Ką valgėte? Produktai, dėl kurių nuo jūsų sklinda blogas kvapas

Ar teko pastebėti, kad aplinkiniai suka nosį nuo jūsų, o bendraudami stengiasi atsistoti tolėliau? Jūsų burnos kvapas šiuo metu tikriausiai nekoks – taip gali nutikti ir dėl ryte išgertos sulčių stiklinės ar svogūnų pietų patiekale. Yra daugybė maisto produktų ir gėrimų, dėl kurių atsiranda prastas kvapas. To kartais nepadeda išvengti ir reguliarus dantų valymasis bei skalavimo skysčio naudojimas.

Jei jūsų burnos kvapas prastas, pirmiausiai pamąstykite apie tai, ką valgote. Jį paprastai sukelia rūgštus arba saldus maistas.<br>123rf nuotr.
Jei jūsų burnos kvapas prastas, pirmiausiai pamąstykite apie tai, ką valgote. Jį paprastai sukelia rūgštus arba saldus maistas.<br>123rf nuotr.
Džiovintuose vaisiuose yra daugybė cukraus.<br>123rf nuotr.
Džiovintuose vaisiuose yra daugybė cukraus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Nov 10, 2015, 11:27 AM, atnaujinta Oct 5, 2017, 1:14 AM

Taip yra dėl maiste esančių cheminių medžiagų, rašo thedailymeal.com. Pavyzdžiui, svogūnas ar česnakas skleidžia nekokį kvapą dėl jų sudėtyje esančių sieros junginių. Jie ne tik ilgai išlieka burnoje, bet ir patenka į kraują, todėl būna išskiriami iškvepiant.

Sieros junginiai taip pat atsiranda, kai burnos mikrobai suskaido maisto daleles ir negyvas ląsteles – būtent todėl svarbu nuolat valyti dantis.

Jei jūsų burnos kvapas prastas, pirmiausiai pamąstykite apie tai, ką valgote. Jį paprastai sukelia rūgštus arba saldus maistas.

Nemalonų kvapą pašalina dantų ir liežuvio valymasis bei vandens gėrimas – tai išplauna burną ir paskatina seilių gaminimąsi. Taip pat padeda kramtomoji guma bei jogurtas su probiotikais, kuris sumažina sieros junginių kiekį burnoje.

Jei nepadeda nė viena iš šių priemonių ar mitybos pokyčiai, tai gali būti ligos požymis.

Žemiau – 8 maisto produktai ir gėrimai, dėl kurių atsiranda prastas burnos kvapas.

1. Alkoholis.

Alkoholis, kaip ir kava, išdžiovina burną, todėl joje ima išsiskirti mažiau seilių, atsiranda daugiau bakterijų.

2. Ledinukai.

Kai cukrus patenka į burnos bakterijų terpę, susiformuoja sieros junginiai – ypač jei cukrus įstringa tarp dantų.

3. Citrusiniai vaisiai.

Citrusiniai vaisiai – vieni rūgštingiausių maisto produktų pasaulyje. Prastą burnos kvapą sukeliančios bakterijos mėgsta rūgštinę aplinką, todėl geriau vengti apelsinų sulčių ryte, jei dieną norite gaivaus kvapo.

Kiti rūgštiniai produktai – pomidorai, paprikos ir kiaušiniai.

4. Pieno produktai.

Nors jogurtas gali padėti burnos kvapui, kitų pieno produktų – pieno ir sūrio – poveikis gali būti priešingas. Neigiamas poveikis dar stipresnis, jei netoleruojate laktozės: tokie žmonės neturi pieno produktus skaidančio fermento.

5. Džiovinti vaisiai.

Džiovintuose vaisiuose yra daugybė cukraus. Valgant šiuos vaisius jų likučiai lengvai įstringa tarp dantų. Ir dėl paties cukraus atsiranda prastas kvapas, o situaciją pablogina tarp dantų įstrigę likučiai.

6. Energiniai gėrimai.

Juose esančios medžiagos skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo. Taip pat juose daugybė cukraus, todėl šie gėrimai kelia dar didesnį pavojų maloniam burnos kvapui.

7. Krienai.

Krienuose yra izotiocianato – medžiagos, kuri nuo jų atbaido gyvūnus. Būtent ši medžiaga sukelia prastą burnos kvapą.

8. Raudona mėsa.

Mėsos likučiai lengvai įstringa tarp dantų, o jas pašalinti sunku, jei nenaudojate siūlo ar dantų krapštuko. Jei mėsa kurį laiką pasilieka tarpdančiuose, nuo jūsų ima sklisti nemalonus kvapas. 

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.