Ieškote sveiko produkto? Ieškokite rakto skylutės

Kaip parduotuvėje išsirinkti sveikus produktus, kuriuose būtų mažiau riebalų, cukraus ar druskos? Daugelis atsakys – skaityti etiketę ir išsiaiškinti produkto sudėtį. Bet juk visi žinome – kartais pritrūksta laiko skaityti, ir raidelės tokios mažos.

Išsirinkti sveikatai palankesnius produktus nuo šiol bus lengviau.
Išsirinkti sveikatai palankesnius produktus nuo šiol bus lengviau.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-21 11:55, atnaujinta 2017-10-19 15:51

Nuo šiol išsirinkti sveikiausius produktus padės specialus ženklas, kuriuo žymimi sveikatai palankesni maisto produktai, – šis ženklas bus matomas ir be akinių.

Maisto produktai, kuriuose yra mažiau riebalų, cukraus, druskos, daugiau skaidulų, bus ženklinami simboliu „Rakto skylutė“. Šių produktų kriterijus parengė ir patvirtino Sveikatos apsaugos ministerija.

Simbolis „Rakto skylutė“ padės lengviau išsirinkti maisto produktus, kuriuose, lyginant su kitais panašiais produktais, yra gerokai mažiau sočiųjų riebalų, cukraus, druskos ir daugiau maistinių skaidulų.

Medikai ragina vartoti daugiau produktų, kuriuose yra mažesnis riebalų, cukraus ir druskos kiekis, taip pat papildytų skaidulomis ar gerosiomis bakterijomis.

Lietuvos gyventojų mityba jau daugelį metų nesubalansuota – suvartojama per daug sočiųjų riebalų, paprastųjų angliavandenių, druskos ir per mažai maistinių skaidulų. Tai skatina sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu, nutukimu, 2-ojo tipo cukriniu diabetu. Vien nuo širdies bei kraujagyslių ligų ir vėžio miršta trys ketvirtadaliai visų Lietuvos gyventojų – pagal šį rodiklį mūsų šalis yra tarp labiausiai atsiliekančių valstybių Europos Sąjungoje.

Tikimasi, kad įdiegta sveikatai palankesnių produktų ženklinimo sistema padės išsirinkti produktus, kurie padės išlikti sveikesniems.

Simbolis „Rakto skylutė“ yra ES registruotas prekių ženklas. Jo savininkė – Švedijos Nacionalinė maisto agentūra – leido jį naudoti Lietuvoje.

Šiuo ženklu maisto produktai jau žymimi ir Danijoje, Norvegijoje, Islandijoje. Prisijungti prie šios iniciatyvos jau rengiasi ir kitos šalys.

Skandinavijos rinkoje jau yra daugiau kaip dešimt tūkstančių pavadinimų produktų, pažymėtų šiuo simboliu. Pavyzdžiui, Švedijoje jis naudojamas jau ilgiau kaip 20 metų. Lietuvoje tokių produktų, kurie atitiktų „Rakto skylutės“ simboliu ženklintiniems produktams keliamus reikalavimus, šiuo metu dar nedaug.

Vienas jų – bendrovės „Žemaitijos pienas“ gaminamas liesas kefyras. Šiame naudingame gėrime yra tik 0,5 proc. riebalų. Šiandien tai vienintelis toks kefyras Lietuvoje.

Žalios spalvos rakto skylute pažymėtą kefyrą gali rinktis tie, kurie vengia riebalų, – turintys antsvorio ir lieknėjantys, sergantys širdies ir kraujagyslių ligomis, antrojo tipo diabetu arba norintys išvengti šių ligų, sveikos mitybos šalininkai ir visi, mėgstantys kefyrą.

Juk šis raugintas gėrimas ne tik puikiai atgaivina karštą dieną, bet ir suteikia organizmui naudingų baltymų, kalcio, aminorūgščių, gerųjų bakterijų, kurios reguliuoja žarnyno veiklą, stiprina imunitetą ir saugo nuo ligų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.