Sėklos iš užjūrių: sveikos mitybos burbulas ar geriausia mada?

Šiandieninis sveikos mitybos entuziastas dažnai negali įsivaizduoti savęs be egzotiško supermaisto – ispaninių šalavijų (čija) sėklų, atvežtų iš Centrinės Amerikos, dygliuotojo ožerškio (goji) uogų iš Himalajų, šilkmedžio uogų iš Centrinės Azijos ir kitų kone stebuklingomis savybėmis garsėjančių sėklų, uogų ar ekstraktų. Ar tikrai reikia žavėtis supermaistu, o gal tai – tik didelis sveikos mitybos burbulas?

Sveikos mitybos entuziastai dažnai negali įsivaizduoti savęs be egzotiško supermaisto – kone stebuklingomis savybėmis garsėjančių sėklų, uogų ar ekstraktų.<br>123rf nuotr.
Sveikos mitybos entuziastai dažnai negali įsivaizduoti savęs be egzotiško supermaisto – kone stebuklingomis savybėmis garsėjančių sėklų, uogų ar ekstraktų.<br>123rf nuotr.
Produktai iš spirulinos dabar labai madingi – teigiama, kad jie ne tik mažina riziką sirgti įvairiomis ligomis, bet ir lieknina.<br>123rf nuotr.
Produktai iš spirulinos dabar labai madingi – teigiama, kad jie ne tik mažina riziką sirgti įvairiomis ligomis, bet ir lieknina.<br>123rf nuotr.
Juodgrūdės sėklos.<br>123rf nuotr.
Juodgrūdės sėklos.<br>123rf nuotr.
Ispaninio šalavijo (čija) sėklos.<br>123rf nuotr.
Ispaninio šalavijo (čija) sėklos.<br>123rf nuotr.
Vasarą I. Adams-Pauliukevičė stengiasi valgyti kuo daugiau vietoje užaugusių uogų ar daržovių.
Vasarą I. Adams-Pauliukevičė stengiasi valgyti kuo daugiau vietoje užaugusių uogų ar daržovių.
Daugiau nuotraukų (5)

Ineta Bricaitė, lrt.lt

Oct 22, 2015, 3:29 PM, atnaujinta Oct 8, 2017, 12:03 PM

Sveiką mitybą pasirinko vietoj gydymo

Supermaistas – itin maistingi, bet dažniausiai mažo kaloringumo produktai. Nors tokiai kategorijai priskirti galima būtų ir daug Lietuvoje augančių daržovių, vaisių bei uogų, dažniausiai šiuo epitetu apibūdinami brangūs iš viso pasaulio suvežti egzotiškų pavadinimų produktai.

Jau 6 metus sveikai besimaitinanti Indrė Trusovė sako vartojanti ir labai vertinanti ir čija sėklas, ir goji uogas, ir linų sėmenis, taip pat į šį sąrašą ji pridėjo dumblį spiruliną bei kanapių ekstraktą.

Ji neabejoja šių maisto produktų poveikiu ir juokauja, kad, „jeigu tai ir mada, tai yra pati geriausia mada, kokia tik gali būti.“

„Šiuo metu visame pasaulyje maistas yra ypač prastas: pilnas hormonų, antibiotikų, genetiškai modifikuotų organizmų ir t.t. Tad, norėdami gauti reikiamų medžiagų, mineralų, vitaminų, mes neišvengiamai esame priversti praturtinti savo mitybą įvairiais papildais. Sėklos yra puikiausias pasirinkimas“, – entuziastingai dėstė Amerikoje šiuo metu gyvenanti I. Trusovė.

Dėl didelių sveikatos ir antsvorio problemų ji ėmė ieškoti alternatyvių gydymo priemonių. „Taip atradau gydomąjį badavimą, vaisių, daržovių bei visų superproduktų naudą. Be abejo, tai neįvyko iškart. Ir šiandien atrandu vis naujų superproduktų, kuriais papildau savo ir šeimos mitybos racioną“, – pasakojo I.Trusovė.

Daugiausiai vadinamojo supermaisto ji vartoti pradėjo po cezario pjūvio operacijos. Tai, pasak pašnekovės, jai padėjo itin greitai atsigauti. Kas rytą įvairiomis sėklomis ir uogomis ji praturtina vaisių kokteilius, o po jų, sako, „energijos antplūdis garantuotas“. Taip pat moteris didžiuojasi turinti stiprius plaukus ir nagus, lygią odą, retai serganti.

Svarbiausia – įvairovė

Gydytoja dietologė doc. dr. Edita Gavelienė supermaisto nesureikšmina ir sako, kad, tinkamai subalansavus mitybą, jokių čija sėklų ar goji uogų nebereikia.

„Iš maisto turime gauti tam tikrą maistinių medžiagų visumą, kuri užtikrintų gerą žmogaus sveikatą. Maistinių medžiagų žmogus gauna tik vartodamas įvairų maistą ir kuo įvairesnis jis bus, tuo didesnė tikimybė, kad gausime viską, ko mums reikia“, – tvirtina Dietologijos klinikos „Dietos sistema“ vadovė E. Gavelienė.

Tuo metu visai neseniai išleistoje knygoje „Supermaistas“ jos autorė Ilka Adams-Pauliukevičė neretai mini ir čija sėklas, ir goji uogas. Pasak mitybos konsultantės, atvežtinis supermaistas yra svarbus ir ji siūlytų jį vartoti, ypač žiemą, kai mažiau vietinių alternatyvų.

Žiemą darosi striuka

Nemažai maistingo ir nekaloringo maisto yra ir Lietuvoje, bet tai labai priklauso nuo metų laikų, sako I. Adams. „Pavyzdžiui, uogos Lietuvoje tikrai nėra egzotika. Juk vasarą aš galiu nueiti į mišką ir jų prisirinkti. Daugelis žmonių augina braškes daržuose, vyšnių galima prisiskinti nuo medžių, gervuogių taip pat galima tiesiog prisirinkti miške. Todėl vasaromis aš stengiuosi jų prisirinkti ir valgyti kuo daugiau“, – pasakojo mitybos konsultantė.

Žiemą, kai vietinių produktų pasiūla tampa mažesnė, I. Adams-Pauliukevičė vartoja daugiau citrusinių vaisių (citrinų, greipfrutų, didžiųjų greipfrutų, apelsinų), nepamiršta ištisus metus vartojamų obuolių, bananų ir uogų bei vadinamojo egzotinio supermaisto.

„Žinoma, pigiau ir kartais netgi naudingiau valgyti vietinį maistą, bet jei norite įvairios mitybos ir nenorite kasdien valgyti obuolių, tada galima į racioną įtraukti ir iš kitų šalių kilusio maisto. Kaip žinome, sveikų produktų nėra tiek jau daug, jie gali atsibosti“, – aiškino I. Adams-Pauliukevičė.

Savo supermaistą pamiršome

Su tuo nelinkusi sutikti dietologė E. Gavelienė. Pasak jos, Lietuvoje yra gausybė vietinių itin maistingų produktų, tačiau daugelis jų yra pamiršti, pavyzdžiui, linų sėmenys, juodgrūdės sėklos, šeivamedžio uogos, aktinidijos, juodieji serbentai ir t.t.

„Mes turime ir vietinių superproduktų. Jų nereikėtų užmiršti ir nebūtina žavėtis atvežtiniais. Galbūt tai įvyksta dėl savų superproduktų nežinojimo“, – svarsto E. Gavelienė.

Dėl vertingų produktų užmiršimo ji kaltino ir pripratimą prie patogumo: juk buroką reikia ir išvirti, ir nulupti, o pomidorą – tik nuplauti, sakė gydytoja.

Maistas – geriau nei vaistas

I. Trusovė kaip primirštą, bet lietuviams itin gerai pasiekiamą naudingą maistą išskyrė cinamoną ir česnaką: „Savo sudėtyje abu turi labai daug antioksidantų, kurie labai stiprina imunitetą ir padeda kovojant su virusais ir peršalimo ligomis. Taip pat jie pasižymi antibiotinėmis savybėmis, puikiai valo organizmą, stiprina kraujotakos sistemą.“

E. Gavelienė pasakoja, kad kai kurie žmonės dėl įvairių situacijų negali suvalgyti reikiamo kiekio daržovių ar vaisių ir tada rekomenduojamas vienas arba kitas vitaminas ar maisto papildas.

„Šioje situacijoje supermaisto įtraukimas būtų kur kas racionalesnis nei kokios nors kapsulės“, – pažymėjo dietologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.