tai, kad žmonės žino ir supranta skaidulų vartojimo svarbą, yra geras žingsnis sveikos gyvensenos link, – teigė „Herbalife“ Mitybos konsultacinės tarybos ekspertas, dietologas, gastroenterologas ir terapeutas Aleksandras Martynčiukas. –  Kasdien suvartodami pakankamą kiekį šių medžiagų, darome teigiamą poveikį savo sveikatai ir kūnui – tai padeda kontroliuoti cukraus kiekį organizme, išlaikyti sveiką odą ir širdį, skaidulos yra svarbios mažinant ir kontroliuojant svorį, o taip pat leidžia sumažina tulžies ir inkstų akmenų susidarymo riziką. Tačiau šiandien įvairios aplinkybės ir laiko stoka lemia, kad žmonės, net ir suprasdami šią svarbą, realiame gyvenime to neįgyvendina“.

Ne visi produktai tinkami

Priklausomai nuo kūno svorio, žmogui reikia apie 25 gramų skaidulų per dieną. Pasak gydytojo A. Martynčiuko, skaidulinės medžiagos teigiamai veikia lipidų santykį (skirtingų riebalų kiekį ir lygį kraujyje). Pakankamas skaidulų vartojimas leidžia lengviau ir saugiau mažinti svorį.

„Dauguma suaugusiųjų vidutiniškai suvartoja 10 g mažiau skaidulų nei reikėtų, todėl šį trūkumą galima kompensuoti vartojant specialius produktus ar papildus. Jei mums trūksta laiko, reikiamą skaidulų kiekį galima suvartoti kitu būdu – geriant gėrimus, kuriuose yra skaidulų iš natūralių šaltinių – avižų, obuolių, kukurūzų, sojų, cikorijų, citrusinių vaisių. Mano profesinė patirtis rodo, kad nemažai žmonių šiam tikslui vartoja netinkamus produktus – pavyzdžiui, sausus pusryčius, kuriuose dažnai būna pridėta daug organizmui nereikalingo cukraus“, – sakė gydytojas.

Klaidingai vertina skaidulų įtaką

Tyrimo metu respondentai Lietuvoje kaip pagrindinius skaidulinių medžiagų vartojimo privalumus nurodė pagerėjusį virškinimą (91 proc.) ir suteikiamą sotumo jausmą (61 proc.). Vis dėlto 33 proc. lietuvių klaidingai mano, kad skaidulos padeda skaidyti kūno riebalus.

„Vertindami teigiamą skaidulų poveikį žmonės dažnai painioja du dalykus – riebalų skaidymą ir pagalbą kontroliuojant kūno svorį. Skaidulos neskaido riebalų, jos padeda kontroliuoti svorį. Produktai, kuriuose gausu skaidulinių medžiagų, suteikia sotumo jausmą ilgesnį laiką – todėl rečiau pasijuntame alkani“, – aiškino gydytojas A.Martynčiukas.

Internetinė Baltijos šalių gyventojų apklausa buvo atlikta 2015 m. gegužę. Tyrimo metu buvo apklausta 1516 respondentų nuo 18 iki 64 metų amžiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.