Valgome pusryčius ir lieknėjame: ką rinktis, kad kristų svoris

Pirmasis: neatsisakyk pusryčių

Pusryčiai paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Pusryčiai paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Pusryčiai paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Pusryčiai paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 13, 2015, 7:05 AM, atnaujinta Oct 10, 2017, 12:11 PM

Mokslininkai tvirtina: jei rytą ant pusryčių stalo – sveikas maistas, veikiausiai ir visą dieną maitinsitės teisingai. Atkreipkite dėmesį į penkis patarimus, kurie padės numesti svorį.

Pirmasis: neatsisakyk pusryčių

Dauguma žmonių atsisako pusryčių manydami, kad taip sumažina per dieną suvartojamų kalorijų kiekį. Bet toks nusistatymas tik sudirgina skrandį, ir galiausiai per dieną žmogus suvalgo daugiau.

Mokslininkų tyrimai taip pat atskleidžia: pusryčius valgantys žmonės yra mažiau linkę tukti nei tie, kurie iš ryto vaikšto tuščiu skrandžiu.

Antrasis: pusryčiauk, kad pagreitintum medžiagų apykaitą

Medžiagų apykaita sulėtėja miegant metu. Jei nevalgote rytais, vadinasi, badaujate 15-20 val. Tuo metu organizmas negamina fermentų, kurie būtini riebalams sudeginti.

Trečiasis: baltymai pusryčiams

Pusryčiams suvartoti baltymų produktai padidina sotumo jausmą ir padeda ilgam laikui nuslopinti alkį. Po pusryčių, kuriuose daug baltymų, žmogus dažniausiai nevalgo itin kaloringo ir žalingo maisto per visą dieną.

Bet būtina pasirinkti produktus, kuriuose yra nesotieji riebalai. Tai liesas jautienos faršas, kiaušinių baltymai, liesas pienas ar jogurtas.

Ketvirtasis: nepamirškite ląstelienos

Dietologų nuomone, valgyti ląstelieną pusryčiams – geras įprotis. Didžioji dalis žmonių, kurie taip elgiasi, laikui bėgant pastebimai liesėja. Ląsteliena, kurios daug yra visadalių grūdų produktuose, šviežiuose vaisiuose ir daržovėse, ilgam suteikia sotumo jausmą.

Žurnale „Appetite“ buvo palyginti produktai, suteikiantys sotumo jausmą: obuolių tyrė, obuoliai arba obuolių sultys su ląsteliena. Paaiškėjo, kad iki pietų obuolius valgę žmonės vėliau suvartodavo 15 procentų kalorijų mažiau nei tie, kurie valgė obuolių tyrę ar gėrė sultis.

Neperdirbtuose obuoliuose esanti ląsteliena labiau pasotina. Štai kodėl svarbu vartoti būtent natūralias, o ne pridėtines maistines skaidulas.

Penktasis: atsižvelkite į porcijų dydžius

Pusryčiai turi pasotinti, bet tai nereiškia, kad reikia prisikirsti daug. Geriausia skaičiuoti kalorijas. Valgyje, kuriuo pradedate dieną, turit būti ląstelienos, baltymų, angliavandenių ir produktų, kuriuose yra sveikųjų riebalų.

Parengė Ona Kacėnaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.