Maisto produktas, kuriam gydytojai neturi nė vieno priekaišto

Ar žinote, kad šiandieniniame pasaulyje daugiau žmonių miršta dėl antsvorio, negu nuo bado? Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, visame pasaulyje net kas trečias suaugęs žmogus turi antsvorio. Per didelis svoris sukelia 44 proc. cukrinio diabeto atvejų, 41 proc. tam tikrų vėžio formų, 23 proc. širdies ligų. Neabejotinai tai ir estetinė problema, su kuria nuolat kovoja daugybė žmonių.

Mitybos specialistai sako, kad dietinei, sveikai mitybai labai tinka kalakutiena, kurios Lietuvoje suvartojama dar nedaug.<br>„Arvi kalakutai“ nuotr.
Mitybos specialistai sako, kad dietinei, sveikai mitybai labai tinka kalakutiena, kurios Lietuvoje suvartojama dar nedaug.<br>„Arvi kalakutai“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-16 10:54, atnaujinta 2017-10-04 06:59

Žiniasklaidoje, internete randame daugybę patarimų, kaip atsikratyti nereikalingų kilogramų. Daugelis iš jų verti dėmesio ir pritaikymo savo gyvenime. Juk norint pasiekti pergalę kare visos priemonės yra geros.

Kokia mėsa sveikiausia?

Mitybos specialistai sako, kad dietinei, sveikai mitybai labai tinka kalakutiena, kurios Lietuvoje suvartojama dar nedaug. Ji laikoma viena sveikiausių mėsų ir ją valgyti geriau negu kiaulieną, jautieną, avieną ir net vištieną.

Dietologė Eugenija Časaitytė vardija kalakutienos privalumus: „Kalakutienoje gausu baltymų, aminorūgščių, B grupės ir PP vitaminų, cinko, geležies, fosforo ir magnio mikroelementų. Bet joje mažai riebalų, todėl ji puikiai tinka sveikai besimaitinantiems žmonėms. Ji lengvai viršinama, turi mažai cholesterolio, nesukelia alergijos, puikiai tinka dietinei vaikų, nėščiųjų, sveikuolių mitybai. Manau, kad turėtume kalakutienos vartoti daugiau, į ją keisti kiaulieną ar jautieną“.

Būsite geros nuotaikos

Dietologės teigimu, kalakutienos baltymas yra turtingas amino rūgštimi triptofanu, kuri yra esminė amino rūgštis, jos žmogaus organizmas nesintezuoja, negamina ir ją būtina gauti su maistu. Jei maiste trūks triptofano, gali sutrikti miegas, padidėti saldumynų poreikis, pablogėti nuotaika. Todėl norint būti geros nuotaikos, valgykime kalakutieną.

Kokie lesalai, tokia ir mėsa

Kodėl kalakutiena tokia sveika? Čia vertėtų prisiminti posakį, kad esame tai, ką valgome. O kalakutai lesalams labai išrankūs, jie bet ko nelesa, kaip vištos po mėšlyną tikrai nesikapsto. Jie neles sugedusių ar nepažįstamų lesalų. Įdomu tai, kad kalakutams padavus naujų lesalų, jie iš savo būrio išsirenka kelis „mirtininkus“, kurie naujuosius lesalus pradeda lesti, o kiti juos stebi kelias dienas. Jei viskas gerai, tik tada pradeda lesti ir kiti.

Didžiausios Lietuvoje kalakutų augintojos bendrovės „Arvi kalakutai“ specialistai puikiai žino, kad mėsos skonis daugiausia priklauso nuo to, kuo paukščiai buvo maitinami. Lesalus bendrovės auginamiems kalakutams gamina „Arvi“ įmonių grupės pašarų įmonė „Marijampolės pašarai“, kas garantuoja aukštą jų kokybę. Savo darbą išmanantys specialistai gamina preciziškai subalansuotus pašarus, todėl jais penimi gyvūnai užauga sveiki, o mėsa yra malonaus skonio.

Kalakutiena naudinga:

• Esant širdies ir kraujagyslių susirgimams (turi kalio ir seleno).

• Esant skrandžio ir žarnyno susirgimams (lengvai virškinama).

• Geras antioksidantas – padeda įvairų onkologinių ligų profilaktikai.

• Alergiškiems ir vaikams iki vienerių metų (nes niekada nesukelia alergijos).

• Esant nerviniams sutrikimams (turi geležies, kalcio, magnio, cinko, vitamino E).

• Esant depresijoms (turi vitamino B5).

Kalakutiena:

• Skatina ilgą ir gilų miegą.

• Gerina odos būklę, neleidžia jai išsausėti ir pleiskanoti (turi daug vitamino E).

• Stiprina kaulinį audinį, dantis, nagus ir plaukus (turi kalcio, ftoro, B, A ir D grupės vitaminų).

• Gerina vyrišką potenciją (turi cinko ir B grupės vitaminų).

Kontraindikacijų kalakutienos vartojimui nėra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.