Šeši užmiršti produktai, kurie užkirs kelią net vėžiui

Pasiligoję nenorite gerti daug vaistų? Tad pirma pasirūpinkite, kaip sustiprinti imunitetą, kad netektų sirgti.

Portulakose omega-3 rūgščių portulakose yra net 15 kartų daugiau negu salotose, o antioksidantų – 7 kartus daugiau nei špinatuose.<br>123rf nuotr.
Portulakose omega-3 rūgščių portulakose yra net 15 kartų daugiau negu salotose, o antioksidantų – 7 kartus daugiau nei špinatuose.<br>123rf nuotr.
Rabarbarai geriausiai užkerta kelią vėžio ląstelėms daugintis organizme.<br>123rf nuotr.
Rabarbarai geriausiai užkerta kelią vėžio ląstelėms daugintis organizme.<br>123rf nuotr.
Uogų žievelėje yra daugiau maistinių medžiagų negu minkštime.<br>123rf nuotr.
Uogų žievelėje yra daugiau maistinių medžiagų negu minkštime.<br>123rf nuotr.
Britų mokslininkai išsiaiškino, kad antioksidacinėmis savybėmis špinatai šiek tiek nusileidžia krienams.<br>123rf nuotr.
Britų mokslininkai išsiaiškino, kad antioksidacinėmis savybėmis špinatai šiek tiek nusileidžia krienams.<br>123rf nuotr.
Pistacijose yra daug ląstelienos.<br>123rf nuotr.
Pistacijose yra daug ląstelienos.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklos turi daugiau polinesočiųjų rūgščių omega-3, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Ispaninių šalavijų sėklos turi daugiau polinesočiųjų rūgščių omega-3, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

Oct 18, 2015, 7:30 AM, atnaujinta Oct 9, 2017, 11:18 AM

Skubėdami į burną dedame tai, kas pasitaikė po ranka. Svarbu kuo greičiau papietauti, pavakarieniauti. O kur taip lekiame?

Atminkite – gyvename vieną kartą, todėl ir mėgaukimės sveiku valgiu.

Tinklalapis elle.ru pateikė 6 pamirštus, tačiau sveikatai naudingus produktus.

1. Rabarbarai. Grupė mokslininkų iš Didžiosios Britanijos universitetų parengė pranešimą, kuriame sakoma, jog iš visų žinomų augalų, kuriuos žmogus naudoja maistui, rabarbarai iš tiesų geriausiai užkerta kelią vėžio ląstelėms daugintis organizme. Visa esmė – polifenoliai.

„Pakanka supjaustytus rabarbarus pašauti į orkaitę (turėsite puikų įdarą pyragui) ir polifenolių koncentracija bus kur kas didesnė, palyginti su žaliais stiebais“, – pasakojo profesorius Nikki Jordanas-Mayhewas.

2. Krienai. Britų mokslininkai išsiaiškino, kad antioksidacinėmis savybėmis špinatai šiek tiek nusileidžia krienams. Krūties vėžio tyrimai parodė, kad daug geležies, vitamino C ir kalcio turintys krienai pajėgūs sustabdyti auglių vystymąsi. Be to, krienai, kuriuose yra ir daug jodo, magnio, vitamino B1, paspartina medžiagų apykaitą.

3. Portulakos. Šie vienmečiai augalai šliaužiojančiais stiebais ir į viršų augančiomis trumpomis šakelėmis – omega-3 (šių polinesočiųjų rūgščių portulakose yra net 15 kartų daugiau negu salotose) ir antioksidantų (7 kartus daugiau nei špinatuose) šaltinis.

Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad į mitybą įtraukus portulakų lapus gerokai sumažėja cholesterolio ir trigliceridų kiekis kraujyje. Taip pat pastebėta, kad portulakų lapai pagerina virškinimą, sustiprina imuninę sistemą. Vartojant šių augalų lapus pagražėja oda, išnyksta nemažai jos problemų.

4. Pistacijos. Dietologė Tatjana Cukerbrot tvirtino, kad kuo daugiau skaidulinių medžiagų įtraukiama į maisto ruošimą, tuo mažiau angliavandenių pavirsta cukrumi. Tokiu atveju cukraus kiekis kraujyje nesikeičia, bet ir alkio nejusite. Skaidulų turintis maistas ilgiau virškinamas, todėl ilgiau jausite sotumą.

Migdolai turi kone daugiausia skaidulinių medžiagų, tačiau nepamirškite ir pistacijų. 49 pistacijos ir 24 migdolai turi vienodai kalorijų – 170, ląstelienos – po 3 gramus.

5. Ispaninių šalavijų sėklos. Linų sėklos tapo madingos – jomis gardinami kokteiliai, avižinių dribsnių košės. Bet yra augalų, pranašesnių už linus.

Ispaninių šalavijų sėklos turi daugiau polinesočiųjų rūgščių omega-3, kurios naudingos širdžiai, paspartina medžiagų apykaitą, skatina vitaminų A, D, E, palaikančių tinkamą odos drėgnumą, absorbavimą. Šiomis sėklomis taip pat galite pagardinti šviežiai išspaustas sultis, paruoštas salotas.

6. Sveikos uogos. Jeigu geriate vaisių ir uogų sultis, puiku. Bet geriau būtų valgyti sveikas, netrintas sodo ir miško gėrybes. Kelias avietes, mėlynes, spanguoles, gervuoges ar granatų sėklas įmeskite į neriebų jogurtą.

„Arba valgykite vienas uogas – žievelėje yra daugiau maistinių medžiagų negu minkštime. Žievelėje yra antocianinų, kurie atlieka svarbų vaidmenį atkuriant ląsteles, sumažinant krūties ir žarnyno vėžio riziką“, – patarė dietologė Susan Krause.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.