Sužinokite 10 faktų, ir liausitės gėrę saldžius gazuotus gėrimus

Daug cukraus, cheminių priedų ir dažniausiai jokios mitybinės vertės. Gazuoti saldūs gėrimai ant stalo jau atsiranda ne tik per šventes – kai kuriems žmonėms jie tapo kasdieniu mitybos palydovu. Sužinoję, kaip šie gėrimai paveikia organizmą, liausitės juos gėrę ir bet kokia proga davę vaikams. Apie tai rašo „The Telegraph“.

Kai kurios medžiagos gėrimams nuspalvinti gali padidinti tikimybę susirgti vėžiu.<br>123rf nuotr.
Kai kurios medžiagos gėrimams nuspalvinti gali padidinti tikimybę susirgti vėžiu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2015, 7:08 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 4:53 AM

1. Šie gėrimai gali padidinti vėžio riziką. Ne vienas tyrimas atskleidė saldžių gazuotų gėrimų sąsajas su padidėjusia vėžio rizika. Vienas tyrimas parodė, kad vos du tokie gėrimai per savaitę padidina insulino gamybą – kasai tenka didesnis krūvis, o tai du kartus padidina kasos vėžio riziką.

Kito tyrimo metu aiškintasi, ar šie gėrimai turi įtakos prostatai. Paaiškėjo, kad vyrams, kurie per dieną išgeria vieną skardinę gazuoto saldaus gėrimo, maždaug 40 proc. padidėja prostatos vėžio rizika.

Taip pat žinoma, kad kai kurios medžiagos gėrimams nuspalvinti gali padidinti tikimybę susirgti vėžiu.

2. Gali padidinti širdies ligų riziką. JAV mokslininkai teigia, kad egzistuoja aiškus ryšys tarp kalorijų, gaunamų iš produktų su pridėtiniu cukrumi ir širdies kraujagyslių ligų. Tvirtinama, kad trys skardinės per dieną padidina mirties nuo širdies ligų riziką.

3. Gali nulemti diabetą. Patvirtinta, kad saldinti gėrimai gali padidinti antrojo tipo diabeto riziką. Jungtinėje Karalystėje dešimt metų trukę tyrimai atskleidė, kad dėl saldintų gėrimų vartojimo diabetu susirgo 130 tūkstančių žmonių.

4. Gali pažeisti kepenis. 2009 metais atlikta studija parodė, kad dvi saldaus gėrimo skardinės per dieną padidina kepenų suriebėjimo pavojų.

5. Gali paskatinti agresiją. Su paaugliais atlikta studija parodė, kad gazuoti saldinti gėrimai didina jų agresiją. Tyrėjai išsiaiškino, kad paaugliai, kurie per savaitę išgeria dvi skardines gėrimo, yra daug agresyvesni.

6. Šių gėrimų nereikėtų gerti ir nėščioms moterims. Danijoje atliktame tyrime dalyvavo 60 tūkst. moterų. Tos, kurios nėštumo metu gėrė dirbtinai pasaldintus gėrimus, dažniau pagimdė anksčiau laiko. Teigiama, kad dirbtiniai saldikliai turi įtakos moters gimdai.

7. Šie gėrimai gali pakeisti ir smegenų veiklą. Pastebėta, kad saldūs ir gazuoti gėrimai padidina smegenyse tam tikrų medžiagų, lemiančių hiperaktyvumą, kiekį.

8. Gali pasendinti anksčiau laiko. Medžiagos, esančios gazuotuose gėrimuose, gali paspartinti senėjimo procesą ir kartu su juo išsivystančias ligas.

9. Gali paankstinti lytinį brendimą. Harvardo medicinos mokykloje atlikta studija, kurioje dalyvavo 5600 mergaičių nuo 9 iki 14 metų, parodė, kad toms, kurios per dieną išgeria pusantros skardinės gėrimų, mėnesinės prasideda anksčiau nei bendraamžėms, negeriančioms šių gėrimų. Ankstyvas lytinis brendimas – padidėjusios vėžio rizikos ženklas.

10. Gali padidinti svorio augimą. Gazuoti saldinti gėrimai dramatiškai pakeičia pilvo apimtis ir svorį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.