„Braškių valgymas turi ir teigiamą emocinį poveikį, juk braškė ne veltui vadinama meilės uoga“, – sako gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė. Vistik, mitybos specialistės teigimu, kad ir kokios naudingos būtų braškės, nereikėtų jų valgyti pernelyg daug.
Suaugusiam žmogui rekomenduojama per parą suvalgyti pusę kilogramo daržovių ir 300-400 gramų vaisių.
Pasak specialistės, reiktų stengtis, kad mityba būtų kuo įvairesnė. „Suvartojus pernelyg daug braškių ir gavus itin daug vitamino C padidės apetitas, o dėl didesnio organinių rūgščių kiekio gali pasireikšti vidurius laisvinantis poveikis. Braškių ir žemuogių reiktų vengti alergiškiems žmonėms“, – įspėjo dietologė.
Anot doc. dr. E. Gavelienės, sukaupti vandenyje tirpių vitaminų atsargų organizme neįmanoma, todėl vitaminų turinčius produktus reiktų vartoti ištisus metus.
Kulinarijos tiklaraštininkė Ilona Juciūtė teigė, kad Lietuvoje vis dar populiaru kaupti atsargas žiemai, tačiau vis dažniau šeimininkės ne verda uogienes ar gamina tyres, o užšaldo šviežias uogas ir kitus sezoninius produktus.
Pasak vienkartiniais indeliais prekybos miestelyje „Urmas“ prekiaujančios įmonės „AZ Pack“ pardavimų vadovės Jurgos Zuzevičienės, šiemet, lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu, prekyba hermetiškais šaldymui tinkančiais indeliais padidėjo 6 proc.
Įmonės atstovė patvirtino, kad prekybai uogų ir kitų produktų šaldymui tinkamais indeliais „Fresh pack“ būdingas sezoniškumas. Polipropileninių, itin sandarių, todėl šaldymui namų sąlygomis itin tinkamų indelių daugiausiai perkama nuo gegužės pradžios iki rugsėjo pabaigos.
Populiaru šaldyti šviežias braškes, avietes, šilauoges, taip pat – špinatus, krapus ir kitas prieskonines žoleles.