Kivanas – skamba kaip rebusas. Ar žinote šį raguotąjį melioną?

Kivanas – tai itin gurmanų mėgstamas egzotinis vaisius. Kaip jį valgyti, su kuo derinti, kaip išsirinkti prinokusį vaisių, kur laikyti – šaldytuve ar kambario temperatūroje?

Kivanas.
Kivanas.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2015, 12:16 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 7:33 AM

Lietuviai vis labiau linkę eksperimentuoti ir vietoj tradicinių vaisių renkasi egzotinius“, – sakė egzotinių vaisių ekspertas, „Assorti.lt“ gurmanų linijos vadovas Gerardas Pugžlys. Jis papasakpjo ir apie kivaną.

Neveltui kivanas dar vadinamas „afrikiniu agurku“ – tai melionų ir agurkų šeimos narys, kilęs iš pietų ir centrinės Afrikos.

Ovalo formos vaisius turi storą oranžinę odą su mažais rageliais, o jo viduje – žalia želė ir valgomosios sėklos. Jei neragavus reikėtų susikurti galvoje jo skonį – galima įsivaizduoti subtilų bananų, melionų, agurkų bei laimo derinį. Vaisiaus minkštimas – švelniai saldus. Dažniausiai valgomas žalias, tačiau gali būti naudojamas salotoms, desertams ar sultims. Vaisiaus odelė – nevalgoma.

Egzotiškame vaisiuje gausu geležies bei vitaminų A ir C , o vidutinio didumo kivane (apie 100 g.) yra vos 25 kalorijos ir jokių riebalų. Jei „raguotojo meliono“ odelė dar šiek tiek žalia – jį galima panokinti kambario temperatūroje, o sunokusį rekomenduojama laikyti vėsioje vietoje, bet ne šaldytuve.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.