Vasaros uogos – ir grožiui, ir sveikatai

Kada prasideda tikra vasara? Bent jau man tuomet, kai močiutės sode galiu kiek telpa kirsti šviežias uogas! Gardumėlis, tiesa? Šviežios, ryškiaspalvės, saldžios uogos – ne tik tikras džiaugsmo, bet ir sveikatos šaltinis.

Vasarą prisikirskite uogų – tai geros savijautos šaltinis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Vasarą prisikirskite uogų – tai geros savijautos šaltinis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2015, 2:00 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:36 PM

Uogose gausu antioksidantų, polifenolio, skaidulų, kurios padeda kovoti net su tokiomis ligomis kaip vėžys. Daugiausia antioksidantų yra tamsiai mėlynose uogose – mėlynėse ir gervuogėse.

Jei norite sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, papildykite uogų dubenį! Naujausi moksliniai tyrimai patvirtino, kad saujelė mėlynių ant jogurto ar braškės kokteilyje gali sumažinti širdies smūgio riziką.

Jei norite būti sveiki ir gražūs, šią vasarą į savo kasdienį valgiaraštį būtinai įtraukite šias uogas.

Gervuogės. Šiose uogose labai daug polifenolio, kuris gali apsaugoti nuo širdies ligų ir net vėžio. Gervuogėse, palyginti su kitomis uogomis, yra labai daug skaidulų. Puodelyje gervuogių yra apie 7 gramus skaidulų (beveik dvigubai daugiau nei riekelėje viso grūdo duonos). Gervuogėse taip pat gausu vitaminų C, A, geležies ir kalcio.

Mėlynės. Jos naudingos ne tik akims. Kuo daugiau valgykite šių miško uogų, jei norite pagerinti atmintį. Be to, jose esančios medžiagos padeda praplėsti kraujagysles. Mėlynėse gausu antioksidantų, skaidulų, vitamino C ir visai nėra sočiųjų riebalų. Štai todėl manoma, kad šios uogos sumažina širdies smūgio riziką.

Braškės. Norite turėti sveiką širdį? Pirmyn braškiauti! Puodelyje šių gardėsių yra net visa vitamino C dienos norma. Braškėse taip pat gausu B grupės vitaminų folatų, kurie, kaip manoma, saugo širdį. Kaip ir mėlynėse, braškėse esantys medžiagų junginiai praplečia kraujagysles ir saugo jas nuo cholesterolio plokštelių. Be to, braškės yra puikus natūralus dantų baliklis.

Avietės. Šiose saldžiose uogose daug skaidulų, medžiagų, kurios yra naudingos širdžiai, padeda palaikyti normalų cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat avietės yra puikus vitamino C ir magnio šaltinis. Kaip ir gervuogėse, raudonose avietėse yra elago rūgšties, kuri apsaugo nuo vėžio. Karštis nesunaikina šios organizmui naudingos medžiagos, tad drąsiai avietes naudokite kepiniams, uogienėms.

Serbentai. Nesvarbu, kokie – juodieji, baltieji ar raudonieji – serbentai, jie yra natūralus kalio šaltinis. Šis žmogaus organizmui naudingas mikroelementas padeda mažinti kraujospūdį. Jei skundžiatės padidėjusiu kraujospūdžiu, gausiai berkite šių nedidelių uogų į jogurtą, jomis gardinkite gėrimus ar gaminkite želę. Savęs nevaržydamos moterys turėtų valgyti serbentus, ypač juoduosius, jei kamuoja priešmenstruacinis sindromas, lūžinėja nagai ar skilinėja plaukai.

Agrastai. Šių žalių, baltų ar raudonų uogų turi atsirasti jūsų uogų krepšelyje. Puodelyje agrastų yra vos 66 kalorijos, bet gausu vitaminų C, A, organizmui naudingų skaidulų bei nervų ir raumenų sistemoms būtino kalio. Agrastus dėkite į pyragus, kitus desertus. Žiemai pasiruoškite gardžios agrastų uogienės.

Jei prisirinkote daugiau uogų, nei pajėgiate suvalgyti, lengvas užšaldymo būdas padės jas išsaugoti ateičiai neprarandant gerųjų jų maistinių savybių ir nesulipti visoms į vieną didelį ledo gabalą.

Nuplaukite uogas ir išdėliokite jas vienu sluoksniu ant kepimo popieriaus. Palikite tarpus tarp uogų, kad jos nesiliestų. Sudėkite uogas į šaldiklį 30 minučių. Kai uogos sukietės, sudėkite jas į šaldymo maišelius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.