Norite baltų dantų? Teks atsisakyti ne vieno pamėgto produkto

Graži šypsena – geros moters savijautos ir puikios nuotaikos garantas. Apie tai, kad šypsenos grožį gali sugadinti rūkymas ir tam tikri gėrimai – raudonas vynas ar kava – girdėjo kiekviena. Tačiau ne vien gėrimai, bet ir maistas gali tapti tikru dantų priešu – ypač, jei norisi, kad jums šypsantis matytųsi spindintys balti dantys.

Burokėlių sultys gali pridaryti rimtos žalos dantų spalvai.<br>123rf nuotr.
Burokėlių sultys gali pridaryti rimtos žalos dantų spalvai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 22, 2015, 3:00 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 9:39 PM

Siūlome perskaityti prekės ženklo „Signal“ vadovės Marit Soha sudarytą „juodąjį maisto produktų sąrašą“ – galbūt sumažinus jų vartojimą pavyks išvengti dažnų ir alinančių dantų balinimo procedūrų.

„Įtakos dantų spalvai gali turėti ir kiti veiksniai, pavyzdžiui, amžius, sveikatos būklė, vartojami vaistai ir net paveldimumas. Kai kurie iš jų – neišvengiami, tačiau maisto ir gėrimų vartojimą tikrai galime kontroliuoti ir džiaugtis gražesne šypsena. Kai kurie išvardyti produktai organizmui yra naudingi, tad jų nereikia pašalinti iš raciono – tiesiog praėjus 10 min. po valgio praskalaukite arba išsivalykite dantis“, – teigia Lietuvos burnos higienistų draugijos pirmininkė Danguolė Mieldažienė.

Sojos padažas. Visi maisto produktai, paliekantys tamsias dėmes ant drabužių, tą patį daro ir jūsų dantims. Štai sojos padaže esantis pigmentas yra toks stiprus, kad rekomenduojama dantis išsivalyti iškart po valgio.

Balzamiko actas. Į įvairias salotas ir kitus patiekalus pilamas balzamiko actas dantų spalvą keičia dėl jo sudėtyje esančių rūgščių. Be to, jis turi tamsios spalvos pigmentą, dantis veikiantį panašiai, kaip ir raudonas vynas. Jei galite, keiskite balzamiką citrinų sulčių užpilu – jis tikrai mažiau kenkia dantims.

Pomidorų padažas. Makaronai su pomidorų padažu – nepakeičiamas skubančiųjų patiekalas. Vis dėlto, jis gali keisti jūsų dantų spalvą. Jei norite to išvengti, į pomidorų padažą dėkite špinatų arba brokolių, nes šie turi savybių, padedančių išlaikyti dantis baltesnius.

Burokėliai. Burokėliai – itin daug naudingųjų medžiagų turinčios daržovės. Visa bėda, kad jie gali pridaryti rimtos žalos dantų spalvai, ypač, jei dažnai vartojate burokėlių sultis. Gerkite burokėlių sultis su mineraliniu vandeniu ir per šiaudelį – taip užtikrinsite mažesnį kontaktą su dantimis.

Tamsios uogos. Mėlynės, aronijos, vyšnios ir kitos tamsios mėlynos ar net juodos spalvos uogos yra labai vertingos organizmui. Tačiau jų suvalgius būtina praskalauti dantis vandeniu.

Spalvoti saldainiai. Atminkite – jei mėgstami saldumynai keičia liežuvio spalvą, tą patį jie daro ir jūsų dantims. Dantims jie kenkia ir dėl kitų priežasčių – didelės cukraus koncentracijos ir bjaurios savybės prilipti prie dantų paviršiaus ilgam laikui.

Juodoji arbata. Kuo tamsesnė gėrimo spalva, tuo daugiau žymių jis paliks ant dantų. Juodoji arbata taip pat naudinga organizmui, tačiau baltų dantų vardan jos suvartojimą reikėtų riboti, arba bent jau praskalauti dantis vandeniu praėjus kelioms minutėms po arbatos gėrimo ritualo. Beje, pašildytas pienas taip pat gelbsti dantų emalį nuo pigmentacijos ir apnašų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.