Septyni prieskoniai, kurie atgaivins net karščiausią dieną

Kad ir kaip džiugintų vasaros karščiai, vertėtų prisiminti, kad jie gali neigiamai paveikti mūsų sveikatą. Kad vasaros mėnesiais organizmas neperkaistų, senovės indai rekomenduodavo į maisto racioną įtraukti kuo daugiau kūną vėsinančių prieskonių. Pasirodo, jų yra daugybė.

Kai oro temperatūra pakils iki sunkiai pakeliamo karščio, į savo valgiaraštį įtraukite šiuos labiausiai organizmą gaivinančius prieskonius.<br>123rf nuotr.
Kai oro temperatūra pakils iki sunkiai pakeliamo karščio, į savo valgiaraštį įtraukite šiuos labiausiai organizmą gaivinančius prieskonius.<br>123rf nuotr.
Kalendros.<br>123rf nuotr.
Kalendros.<br>123rf nuotr.
Kardamonų sėklos.<br>123rf nuotr.
Kardamonų sėklos.<br>123rf nuotr.
Pankolių sėklos.<br>123rf nuotr.
Pankolių sėklos.<br>123rf nuotr.
Šafranas.<br>123rf nuotr.
Šafranas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

„Lietuvos rytas“

Jun 13, 2015, 4:00 PM, atnaujinta Nov 22, 2017, 5:29 PM

Tad kai oro temperatūra pakils iki sunkiai pakeliamo karščio, į savo valgiaraštį įtraukite šiuos labiausiai organizmą gaivinančius prieskonius.

Kalendros. Švieži kalendrų lapeliai maisto gamyboje naudojami jau tūkstančius metų. Juos savo patiekalams ruošti ypač mėgsta naudoti tailandiečiai ir meksikiečiai. Šiuos išskirtinio skonio prieskoninius augalus gausiai naudoja ir indai, kinai, šiaurės afrikiečiai. Ne be reikalo juos taip mėgsta šiltųjų kraštų gyventojai.

Kalendros – labiausiai kūną vėsinantys prieskoniai. Be to, šie prieskoniai vertinami ir dėl savo sveikatinamųjų savybių. Kalendros gerina virškinimą, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje. Draugų vakarėliui ruošdami aštrų padažą įpjaustykite šviežių kalendrų lapelių. Kalendrų sėklomis įtrinkite ant grotelių kepamą mėsą.

Kardamonas. Tai dar vienas virškinimą gerinantis prieskonis. Žiupsnelis kardamono į rytinę arbatą, ir galėsite mėgautis ne tik skaniu, bet ir sveiku gėrimu. Berkite kardamono ir į šaltus gėrimus. Karštą vasaros popietę atsigaivinkite atšaldyta raudonąja arbata, pagardinta šlakeliu kokosų pieno ir žiupsneliu kardamono. Šis prieskonis pagardins ir rytinį vaisinį kokteilį, jogurtą, javainius.

Krapai. Ši lietuvių ypač mėgstama prieskoninė žolelė gali būti naudojama ir džiovinta, ir šviežia. Tiesa, vasarą tik iš darželio nuskinti krapai pasižymi kur kas ryškesnėmis skoninėmis savybėmis ir maloniu kvapu. Krapai padeda kovoti su karščiu, tad jų berkite į šviežių daržovių salotas. Krapai pagardins ir ant grotelių kepamą žuvį ar daržoves.

Kuminai. Saviti stipraus kvapo prieskoniai, naudojami mažais kiekiais, padeda palaikyti normalią kūno temperatūrą. Be to, kuminai garsėja kaip detoksikuojantys prieskoniai. Kuminai ypač populiarūs Kaukaze, Pietvakarių Azijoje. Jais dažniausiai gardinama mėsa, sriubos, daržovės.

Mėtos. Šie žali augalai puikūs ne tik kovojant su blogu burnos kvapu. Kvapiose mėtose yra mentolio, kuris stimuliuoja odoje esančius šalčiui jautrius receptorius. Šviežių mėtų lapeliais gardinkite geriamąjį vandenį, limonadą ar šviežių uogų bei vaisių salotas. Beje, paprasta mėtų užsiauginti ir patiems namuose. Tuomet galėsite šviežiomis mėtomis džiaugtis bet kuriuo metu.

Pankolių sėklos. Šie prieskoniai nėra populiarūs Lietuvoje. O be reikalo. Karštomis vasaros dienomis jie ypač rekomenduojami dėl savo vėsinamųjų savybių. Be to, pankolių sėklos skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, gerina virškinimą ir mažina tikimybę susirgti refliukso liga.

Karštomis vasaros dienomis pabandykite pakramtyti žiupsnelį pankolių sėklų prieš pagrindinį dienos valgį ir po jo. Tikrai pagerinsite virškinimą. Šios organizmą vėsinančios sėklos padės palaikyti gaivų burnos kvapą ir gerą burnos higieną. Be to, pankolių sėklų arbata padeda sureguliuoti menstruacijas ir mažina skausmą.

Šafranai. Vien jau ryškiai geltona šių prieskonių spalva gali pakelti nuotaiką. Pasirodo, nuotaiką gerinančių savybių turi ir patys prieskoniai. Puikiai atgaivinantys šafranai – be galo universalūs prieskoniai. Jais gardinti galima paelijas, karius, puikiai tinka ir marinatams.

Ar žinojote, kad šafranai naudojami ir gėrimams gardinti? Pasiruoškite gaivinančios vasaros arbatos – į verdamą vandenį įberkite žiupsnelį šafranų ir keletą kardamono ankščių. Užvirus vandeniui įdėkite norimos arbatos pakelių ir mėgaukitės gaivinančiu pikantiško skonio gėrimu!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.