Šimtamečių dieta: nuo trijų alaus iki 1 kg šokolado

Amerikietė Agnes Fenton rugpjūčio 2 dieną atšventė savo 110 gimtadienį. Ji yra tik viena iš nedaugelio planetos gyventojų, perkopusių 110 metų ribą ir todėl vadinamų superšimtamečiais.

Seniausia pasaulyje moteris S.M.Jones prieš mėnesį atšventė 116-ąjį gimtadienį.<br>ViDA Press nuotr.
Seniausia pasaulyje moteris S.M.Jones prieš mėnesį atšventė 116-ąjį gimtadienį.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 10, 2015, 7:00 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 7:42 AM

Nepaisant garbingo amžiaus, buvusi restorano Memfyje vadovė Agnes pasižymi ganėtinai gera klausa ir regėjimu. Dabar ji apgailestauja tik dėl vieno – jai uždrausta gerti alų ir viskį, kurie buvo daugiamečiai moters palydovai.

Tačiau ilgiausiai šiuo metu pasaulyje gyvenanti moteris taip pat amerikietė Susannah Mushatt Jones gyveno visiškai kitaip. Ji niekada nevartojo jokių svaigalų, nerūkė ir net išsiversdavo be kosmetikos.

Tad kuo gi ypatinga daugiau kaip šimtą metų peržengusių žmonių dieta?

Paisė gydytojo patarimo

Prieš penkerius metus švęsdama savo 105 gimtadienį A.Fenton „ABC World News“ žurnalistams pasakojo kasdien gerianti alų  ir viskį.

Neva alų gerti jai patarė gydytojas, kai dėl prieš daugelį metų į jį kreipėsi atsiradusio auglio. Būtent jis Agnes rekomendavo kasdien išgerti po tris skadrines alaus ir šio nežinia – juokais ar rimtai – duoto patarimo moteris kruopščiai paisė.

Beveik 70 metų ji kasdien išgerdavo po tris alaus ir taurelę škotiško viskio. A.Fenton rinkdavosi gana prabangų viskį – „Johnnie Walker Blue Label“.

„Kiekvienas šimtametis turi savo ilgaamžiškimo paslaptį, – interneto portalui NorthJersey.com sakė Naujosios Anglijos šimtamečių tyrimo centro vadybininkė Stacy Andersen. – Jeigu Agnes mano, kad jos paslaptis yra alkoholis, gal taip ir yra. Bet mes tikrai nepastebime, kad tai būtų ir visų kitų šimtamečių ilgaamžiškumo receptas“.

Vis dėlto dabar A.Fenton kasdien nebevartoja alkoholio. Jos prižiūrėtojai nenori, kad senolė taip dažnai jį gertų, kadangi šimtametė dabar labai mažai valgo. Mėgstamiausias A.Fenton maistas yra viščiuko sparneliai, šparaginės pupelės ir saldžiosios bulvės.

Tačiau dar prieš gimtadienį žurnalistams pasidomėjus, ar sukakties proga prižiūrėtojai Agnes leistų išgerti bent šiek tiek mėgstamo viskio, senolė atsakė, kad geriau tegul nedraudžia.

Per savaitę – 1 kg šokolado

Kad šimto ir daugiau metų ribą peržengia ne vien tik sveikai besimaitinantys žmonės, matyti ir patyrinėjus prancūzės Jeanne Louise Calment gyvenimą. 1997 m. rugpjūčio 4 d. J.L.Calment mirė sulaukusi 122 metų ir 164 dienų. Ji iki šiol laikoma ilgiausiai kada nors gyvenusiu žmogumi, kurio gimimo datą liudija dokumentai.

1875 metų vasario 21 dieną gimusi prancūzė ne tik nuo 21 iki 117 metų rūkė, bet ir kas savaitę suvalgydavo maždaug po 1 kilogramą šokolado bei laikėsi portveino dietos.

Tiesa, prancūzės racione buvo ir nemažai alyvuogių aliejaus, kuriuo moteris pasitepdavo ir savo odą.

Tačiau 1899 m. liepos 6 dieną gimusi Susannah Mushatt Jones, kuri šiuo metu yra vyriausias pasaulyje žmogus, visą gyvenimą gyveno gana sveikai.

Ši 116 metų senolė niekada nerūkė, nevartojo alkoholio, nenaudojo dekoratyvinės kosmetikos ir nesidažė plaukų.

Tačiau ji laikosi vis tos pačios mitybos. Pusryčiams S.M.Jones kasdien valgo kumpį, kiaušinių ir avižinės košės.

Superšimtamečiai – retenybė

Kaip teigia Gerontologijos tyrimų grupės vadovas Tobertas Youngas, žmonių, peržengusių 110 metų ribą ir vadinamų superšimtamečiais, yra vos 600 iš 7 milijardų pasaulio gyventojų.

Daktaras Thomas Perlsass, Bostono universiteto Medicinos mokyklos Naujosios Anglijos šimtamečių studijų centro vadovas ir įkūrėjas, sako, kad tokių žmonių yra dar mažiau – tik 360. Tai apytiksliai reiškia, kad 10 milijonų žmonių tenka vos vienas superšimtametis.

Tyrėjai pastebėjo, kad įprastai žmonės peržengia 100 metų ribą, nes paiso nusistovėjusios rutinos ir vengia streso. Ilgaamžiškumui svarbi ir šeimos istorija.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.