Kas natūraliau: šviežios sultys ar pakeliuose? Nustebsite

Manote, kad į sultis ir glotnučius dedama cukraus? Ar konservantų, dažiklių ir kitų priedų, dėl kurių produktas išlieka šviežias net kelis mėnesius? Netiesa. Lietuvoje vis dar vyrauja neteisingas supratimas apie sulčių ir glotnučių gamybą.

Sulčių gamyboje taikomos moderniausios technologijos, leidžiančios išlaikyti visas vaisių ir daržovių vertingas medžiagas.<br>123rf nuotr.
Sulčių gamyboje taikomos moderniausios technologijos, leidžiančios išlaikyti visas vaisių ir daržovių vertingas medžiagas.<br>123rf nuotr.
Rinkdamiesi 100 proc. sultis, galime būti tikri, jog jose nėra pridėtinio cukraus, konservantų, dažiklių ar kitų priedų.<br>123rf nuotr.
Rinkdamiesi 100 proc. sultis, galime būti tikri, jog jose nėra pridėtinio cukraus, konservantų, dažiklių ar kitų priedų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Oct 28, 2015, 8:39 AM, atnaujinta Oct 7, 2017, 9:43 AM

Šiemet „Millward Brown“ instituto vykdytos apklausos metu paaiškėjo, jog dauguma lietuvių (92 proc.) natūraliomis laiko tik šviežiai spaustas sultis, o tuo tarpu pasterizuotas sultis natūraliomis laiko tik 34 proc. apklaustųjų. O vaisių ir daržovių glotnučius daugelis (72 proc.) suvokia kaip natūralų produktą.

Šalies gyventojų apklausa atskleidė, jog didelį nepasitikėjimą sultimis iš pakelių sukelia tai, jog gyventojai nežino, kaip ir iš ko jie yra pagaminti. Sultimis iš pakelių lietuviai nepasitiki nepagrįstai. Pakeliuose esančios 100 proc. vaisių sultys gaminamos iš atrinktų sveikų ir prinokusių arba atšaldytų, užšaldytų vaisių ir daržovių.

Gaminant sultis vaisiai ir daržovės yra nuplaunami ir išrūšiuojami, ir tik tuomet išspaudžiami ar sutrinami. Didesni vaisiai, tokie kaip obuoliai, ir daržovės – susmulkinami.

Išskirtinis gamybos būdas taikomas citrusiniams vaisiams – kiekvienas vaisius spaudžiamas atskirai. Sultys, gaunamos iš presavimo proceso, yra paruoštos vartoti. Sulčių gamyboje taikomos moderniausios technologijos, leidžiančios išlaikyti visas vaisių ir daržovių vertingas medžiagas. Siekiant išlaikyti visus pirminių produktų vitaminus ir naudingąsias medžiagas, vykdoma pasterizacija – tai produkto apdorojimas aukštoje temperatūroje, kuris padeda sunaikinti bakterijas ir kitus mikroorganizmus, kurie yra žalingi žmogaus organizmui.

Dėl pasterizacijos proceso sultys gali stovėti keletą mėnesių lentynose ir tuo pačiu išsaugoti visas savybes, kurios randamos šviežiuose vaisiuose ir daržovėse.

Todėl, rinkdamiesi 100 proc. sultis, galime būti tikri, jog jose nėra pridėtinio cukraus, konservantų, dažiklių ar kitų priedų. Tai užtikrina ir kiekvienam sulčių gamybos etapui taikoma griežta kokybės kontrolė.

Skaidrios sultys yra perduodamos tolimesniam valymui ir filtracijai, todėl jose nėra vaisių minkštimo dalelių iš vaisių ir daržovių. Drumstoms sultims šis procesas netaikomas, todėl jose yra daugiau biologiškai aktyvių junginių nei skaidriose sultyse. Abi sulčių rūšys išlaiko visus vitaminus ir mineralus.

Nacionalinės sulčių gamintojų sąjungos (KUPS) inicijuota apklausa parodė, jog lietuviai nėra tokie kritiški glotnučiams – tyrėms, gaminamoms iš vaisių ir daržovių. Vis dėlto tai Lietuvos rinkoje dar naujas produktas. 72 proc. lietuvių mano, jog šie produktai yra visiškai natūralūs. 100 proc. glotnučiuose, kaip ir 100 proc. sulčių sudėtyje, nėra pridėtinio cukraus ar konservantų. Jų gamyboje naudojami tik švieži ir sezoniniai vaisiai bei daržovės.

Glotnučiai gaunami pertrinant vaisius ir daržoves mechaniniu spaudimu, todėl gaunamas vientisas, tirštas produktas be tokių nevalgomų dalių kaip sėklos ir šerdis. Todėl cheminė glotnučių sudėtis beveik nesiskiria nuo vaisių ir daržovių, iš kurių jie yra pagaminti. Glotnučių gamybos technologija išsaugo šviežių vaisių skonines savybes. Vaisių bei daržovių tyrės yra pasterizuojamos ir supakuojamos į skirtingų dydžių pakuotes, kurias būtų patogu visada turėti su savimi. Jie ypač naudingi kaip maistingas užkandis mokykloje, studijose ar darbe.

Šiuo metu Lietuvos visuomenėje labai vertinama sveika gyvensena bei subalansuota mityba, kurios pagrindą sudaro švieži vaisiai ir daržovės. Kadangi sulčių ir glotnučių maistinė vertė yra panaši kaip ir vaisių ir daržovių, jie puikiai tinka visiems, norintiems puoselėti sveiką gyvenseną. Įtraukiant juos į kasdienę mitybą organizmą šie produktai aprūpins reikalingais vitaminais, mineralais ir kitais naudingais komponentais bei kasdien užtikrins gerą savijautą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.