Šiandien sunku? Turbūt patikėjote mitais apie alkoholį

Ar riebus kepsnys prieš vakarėlį padės išvengti pagirių? O gal geriau išgerti tabletę aspirino? O gal, norint išvengti nemalonių pojūčių, geriau nemaišyti gėrimų?

Nors raudonajame vyne yra daugiau antioksidantų, jame taip pat yra daugiau fermentacijos metu susidariusių toksinių chemikalų, kurie gali sustiprinti pagirias.<br>123rf nuotr.
Nors raudonajame vyne yra daugiau antioksidantų, jame taip pat yra daugiau fermentacijos metu susidariusių toksinių chemikalų, kurie gali sustiprinti pagirias.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 24, 2015, 12:00 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 3:37 PM

Alkoholis ir jo vartojimas yra apipintas daugybe mitų ir legendų. Populiariausius mitus neigia liquor.com ir greatist.com

Mitas: alkoholinius gėrimus reikia vartoti stiprėjančia tvarka, kitaip laukia sunkios pagirios.

Nieko panašaus. Girtumo laipsnį nulemia kraujyje esanti alkoholio koncentracija. Ji nepriklauso nuo alkoholio rūšies ir jo vartojimo eilės – alkoholis yra alkoholis, ir kuo daugiau jo suvartojote viršydami kiekį, su kuriuo organizmas gali susidoroti, tuo būklė sunkesnė.

Mitas: šviesus alus yra silpnesnis nei tamsus. Netiesa – alaus spalva neturi nieko bendra su jo stiprumu. Žmonės dažnai mano, neva tamsus alus yra stiprus, tačiau tamsiame aluje gali būti 4,2 proc. alkoholio, kai populiariame šviesiame – 5 ir daugiau.

Mitas: vartoti tamsesnės spalvos vyną yra sveikiau, nes jame daugiau antioksidantų. Netiesa. Nors raudonajame vyne yra daugiau antioksidantų, jame taip pat yra daugiau fermentacijos metu susidariusių toksinių chemikalų, kurie gali sustiprinti pagirias (tas pats pasakytina apie alų, viskį, romą, tekilą).

Mitas: tabletė aspirino ar ibuprofeno prieš vakarėlį apsaugos nuo pagirių. Jokiu būdu to nedarykite – gerdami nuskausminamuosius su alkoholiu galite rimtai pakenkti sveikatai – pažeisti skrandžio gleivinę, sutrikdyti kepenų veiklą, dėl to į kraują gali patekti dar daugiau alkoholio.

Mitas: sotus patiekalas prieš vakarėlį gali apsaugoti nuo pagirių. Kai jūsų skrandis ir žarnynas yra pilnas, alkoholis lėčiau pateks į kraują, tačiau tai tik trumpam atitolins jo patekimą. Vėliau neišvengiamai apgirsite – viską nulems išgertas alkoholio kiekis. Vartoti alkoholį nevalgius – taip pat ne kokia išeitis. Tad saikingumas ir tik saikingumas išgelbės nuo nemalonių pasekmių.

Mitas: šaltas dušas arba puodelis kavos padės greičiau išsiblaivyti. Nei dušas, nei kava nesumažina alkoholio koncentracijos organizme. Po dušo ar kavos galite pasijusti šiek tiek guvesni, tačiau vienintelis vaistas, padedantis alkoholiui palikti jūsų kūną, – laikas.

Mitas: pagirios nekamuos išvėmus skrandžio turinį. Atrodytų, kad atsikračius nesuvirškinto maisto su alkoholiu jis neturėtų patekti į kraują, ir kitą dieną neturėtų kamuoti pagirios. Tačiau tiesa ta, kad alkoholis į kraują patenka iškart, vos tik jo išgėrus. Jeigu atsiranda poreikis vemti, vadinasi, alkoholio kraujyje jau yra per daug, ir jo niekaip nepašalinsite vemdami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.