Kodėl alkis sukelia pykčio jausmą

Ką daryti, jeigu dažnai užpuola alkio priepuoliai? 

Laiku nepapildžius energijos atsargų, organizmą ištinka stresas – pirmiausia pajuntame alkį, kurį kartais lydi agresija.<br>123rf nuotr.
Laiku nepapildžius energijos atsargų, organizmą ištinka stresas – pirmiausia pajuntame alkį, kurį kartais lydi agresija.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 19, 2015, 9:00 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 9:15 PM

Žmogaus organizme vyksta gausybė procesų, kuriems eikvojamas didžiulis kiekis energijos. Laiku nepapildžius energijos atsargų, organizmą ištinka stresas – pirmiausia pajuntame alkį, kurį kartais lydi agresija.

Ką daryti, jeigu dažnai užpuola alkio priepuoliai? 

Cukraus kiekio svyravimas kraujyje – pirmoji alkio priepuolių priežastis. Kai organizme išsenka gliukozės atsargos, prasideda angliavandenių badas.

Galvos smegenys pradeda blogiau dirbti, organizmas patiria stresą – jis mano, kad miršta ir reikalauja nedelsiant papildyti gliukozės atsargas.

Kvailiausias sumanymas – tuo metu krimstelėti šokolado. Pyktis dėl alkio gali niekur nedingti, o cukraus lygis kraujyje stipriai pakils.

Šokolade esantys angliavandeniai labai  labai greitai pasisavinami, tad organizmui greitai vėl trūks gliukozės. Tad ir vėl užplūdus susierzinimui, atsikąsite šokolado -- ir taip pasaka be galo.

Staigūs cukraus šuoliai kraujyje žemyn ir aukštyn baigiasi cukriniu diabetu. Tad būtina sutvarkyti mitybą – pereiti prie 5 kartų per dieną ir valgyti ne pernelyg didelėmis porcijomis.

Į staigius alkio priepuolius linkę ne tik tie žmonės, kurių cukraus lygis kraujyje staiga šokinėja. Trūkstant gliukozės, galvos smegenys gali siųsti į hipofizę ir antinksčius signalus, kad šie išskirtų specifinius signalus. 

Adrenalinas ir kortizolis – hormonai, kurie išskiriami stipraus streso metu. Jie atsiranda kaip reakcija į alkį ir verčia žmogų pykti, įsijungia, vaizdžiai sakant, prigimtinis mechanizmas „gelbėkis arba bėk“.

Polinkis į nepaliaujamą alkio jausmą gali būti ir paveldėtas. Jei pastebėjote, kad tai būdinga jūsų tėvams, veikiausiai tai gavote iš jų kaip palikimą. Pyktį ir alkį kontroliuoja tas pats genas!

Būtinai maitinkitės sveiku maistu, kuriame yra daug sudėtinių angliavandenių – valgykite košes, grūdų produktus. Jie ilgiau užtikrina sotumo jausmą, neleidžia staiga kilti alkio priepuoliams. 

Cukrų, miltų gaminius, saldumynus, vaisius būtina riboti. Taip maitindamiesi geriau kontroliuosite savo elgesį ir nereikšite aplinkiniams nepasitenkinimo būdami alkani.

Visada su savimi turėkite ką nors užkąsti – tik sveikų produktų! Obuolių, riešutų, žalių morkų, javainių. Venkite saldumynų ir miltų maisto, reguliariai maitinkis.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.